Fulla för kärlekens skull #Enjoywine

Nånstans slog klockan fyra, och ute faller regnet, jag reser om en timme, Johanna sover än, Vi satt på Sjörosvägen, Igår kväll och drack vin, våren fyllde våra hjärtan, Två älskande var vi, och väskan är redan packad, Men jag vill inte gå, Hur lämnar man den man älskar? Jag kommer aldrig att förstå, då det fanns en tid för länge sen, när mitt hjärta var av sten, jag kunde lämna allt och alla. Jag bara bytte roll och scen. Nu rullar tårar nerför kinden när jag kör ut genom Söder Tull. Ikväll ska jag bli full för kärlekens skull...

Resan gick egentligen inte längre ned än till vinkällaren, men den biten kan kännas tung den med efter ett antal provade viner…
Som ni förstår så är det inte en enda bokstav som skrivs utan musik. Tonerna, styckena och sången gör mig mjuk i sinnet när det är tid för skrivandet. I Snickerboa laboreras det som aldrig förr och ikväll är det återskapande av glad anka och tartar, rökigheter, färska ägg, betor och kanske en morot eller två. Skapandet av en rätt, är som att låta sig vara Marc Chagall eller Salvador Dali, det finns inga hämningar, det enda om styr är det egna sinnet för smak och texturer.

Kvällens första rätt är en enkel med ack så smakrik tartar. Finaste köttet av nöt, givetvis från känd bonde. Köttet har jag kallrökt i 30 minuter för att få en påtaglig rökighet och lätt sötma som äpple spånet ger ifrån sig. Köttet ”dras” ned i en bunke för att göra sig med salt och peppar samt en droppe bättre olivolja. En färsk äggula från Sanda gård är ett självklart sällskap. Picklad rödlök inlagd i surnat vitt vin från Loire. Svärmors kärleksfulla och smakrika körsbär skall finnas med på tallriken. Tunt skivad champinjon är givet, avslutningsvis så strös det rikligt med rostad kapris, världens bästa texturfrälsare.  Ett stycke konst är skapat, för att nu njutas tillsammans med ädla och störtsköna droppar från vår vän i Alsace. Tredje veckan i rad som jag inte kan hålla mig ifrån denna gedigna producent, inget mindre än Domaines Schlumberger. Ni vet vid detta lag det mesta om denna producent, men här kommer några rader om underbara Alsace.

”År 728, I Saint Pirmin grundades Murbachs klostret, som ligger i en liten by i Guebwiller dalgång. Detta benediktinska samfund styrde hela regionen under hela 10 århundraden. Munkarna hade fästen och slott, hade sin egen valuta, och betalade en armé. Abbot kom från de ädlaste familjerna i Rhin dalen. På 900 talet var klostret mycket rikt, det hade stora ägodelar och mark. Även staden Luzern i Schweiz hörde till klostret. Abbot utsågs Riksfurstar och munkarna bar titeln riddare. År 1298 gav kejsaren Fredrik II officiellt abbotar titeln prins Abbot (Prins Abbé). Vid denna tid var klostret Murbach ett av de tre viktigaste fästen i Basels biskops.”

”Domaines Schlumberger är ett familjeägt vinhus med gamla anor. Idag är det 6:e och 7:e generationen som driver verksamheten vidare sedan starten 1810. Allt vin kommer från egna vingårdar där 70 ha av totala arealen 140 ha är Grand Cru; Kittarlé, Kessler, Saering och Spiegel. Vingårdarna bearbetas manuellt med de fyra egna hästarna, mycket på grund av de mycket branta sluttningarna. 60 ha av Domaines Schlumbergers vingårdar består av ekologiskt odlade druvor och ytterligare 30 ha av biodynamiskt odlade. 65 % av Domaines Schlumbergers produktion går på export, totalt produceras 800 000 flaskor per år.

Om Alsace. Vingårdarna och alla pittoreska byar bildar ett pärlband utefter Vogesernas sydsluttningar. Området är 110 km långt och 1-5 km brett. Vinregionen Alsace har sina rötter både från Frankrike och från Tyskland. Traditionellt domineras produktionen av de många kooperativen. Idag ser vi fler och fler estates och vinerna är numera världskända, framförallt som exemplariska matviner. Området är mycket regnfattigt och ett av de torraste i Frankrike, mikroklimaten dominerar vingårdarna. Vinerna är till största delen vita med aromatisk karaktär. Allt från mycket torra till ädelsöta. Dominerande druvsorter är Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc och Chasselas. Där de fyra första räknas till ”ädla druvsorter” och kan odlas på Grand Cru-mark. Även Pinot Noir odlas för rött, rosé och mousserande viner.”

