Pippin blev smakrik & lika så jag! #Enjoywine
Värmen är på intåg, det sprakar och knakar i trädgårdens skott och
rötter! Blir spännande att se vad som kommer upp till våren, vad som kan
förgylla middagsbordet för #Dinnerathome. I köket så har Miss E redan fyllt
alla ytor med frön och det är som en kemiverkstad för uppfödning av egenodlade
grönsaker. Kanske svärmor får ha kvar sina goda grödor på landet denna sommar,
fortsättning följer.
I afton så blir det glad anka, vilt eldat päron, trevlig
Pinuppa i karaff, ett litet stycke mussla med Norsk härkomst. Mycket givmild
Alsace skall provas och i högtalarna så skråla det låtar från min tid som wannabe
Dj! Detta var på den tiden en Dj använde något som heter LP. Och vi körde på
12:or, inte som idag när det är ett knapptryck så är det bara att köra.
– Släpp
nu Kent. Det är 2015 inte 1995!
Då var vi där igen! Doften av kall och nyplockad pilgrimsmussla, wow det doftar så gott. Det kommer bara bli ett snabbt bad för
dessa musslor i brynt smör. Jag har redan förberett en liten nyttig
smakförhöjare till musslan som består av rökt fläsk och betor. Min eviga vinter vän svartkålen är torkad och följer med som texturförmedlare denna gång.
Några färska ärtskott gör sig hemmastadda på tallriken, svårare än så blir inte
första rätten i afton.
I glaset står en pigg Fransos och väntar på sin tur, jag har
ju nöjet att prova det mesta från Domaines Schlumberger och i kväll så det 2009 Domaines
Schlumberger Riesling Grand Cru Saering som står på tur. Ett ståtligt
vin med stor hemmakänsla eller som de kunniga säger, vin med Terroir. Jag är som
alla vet, är en älskare av bättre Riesling, har absolut inget emot att vinet
kommer från Alsace. Det är så mycket fin historia och vänligheten hos
vinvännerna i Alsace.
Ӂr 728, I Saint
Pirmin grundades Murbachs klostret, som ligger i en liten by i Guebwiller
dalgång. Denna benediktinska samfunde styrde hela regionen under hela 10
århundraden. Munkarna hade fästen och slott, hade sin egen valuta, och betalade
en armé. Abbot kom från de ädlaste familjerna i Rhin dalen. På 900 talet var
klostret mycket rikt, det hade stora ägodelar och mark. Även staden Luzern i
Schweiz hörde till klostret. Abbot utsågs Riksfurstar och munkarna bar titeln
riddare. År 1298 gav kejsaren Fredrik II officiellt abbotar titeln prins Abbot
(Prins Abbé). Vid denna tid var klostret Murbach ett av de tre viktigaste
fästen i Basels biskops.”
”Domaines Schlumberger
är ett familjeägt vinhus med gamla anor. Idag är det 6:e och 7:e generationen
som driver verksamheten vidare sedan starten 1810. Allt vin kommer från egna
vingårdar där 70 ha av totala arealen 140 ha är Grand Cru; Kittarlé, Kessler,
Saering och Spiegel. Vingårdarna bearbetas manuellt med de fyra egna hästarna,
mycket på grund av de mycket branta sluttningarna. 60 ha av Domaines
Schlumbergers vingårdar består av ekologiskt odlade druvor och ytterligare 30
ha av biodynamiskt odlade. 65 % av Domaines Schlumbergers produktion går på
export, totalt produceras 800 000 flaskor per år.
Om Alsace. Vingårdarna och alla pittoreska byar bildar ett
pärlband utefter Vogesernas sydsluttningar. Området är 110 km långt och 1-5 km
brett. Vinregionen Alsace har sina rötter både från Frankrike och från
Tyskland. Traditionellt domineras produktionen av de många kooperativen. Idag
ser vi fler och fler estates och vinerna är numera världskända, framförallt som
exemplariska matviner. Området är mycket regnfattigt och ett av de torraste i
Frankrike, mikroklimaten dominerar vingårdarna. Vinerna är till största delen
vita med aromatisk karaktär. Allt från mycket torra till ädelsöta. Dominerande
druvsorter är Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot
Blanc och Chasselas. Där de fyra första räknas till ”ädla druvsorter” och kan
odlas på Grand Cru-mark. Även Pinot Noir odlas för rött, rosé och mousserande
viner.”
