Pippin blev smakrik & lika så jag! #Enjoywine

Värmen är på intåg, det sprakar och knakar i trädgårdens skott och rötter! Blir spännande att se vad som kommer upp till våren, vad som kan förgylla middagsbordet för #Dinnerathome. I köket så har Miss E redan fyllt alla ytor med frön och det är som en kemiverkstad för uppfödning av egenodlade grönsaker. Kanske svärmor får ha kvar sina goda grödor på landet denna sommar, fortsättning följer. 
I afton så blir det glad anka, vilt eldat päron, trevlig Pinuppa i karaff, ett litet stycke mussla med Norsk härkomst. Mycket givmild Alsace skall provas och i högtalarna så skråla det låtar från min tid som wannabe Dj! Detta var på den tiden en Dj använde något som heter LP. Och vi körde på 12:or, inte som idag när det är ett knapptryck så är det bara att köra. 
– Släpp nu Kent. Det är 2015 inte 1995!
 Då var vi där igen! Doften av kall och nyplockad pilgrimsmussla, wow det doftar så gott. Det kommer bara bli ett snabbt bad för dessa musslor i brynt smör. Jag har redan förberett en liten nyttig smakförhöjare till musslan som består av rökt fläsk och betor. Min eviga vinter vän svartkålen är torkad och följer med som texturförmedlare denna gång. Några färska ärtskott gör sig hemmastadda på tallriken, svårare än så blir inte första rätten i afton.
I glaset står en pigg Fransos och väntar på sin tur, jag har ju nöjet att prova det mesta från Domaines Schlumberger och i kväll så det 2009 Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering som står på tur. Ett ståtligt vin med stor hemmakänsla eller som de kunniga säger, vin med Terroir. Jag är som alla vet, är en älskare av bättre Riesling, har absolut inget emot att vinet kommer från Alsace. Det är så mycket fin historia och vänligheten hos vinvännerna i Alsace.

”År 728, I Saint Pirmin grundades Murbachs klostret, som ligger i en liten by i Guebwiller dalgång. Denna benediktinska samfunde styrde hela regionen under hela 10 århundraden. Munkarna hade fästen och slott, hade sin egen valuta, och betalade en armé. Abbot kom från de ädlaste familjerna i Rhin dalen. På 900 talet var klostret mycket rikt, det hade stora ägodelar och mark. Även staden Luzern i Schweiz hörde till klostret. Abbot utsågs Riksfurstar och munkarna bar titeln riddare. År 1298 gav kejsaren Fredrik II officiellt abbotar titeln prins Abbot (Prins Abbé). Vid denna tid var klostret Murbach ett av de tre viktigaste fästen i Basels biskops.”

”Domaines Schlumberger är ett familjeägt vinhus med gamla anor. Idag är det 6:e och 7:e generationen som driver verksamheten vidare sedan starten 1810. Allt vin kommer från egna vingårdar där 70 ha av totala arealen 140 ha är Grand Cru; Kittarlé, Kessler, Saering och Spiegel. Vingårdarna bearbetas manuellt med de fyra egna hästarna, mycket på grund av de mycket branta sluttningarna. 60 ha av Domaines Schlumbergers vingårdar består av ekologiskt odlade druvor och ytterligare 30 ha av biodynamiskt odlade. 65 % av Domaines Schlumbergers produktion går på export, totalt produceras 800 000 flaskor per år.

Om Alsace. Vingårdarna och alla pittoreska byar bildar ett pärlband utefter Vogesernas sydsluttningar. Området är 110 km långt och 1-5 km brett. Vinregionen Alsace har sina rötter både från Frankrike och från Tyskland. Traditionellt domineras produktionen av de många kooperativen. Idag ser vi fler och fler estates och vinerna är numera världskända, framförallt som exemplariska matviner. Området är mycket regnfattigt och ett av de torraste i Frankrike, mikroklimaten dominerar vingårdarna. Vinerna är till största delen vita med aromatisk karaktär. Allt från mycket torra till ädelsöta. Dominerande druvsorter är Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc och Chasselas. Där de fyra första räknas till ”ädla druvsorter” och kan odlas på Grand Cru-mark. Även Pinot Noir odlas för rött, rosé och mousserande viner.”

