Munken blev Riddare inte sockrad alltså.. #Enjoywine
O Mio Bibbino Caro…
Kan det bli mer
känslor över en middag med fantastiska pompösa toner från detta stycke. En del ur
operan Gianni Schicchi (1918) av Giacomo Puccini till ett libretto av
Giovacchino Forzano… Kylan den biter sig tag i kinderna och händerna värker i
det kalla vattnet. Men i det vackra klostret i byn Guebwiller, där hälls det anrika viner upp i de typiska Remmarna. Asiaten har anlänt och det är med
bravur, under armen har han en bukett rosor och i handen håller han ett parti
historia. Vad hände den där kvällen
egentligen, lite rörigt! Eller?
Nyfångade pilgrimsmusslor i all sin ära, det är då bra kallt
att dyka efter dem, men det är denna årstid som de skall plockas och ätas
omgående. Tassarna värker, men de får det göra, för jag vet hur bra det kommer att
bli när tallriken står framför mig samma kväll. Får jag välja, så skall
musslorna komma från Trondheim. Kvällens första rätt i Snickerboa blir
Smörstekt mussla, med svart rättika, Yozokräm, hibiskus samt torkat och
friterat kycklingskinn. En rätt som jag värdesätter högt, i och med att rätten
har en anonym sötma inom sig, så kan spännvidden med val av vin nästan vara obegränsad.
(Men håll er i norra Frankrike denna gång) Personligen så är spännvidden för
denna rätt ganska liten, jag drar mig gärna ned i källaren, tar mig direkt till
sektion Alsace och ju mer jag böjer mig ned mot golvet ju gladare blir jag, för
där ligger kvällens första vin som skall presenteras på ett sätt så att
Riddarna av Guebwiller känner sig bekväma.
2012 Domaines Schlumberger Riesling Les
Princes Abbés är vinet som är först ut av två viner från samma
producent. Ett vin med finess och Terroir känsla. Klarheten är stålande och
doften är precis som en skolboks Riesling skall vara. Eller som när Andreas
Larsson år 2001 gav mig ett glas bättre Riesling (Jag visste knappt då var Riesling
va) och sa följande ord som etsats sig fast i mitt huvud. – Det är såhär det
skall smaka. De orden glömmer jag aldrig, och den känslan fick jag när jag
inhyste första klungen, Citrusens berusade mig, den exotiska fruktighet som är så
tydlig, gör sig dansant med en invigande örtighet och ett uns av petroleum.
Syran är behändig, styr vinets fruktighet och mineralitet precis som den skall
göra. Långlivat vin. Vad tror Ni att vinet gjorde med musslans sötma? Jo vars,
Snacka om erotik, smakerna sköt i höjden och musslan smakade bara mycket mer, krispigheten
och sältan i skinnet lekte med vinets påtagliga syra som rent ut sagt hånglade upp
vinet. Fram kom återigen den urtypiska frukt som gör de här vinerna så bra,
nästan så vinet kände sig generat. Rättikans friska smak som jag ”lyft” upp med
en droppe soya enbart för att locka med lite Umami och Umami gillar vin.
Yozon kände sig som hemma i min gom när vinets friskhet gjorde sig sällskap.
Tillsammans tog de hand om varandra och avlutade med en kullerbytta som ett
hejdå innan de tillsammans försvann ned i min strupe. Galet vad bra det kan
smaka. Hopps att Munkarna accepterar mina lite utsvängande ordval i min plädering
av vinets smaker.
Ӂr 728, I Saint
Pirmin grundades Murbachs klostret, som ligger i en liten by i Guebwiller
dalgång. Denna benediktinska samfunde styrde hela regionen under hela 10
århundraden. Munkarna hade fästen och slott, hade sin egen valuta, och betalade
en armé. Abbot kom från de ädlaste familjerna i Rhin dalen. På 900 talet var
klostret mycket rikt, det hade stora ägodelar och mark. Även staden Luzern i
Schweiz hörde till klostret. Abbot utsågs Riksfurstar och munkarna bar titeln
riddare. År 1298 gav kejsaren Fredrik II officiellt abbotar titeln prins Abbot (Prins
Abbé). Vid denna tid var klostret Murbach ett av de tre viktigaste fästen i
Basels biskops.”