Vinet är halmgult, har en vacker klarhet, doften sprider sig
i kupan och den första doften är alltid bäst. De mogna gråpäronen, Acasiahonungen,
petroleum, de varma citronskalens dofterna skjuter sig upp min näsa, det doftar
så gott. Smaken är gudomlig, perfekt balans mellan mineraler och frukt, syra
och friska. Kommer göra sig perfekt till musslan som är nötig i smaken efter
sitt bad i smör. Betorna har sin sötma och de rökta gjorde sig perfekt till
vinets unga ålder. När smakerna bara sådär kompletterar varandra och inte en
enda parameter drar för mycket åt något håll, när det blir ett inferno av
smaker och totalsamspel. Samma Känsla som när Kenneth Andersson nickar in
avgörande målet i sista minuten och Sverige är vidare i fotbolls VM 1994. Ni
fattar själva känslan av vad ett vin kan göra med en rätt.
Pinuppor är spännande, fast de mer välklädda vinerna, än de mindre klädda damer i detta fall. Låt oss få ta del av en Pinot Noir från Marlborough
Nya Zealand. Det är vinfirman Dashwood som presenterar en kryddig och pigg
Pinot Noir. Blev positivt överraskad över hur mycket frukt och krut vinet har.
Jag provade deras Sav Blanc förra veckan och tyckte att vinet höll precis den
stil jag förväntade mig, det jag blev förvånad över,var att priset var så lågt
för ett så gott vin. Och det är samma sak med denna Pinot. Det är mycket vin
för pengarna. Gjorde precis tvärtemot denna gång, mot vad jag brukar. Att efter första klunken
kolla in prislappen, trodde med stor säkerhet att vinet skulle kosta mer än
vad det gjorde. Klar och ren linje i vinet som medför ett inbjudande sätt
att direkt inhysa en större smak på vinet, för att inte låta sig vänta på
druvans charmerande kryddighet och elegans. Tänk er ungdomlig Volnay som
fått för mycket sol och glömts bort under sin skaljäsning, sen fått en släng
av åldrande fat. Ett mycket intressant vin. 2012 Dashwood är strålande.
Vildhallonen trängs med alla de vegetabiliska inslagen och en läcker aromatisk
stil är framträdande. Det kommer inte bli något problem att ta hand om den
glada ankan som nu är redo att serveras.
Knaperstekt ankbröst serveras med vilt
eldade päron som jag kokat in i calvados för en tid sen. Lätt smörade champinjoner, tunt skivad rättika
och (förlåt mig) svartkål. Såsen bestod av några droppar från spaden från
päronen.
Kryddigheten i vinet satt fart på ankan och pippin fick
vingar igen. Päronets spritiga inslag blev ett gott komplements till vinets
ytterst fina och välbekommna tanninstruktur. Att Pinot Noir och svamp fungerar
det är lika solklart som att Melodifestivalen är lika urtvättat som mitt
underställ. Rättikan blev ett intressant inslag till vinet, som på ett sätt
lyfte vinets syra och allt fick en skjuts upp i smakstegen.
”Familjen Vavasour kom
till Nya Zeeland och Awatere Valley 1890. Exakt 100 år senare producerades den
första årgången av Vavasour Awatere Valley Sauvignon Blanc. Man var en av de
första att se potentialen för vinodling i Awatere och har sedan starten varit
en av de mest framgångsrika vinproducenterna i området. Dashwood är en
kombination av en klassisk ren, läcker fruktdriven stil från Wairau och en mera
mineralig och elegant stil från Awatere som har ett svalare klimat och magrare
jordar. Vinerna från Dashwood är gjorda för att drickas unga och ger
konsumenten väldigt mycket vin för pengarna.”
Låt er inte vänta på att köpa in en pall eller två av dessa
viner, Rieslingen kommer bli ett utmärkt hänga-i-trädgåden-vin i sommar, och
Pinuppan kommer att stå i centrum till de flesta grillade fiskarna i sommar,
akta er för att ha för söta tillbehör till vinet. Nästa vecka hoppas jag på
att grillen skall vara klar att inviga för vårens och sommarens ändamål.
Tack till!
www.enjoywine.se för trevliga viner.
porslin från Karin Eriksson Södermalm
Glas från Riedel
Råvaror från känd butik och grossist
Kärlek från mig!
Mina egivt närstående underställ!
Kommentarer
Skicka en kommentar