Fulla för kärlekens skull #Enjoywine
Nånstans slog klockan fyra, och
ute faller regnet, jag reser om en timme, Johanna sover än, Vi satt på
Sjörosvägen, Igår kväll och drack vin, våren fyllde våra hjärtan, Två älskande
var vi, och väskan är redan packad, Men jag vill inte gå, Hur lämnar man den
man älskar? Jag kommer aldrig att förstå, då det fanns en tid för länge sen,
när mitt hjärta var av sten, jag kunde lämna allt och alla. Jag bara bytte roll
och scen. Nu rullar tårar nerför kinden när jag kör ut genom Söder Tull. Ikväll
ska jag bli full för kärlekens skull...
Resan gick egentligen inte längre
ned än till vinkällaren, men den biten kan kännas tung den med efter ett antal
provade viner…
Som ni förstår så är det inte en
enda bokstav som skrivs utan musik. Tonerna, styckena och sången gör mig mjuk i
sinnet när det är tid för skrivandet. I Snickerboa laboreras det som aldrig
förr och ikväll är det återskapande av glad anka och tartar, rökigheter, färska
ägg, betor och kanske en morot eller två. Skapandet av en rätt, är som att låta
sig vara Marc Chagall eller Salvador Dali, det finns inga hämningar, det enda
om styr är det egna sinnet för smak och texturer.
Kvällens första rätt är en enkel
med ack så smakrik tartar. Finaste köttet av nöt, givetvis från känd bonde.
Köttet har jag kallrökt i 30 minuter för att få en påtaglig rökighet och lätt
sötma som äpple spånet ger ifrån sig. Köttet ”dras” ned i en bunke för att göra
sig med salt och peppar samt en droppe bättre olivolja. En färsk äggula från
Sanda gård är ett självklart sällskap. Picklad rödlök inlagd i surnat vitt vin
från Loire. Svärmors kärleksfulla och smakrika körsbär skall finnas med på
tallriken. Tunt skivad champinjon är givet, avslutningsvis så strös det rikligt
med rostad kapris, världens bästa texturfrälsare. Ett stycke konst är skapat, för att nu njutas
tillsammans med ädla och störtsköna droppar från vår vän i Alsace. Tredje
veckan i rad som jag inte kan hålla mig ifrån denna gedigna producent, inget
mindre än Domaines Schlumberger. Ni vet vid detta lag det mesta om denna
producent, men här kommer några rader om underbara Alsace.
Ӂr 728, I Saint Pirmin grundades
Murbachs klostret, som ligger i en liten by i Guebwiller dalgång. Detta
benediktinska samfund styrde hela regionen under hela 10 århundraden. Munkarna
hade fästen och slott, hade sin egen valuta, och betalade en armé. Abbot kom
från de ädlaste familjerna i Rhin dalen. På 900 talet var klostret mycket rikt,
det hade stora ägodelar och mark. Även staden Luzern i Schweiz hörde till
klostret. Abbot utsågs Riksfurstar och munkarna bar titeln riddare. År 1298 gav
kejsaren Fredrik II officiellt abbotar titeln prins Abbot (Prins Abbé). Vid
denna tid var klostret Murbach ett av de tre viktigaste fästen i Basels
biskops.”
”Domaines Schlumberger är ett
familjeägt vinhus med gamla anor. Idag är det 6:e och 7:e generationen som
driver verksamheten vidare sedan starten 1810. Allt vin kommer från egna
vingårdar där 70 ha av totala arealen 140 ha är Grand Cru; Kittarlé, Kessler,
Saering och Spiegel. Vingårdarna bearbetas manuellt med de fyra egna hästarna,
mycket på grund av de mycket branta sluttningarna. 60 ha av Domaines
Schlumbergers vingårdar består av ekologiskt odlade druvor och ytterligare 30
ha av biodynamiskt odlade. 65 % av Domaines Schlumbergers produktion går på
export, totalt produceras 800 000 flaskor per år.
Om Alsace. Vingårdarna och alla
pittoreska byar bildar ett pärlband utefter Vogesernas sydsluttningar. Området
är 110 km långt och 1-5 km brett. Vinregionen Alsace har sina rötter både från
Frankrike och från Tyskland. Traditionellt domineras produktionen av de många
kooperativen. Idag ser vi fler och fler estates och vinerna är numera
världskända, framförallt som exemplariska matviner. Området är mycket
regnfattigt och ett av de torraste i Frankrike, mikroklimaten dominerar vingårdarna.
Vinerna är till största delen vita med aromatisk karaktär. Allt från mycket
torra till ädelsöta. Dominerande druvsorter är Riesling, Gewürztraminer, Pinot
Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc och Chasselas. Där de fyra första räknas
till ”ädla druvsorter” och kan odlas på Grand Cru-mark. Även Pinot Noir odlas
för rött, rosé och mousserande viner.”