Vinet är halmgult, har en vacker klarhet, doften sprider sig i kupan och den första doften är alltid bäst. De mogna gråpäronen, Acasiahonungen, petroleum, de varma citronskalens dofterna skjuter sig upp min näsa, det doftar så gott. Smaken är gudomlig, perfekt balans mellan mineraler och frukt, syra och friska. Kommer göra sig perfekt till musslan som är nötig i smaken efter sitt bad i smör. Betorna har sin sötma och de rökta gjorde sig perfekt till vinets unga ålder. När smakerna bara sådär kompletterar varandra och inte en enda parameter drar för mycket åt något håll, när det blir ett inferno av smaker och totalsamspel. Samma Känsla som när Kenneth Andersson nickar in avgörande målet i sista minuten och Sverige är vidare i fotbolls VM 1994. Ni fattar själva känslan av vad ett vin kan göra med en rätt. 
  Pinuppor är spännande, fast de mer välklädda vinerna, än de mindre klädda damer i detta fall. Låt oss få ta del av en Pinot Noir från Marlborough Nya Zealand. Det är vinfirman Dashwood som presenterar en kryddig och pigg Pinot Noir. Blev positivt överraskad över hur mycket frukt och krut vinet har. Jag provade deras Sav Blanc förra veckan och tyckte att vinet höll precis den stil jag förväntade mig, det jag blev förvånad över,var att priset var så lågt för ett så gott vin. Och det är samma sak med denna Pinot. Det är mycket vin för pengarna. Gjorde precis tvärtemot denna gång, mot vad jag brukar. Att efter första klunken kolla in prislappen, trodde med stor säkerhet att vinet skulle kosta mer än vad det gjorde. Klar och ren linje i vinet som medför ett inbjudande sätt att direkt inhysa en större smak på vinet, för att inte låta sig vänta på druvans charmerande kryddighet och elegans. Tänk er ungdomlig Volnay som fått för mycket sol och glömts bort under sin skaljäsning, sen fått en släng av åldrande fat. Ett mycket intressant vin. 2012 Dashwood är strålande. Vildhallonen trängs med alla de vegetabiliska inslagen och en läcker aromatisk stil är framträdande. Det kommer inte bli något problem att ta hand om den glada ankan som nu är redo att serveras. 
Knaperstekt ankbröst serveras med vilt eldade päron som jag kokat in i calvados för en tid sen.  Lätt smörade champinjoner, tunt skivad rättika och (förlåt mig) svartkål. Såsen bestod av några droppar från spaden från päronen.
Kryddigheten i vinet satt fart på ankan och pippin fick vingar igen. Päronets spritiga inslag blev ett gott komplements till vinets ytterst fina och välbekommna tanninstruktur. Att Pinot Noir och svamp fungerar det är lika solklart som att Melodifestivalen är lika urtvättat som mitt underställ. Rättikan blev ett intressant inslag till vinet, som på ett sätt lyfte vinets syra och allt fick en skjuts upp i smakstegen.

”Familjen Vavasour kom till Nya Zeeland och Awatere Valley 1890. Exakt 100 år senare producerades den första årgången av Vavasour Awatere Valley Sauvignon Blanc. Man var en av de första att se potentialen för vinodling i Awatere och har sedan starten varit en av de mest framgångsrika vinproducenterna i området. Dashwood är en kombination av en klassisk ren, läcker fruktdriven stil från Wairau och en mera mineralig och elegant stil från Awatere som har ett svalare klimat och magrare jordar. Vinerna från Dashwood är gjorda för att drickas unga och ger konsumenten väldigt mycket vin för pengarna.”


Låt er inte vänta på att köpa in en pall eller två av dessa viner, Rieslingen kommer bli ett utmärkt hänga-i-trädgåden-vin i sommar, och Pinuppan kommer att stå i centrum till de flesta grillade fiskarna i sommar, akta er för att ha för söta tillbehör till vinet. Nästa vecka hoppas jag på att grillen skall vara klar att inviga för vårens och sommarens ändamål.
Tack till! 
www.enjoywine.se för trevliga viner.
porslin från Karin Eriksson Södermalm
Glas från Riedel
Råvaror från känd butik och grossist
Kärlek från mig!
Mina egivt närstående underställ! 

Kommentarer

Populära inlägg