”Domaines Schlumberger
är ett familjeägt vinhus med gamla anor. Idag är det 6:e och 7:e generationen
som driver verksamheten vidare sedan starten 1810. Allt vin kommer från egna
vingårdar där 70 ha av totala arealen 140 ha är Grand Cru; Kittarlé, Kessler,
Saering och Spiegel. Vingårdarna bearbetas manuellt med de fyra egna hästarna,
mycket på grund av de mycket branta sluttningarna. 60 ha av Domaines
Schlumbergers vingårdar består av ekologiskt odlade druvor och ytterligare 30
ha av biodynamiskt odlade. 65 % av Domaines Schlumbergers produktion går på
export, totalt produceras 800 000 flaskor per år.
Om Alsace. Vingårdarna
och alla pittoreska byar bildar ett pärlband utefter Vogesernas sydsluttningar.
Området är 110 km långt och 1-5 km brett. Vinregionen Alsace har sina rötter
både från Frankrike och från Tyskland. Traditionellt domineras produktionen av
de många kooperativen. Idag ser vi fler och fler estates och vinerna är numera
världskända, framförallt som exemplariska matviner. Området är mycket
regnfattigt och ett av de torraste i Frankrike, mikroklimaten dominerar
vingårdarna. Vinerna är till största delen vita med aromatisk karaktär. Allt
från mycket torra till ädelsöta. Dominerande druvsorter är Riesling,
Gewürztraminer, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc och Chasselas. Där de
fyra första räknas till ”ädla druvsorter” och kan odlas på Grand Cru-mark. Även
Pinot Noir odlas för rött, rosé och mousserande viner.”
Vin nummer två kommer från samma producent och denna gång är
det 2012 Domaines Schlumberger Pinot
Blanc Les Princes Abbés. Ett vin med helt annan frukt än föregående vin,
druvan Pinot Blanc har generellt en högre syra än Riesling och får därför en stramare
kropp, det är absolut inget negativt, druvan är toppen för bland annat produktion
för Alsace Cremant. Jag tycker personligen att, när vinet upplevs ”syrligt” så
gör det mig väldigt koncentrerad över vad jag skall servera för gastronomi
till. Och här kommer Asiaten in i bilden som jag skrev om i början, att äta typisk
Alsace food till, gör livet lite för enkelt. Så som vanligt kommer asiaten fram
med några runda och avlånga risbitar med påhängande fiskar och skaldjur. Varför
inte krångla till det.
Lax, krabba, bläckfisk, picklad rödlök, Wakame och chilimajjon.
Det är kanske inte svårare än så. Säger det igen! Jag har inte i ett sushikök
att göra, men det är så roligt att ändå försöka, och när man har asiaten till
hjälp eller stjälp så är det alltid lite roligare. Genomgående så försöker jag
ha tillräckligt med syra i fiskbitarna för att möta vinets friskhet, och mineraler.
Däremot är jag inte svår för att tillhålla vinet ett uns av sötma för druvan
har sina stunder med att leverera fantastiska toner av gråäpple, stenfrukts skal
och granatäpple så visst har vinet en sötma i sig. Proteinet i riset gör vinet automatiskt
”lugnare” och redan här så kommer vinets frukt fram. Hetta från chili är någon
som viner från Alsace alltid har gillat och så även här. det är som att en viss
kryddighet kommer fram tack vare chilin, bör provas.
Från att inlett kvällen med tonerna från stycket i Operan
Gianni Schicchi till att mötes gå Munkarnas ritualer, genom att dricka
deras historiska viner. Att sen plockat en bukett rosor och myst med asiaten i
köket. Resultatet av denna tillställning i snickerboa blir alltså totalt
slickade tallrikar, tomma glas och några vackra leenden runt bordet, ett stort
tack till Enjoywine och Domaines Schlumberger. Ursäkta mig ännu en gång med
uttryck som erotik, hångel men det är alltid bäst att skriva det man känner.
Skål på Er så ses vi i vimlet och varför inte på Copperhill nästa vecka där
GastroVin kommer att kåsera om Piemontes fantastiska viner, även de kommande
från Enjoywine. Ses där eller i pisten (kanske lite bredvid pisten).
Vinerna finner ni på monopolet under nummer.
Tack till följande
@Enjoywine
www.Callefordberg.com för enastående keramik
Asiaten för hyffsad sushi
Dykaren som plockade musslorna. (Ej personifierad)
Domaine Schlumberger för fantastisk historia
Mig själv, Miss E, Kära Mor
Kommentarer
Skicka en kommentar