2012 Domaines Schlumberger Pinot
Gris Les Princes Abbés har vi i glaset. Jag vet det innan jag ens
poppat korken, att vinet kommer ställa till med galej för tartaren. Pinot Gris
druvan är en oslipad diamant för mig, det finns alltid något vackert och
glimrande i dessa viner, en snygg aromatisk kryddighet en fin, fräsch frukt.
Lyckas även vinbonden att skörda vid precis rätt tillfälle och druvan får en
sval syra är vinet en total lycka. Klart och snyggt vin. En doft som är
påtaglig och drar åt sensommarens kryddor och en vis ton av gråpäron gör sig
hörd. Smaken är lång och med god balans. Frukten surfar snyggt på vinets
fräschör och gör sig klar för att äntra tartaren. Köttet är kraftigt i sin smak
och vill luckras upp av vinets mineralitet och unga pigga frukt. Svärmors körsbär
ligger och väntar på vinets dolda sötma och vid första mötet de två emellan
utsvängs en få förunnat kärlek. Kaprisen sälta driver fram vinets Terroir och
skapar ett perfekt tillfälle för äggulas lena textur och smak att ta sig annat
vinets elementära syra och få den lite lugnare… I denna stund känner jag mig
som en salongsberusad Chagall med stor lusta att testa nästa rätt omgående.
Glad anka är en välbesökt råvara
i Snickerboa. Ett kött som smakar massor och skall behandlas som allt annat
kvalitetskött, med största respekt. En fettkappa som besitter massa smaker och
skall stekas från iskallpanna för att fettet skall riktigt få gotta in sig i
köttet. Vårens rödbetor skall få göra sällskap med ankan samt en kräm på morot
och rotselleri, små brynta tärningar av rotselleri får stå för den mer stöddiga
texturen i rätten, skyn skapas från grunden av ankans egna fett, smöras upp och
smaksätts med en gnutta salt och peppar, eventuellt ett stänk bättre vinäger
för att få en syra till rätten och speciellt till vinet. Viner älskar syra och
varför inte bara ”rulla” ut röda mattan för ankan och låta den smaka
tillsammans med kvällens andra vin.
2006 Austri San Fereolo
är det som vi finner i karaffen. Ett vin präglat med karaktär och tät frukt.
Vinet är dovt och har en klar och kraftig viskositet, som ger resultatet av
packad frukt. Doften är ren och det är tydliga spår av korinter, örter, ton av
mörk choklad. Smakerna är desamma som dofterna men adderar till körsbärens
kärva talan. Anka och kanel är en säker combo och efter en klunk eller två så
framträder en klar smak av kanel i vinet. – Snacka om att ankan blev glad.
Druvorna som kommer från Alba och för årgång 2006 så skördades Barbera druvorna
i oktober.
”San Fereolo är i grund och botten Nicoletta Bocca, hon säger själv att
det var slumpen som förde henne till Dogliani. När hon för första gången såg
vingårdarna kände hon direkt i sitt hjärta att hon hittat rätt. Nicoletta gör
kompromisslösa viner i traditionell stil med stor respekt för jorden och
vinrankornas naturliga förutsättningar. Dogliani ligger i Piemontes södra del
och här i de lite vegetativt vildare omgivningarna är druvan Dolcetto kung.
Nicoletta tillhör med sitt San Fereolo sedan flera år tillbaka
Vinnatur-rörelsen, vilket innebär att hon arbetar efter naturliga
ekologiska/biodynamiska förutsättningar i ett ständigt pågående
informationsbyte med övriga producenter för att utveckla framställningen av
viner på naturlig väg”
Som jag beskrev innan så början
pippin att gala efter att fått besök av vinets inverkan av kanel. Jag lät de
två få ta över scenen, det slutade med att vinets totala syn på ankan blev som
ett kosläpp på vårkanten. Sötman från betan drog över vinets bärighet och rotsellerins
vegetabiliska rykte blev en dröm för vinets fatkaraktär. Ankans höga andel fett
gjorde vinets till den finaste sammet och morotskrämen gjorde ett fantastiskt
arbete med vinets dofter/smaker av örter.
Ursäkta mitt språk. Men det är
fasen vad gött det blev. När ni tillagar anka så gör det med försiktighet,
givetvis så skall kappan ha en knaprig yta men låt köttet få vila och servera
det gärna mer rött än inte. Lycka till med käket så ses vi i vinets vimmel
snart! Skål. Vinerna finns på monopolet se nummer här nede. Glöm inte att köpa
en extra flaska av varje, de kan ta slut fort.
Tusen tack till:
www.enjoywine.se för de fina vinerna
Keramik av Karin Eriksson
(Södermalm)
Glas från Riedel
Råvaror från känd grossist
Till min konstnärliga sida och
Miss E
Speciellt tack till Svärmor för
körsbären!
Kommentarer
Skicka en kommentar