2012 Domaines Schlumberger Pinot Gris Les Princes Abbés har vi i glaset. Jag vet det innan jag ens poppat korken, att vinet kommer ställa till med galej för tartaren. Pinot Gris druvan är en oslipad diamant för mig, det finns alltid något vackert och glimrande i dessa viner, en snygg aromatisk kryddighet en fin, fräsch frukt. Lyckas även vinbonden att skörda vid precis rätt tillfälle och druvan får en sval syra är vinet en total lycka. Klart och snyggt vin. En doft som är påtaglig och drar åt sensommarens kryddor och en vis ton av gråpäron gör sig hörd. Smaken är lång och med god balans. Frukten surfar snyggt på vinets fräschör och gör sig klar för att äntra tartaren. Köttet är kraftigt i sin smak och vill luckras upp av vinets mineralitet och unga pigga frukt. Svärmors körsbär ligger och väntar på vinets dolda sötma och vid första mötet de två emellan utsvängs en få förunnat kärlek. Kaprisen sälta driver fram vinets Terroir och skapar ett perfekt tillfälle för äggulas lena textur och smak att ta sig annat vinets elementära syra och få den lite lugnare… I denna stund känner jag mig som en salongsberusad Chagall med stor lusta att testa nästa rätt omgående.   
Glad anka är en välbesökt råvara i Snickerboa. Ett kött som smakar massor och skall behandlas som allt annat kvalitetskött, med största respekt. En fettkappa som besitter massa smaker och skall stekas från iskallpanna för att fettet skall riktigt få gotta in sig i köttet. Vårens rödbetor skall få göra sällskap med ankan samt en kräm på morot och rotselleri, små brynta tärningar av rotselleri får stå för den mer stöddiga texturen i rätten, skyn skapas från grunden av ankans egna fett, smöras upp och smaksätts med en gnutta salt och peppar, eventuellt ett stänk bättre vinäger för att få en syra till rätten och speciellt till vinet. Viner älskar syra och varför inte bara ”rulla” ut röda mattan för ankan och låta den smaka tillsammans med kvällens andra vin.
2006 Austri San Fereolo är det som vi finner i karaffen. Ett vin präglat med karaktär och tät frukt. Vinet är dovt och har en klar och kraftig viskositet, som ger resultatet av packad frukt. Doften är ren och det är tydliga spår av korinter, örter, ton av mörk choklad. Smakerna är desamma som dofterna men adderar till körsbärens kärva talan. Anka och kanel är en säker combo och efter en klunk eller två så framträder en klar smak av kanel i vinet. – Snacka om att ankan blev glad. Druvorna som kommer från Alba och för årgång 2006 så skördades Barbera druvorna i oktober.

”San Fereolo är i grund och botten Nicoletta Bocca, hon säger själv att det var slumpen som förde henne till Dogliani. När hon för första gången såg vingårdarna kände hon direkt i sitt hjärta att hon hittat rätt. Nicoletta gör kompromisslösa viner i traditionell stil med stor respekt för jorden och vinrankornas naturliga förutsättningar. Dogliani ligger i Piemontes södra del och här i de lite vegetativt vildare omgivningarna är druvan Dolcetto kung. Nicoletta tillhör med sitt San Fereolo sedan flera år tillbaka Vinnatur-rörelsen, vilket innebär att hon arbetar efter naturliga ekologiska/biodynamiska förutsättningar i ett ständigt pågående informationsbyte med övriga producenter för att utveckla framställningen av viner på naturlig väg”

Som jag beskrev innan så början pippin att gala efter att fått besök av vinets inverkan av kanel. Jag lät de två få ta över scenen, det slutade med att vinets totala syn på ankan blev som ett kosläpp på vårkanten. Sötman från betan drog över vinets bärighet och rotsellerins vegetabiliska rykte blev en dröm för vinets fatkaraktär. Ankans höga andel fett gjorde vinets till den finaste sammet och morotskrämen gjorde ett fantastiskt arbete med vinets dofter/smaker av örter.
Ursäkta mitt språk. Men det är fasen vad gött det blev. När ni tillagar anka så gör det med försiktighet, givetvis så skall kappan ha en knaprig yta men låt köttet få vila och servera det gärna mer rött än inte. Lycka till med käket så ses vi i vinets vimmel snart! Skål. Vinerna finns på monopolet se nummer här nede. Glöm inte att köpa en extra flaska av varje, de kan ta slut fort.



Tusen tack till:
www.enjoywine.se för de fina vinerna
Keramik av Karin Eriksson (Södermalm)
Glas från Riedel
Råvaror från känd grossist
Till min konstnärliga sida och Miss E

Speciellt tack till Svärmor för körsbären!

Kommentarer

Populära inlägg