Snart Kalle Anka och ett gott glas vin! #Enjoywine
Snart Kalle Anka på Tv:n! Tiden bara rullar på, snart är det tid för sparris,
nässlor och örter! Men innan dess så skall det njutas av varje sekund av
vinterns fantastiska delikatesser.
Vid den här årstiden myser jag mest runt
omkring i underställ och Kaskmössa, ser till att brasan sprakar hemma i
Snickerboa och att laggen finns tätt intill mig. Ofta får ett sug av god lagad gastronomi denna årstid! Så denna kväll i Snickerboa bjuder
jag på käket och Enjoywine på vinet! Vilken kväll!
För ”ovanligheten” så blev Miss E sugen på hummer och jag är
inte svår när det kommer till skaldjur. Ner till fiskebutiken, hämta två vackra
röda Main humrar. Jag tänkte mig en Plain med enbart grillad citron och en
hummer som fick gratineras under högvärme med smör från Oviken, vitlök från
landet, lite salt och peppar samt en nypa med sommarens sist dill som fått
torka i skafferiet.
Delade hummern på hälften, gned in köttet med varm
citronsaft, varför jag använder mig av ”stekt” citron är för att syran inte
upplevs lika hård utan att citrusens sötma träder fram och rundar av den
påtagliga syran. Den första hummern är nu redan klar för servering. Den
andra hummern har Miss E lagt beslag på och börjat preparera med Ovikensmör,
vitlöken och örterna! På en plåt och in på grill i ugnen. Gav hummern
ungefär 3 minuter i värmen. Vill som vanligt inte ha en ”varm” kärna utan att
ytan är krispig och dess innehåll håller nära rumstemperatur. Vilka dofter
som sprids över köket när ugnen öppnas upp, Göta Petter som Teskedsgumman hade
sagt! Sagt och gjort så lägger vi upp en
varm och en kall hummer, serverar med en halva citron och ett stänk av
flingsalt. Vinvalet är en självklarhet tycker många och ropar ut att Chablis är
det bästa till hummer, kan väl jag också hålla med om! Men samtidigt varför? -Denna
frågan kan man ställa sig! Ung och grön Petit Chablis kan bli alldeles för
hård mot en plaina hummern och bli alldeles för sur och ”liten” till den
gratinerade hummern. Men om tar vi en mogen Chablis Grand Cru status och med
mognad så talar vi en helt annan tanke mellan mat och vin. Tänk er så här! Ni
är ute efter en Jeep, säg er en Volvo XC90 för att ni skall ut på fjället och köra,
måste kunna packa mycket och utnyttja den höga markfrigången. Men ni får
istället en Volvo C30, samma märke men två helt olika bilar/viner. Därför måste vi
alla inom sommelier och speciellt bolaget att lära sig mer om den kemiska/mun/smak upplevelsen av smaker och dofter. Inte enbart tänka på vad som säljer bäst och
mest! Så därför gör jag tvärtom som vanligt, provar nya ting och lär mig vidare
på så sätt. Första vinet ut ikväll blir därför en 100 % Sauvignon Blanc årgång
2012, för tredje helgen i rad provar vi vin från fantastiska Weingut
Tement i Österrike. Låt mig säga såhär, att vad skolboks Sauvignon Blanc
är och borde vara är inget som jag går efter och det gör inte heller Tement,
visst så är doften ren och klar, de tydliga spåren av krusbär, vinbärsblad,
fläder och örter finns med. Ståltanks jäst för att behålla den snygga och rena
frukten, lagrat i 6 månader tillsammans med jästfällningen, för att få en
härlig skogssvamp doft och av nybakt bröd. Det som slår mig är att i både doft
och smak så kommer det fram en karaktär av Kron dill, lakritsrot, anis och
fänkål. Ett smakrikt och balanserat vin med andra ord.
”Weingut Tement drivs
idag av Stefan och Armin Tement som är tredje generationen vinbönder i
familjeegendomen som producerade vin för första gången i början av 70-talet.
Idag förfogar man över ca 80 hektar huvudsakligen planterade med Sauvignon
Blanc, Weissburgunder och Morillon. Südstiermark alldeles på gränsen mellan
Österrike och Slovenien är, till skillnad från övriga Österrike, kända för att
framförallt producera excellenta viner på Sauvignon Blanc och Chardonnay, eller
Morillon som druvan heter här. Weingut Tement ligger på en platå med utsikt
över deras mest berömda vingårdsläge Zieregg. Produktionen inriktar sig
framförallt på två huvudstilar. Dels Steirische Klassik som står för en lätt
frisk och fruktdriven stil utan inblandning av fat. Man låter vinerna ligga med
sin jästfällning i mellan 3 – 8 månader innan buteljering för att få
ytterligare finess och komplexitet. Den andra stilen man inriktar sig på är så
kallade Lagenweine. Motsvarande Grand Cru i andra länder. Druvorna till dessa
viner plockas från de bästa lägena i deras mest ansedda vingårdar. Man plockar
något senare jämfört med Klassik och jäsningen sker långsamt under lång
temperatur, ofta i stora ekfat om 5000 liter. Därefter för man över vinerna i
små franska barriquer till dess att vinerna är redo att buteljeras.”
Vinet växer och smakar ännu mer tillsammans med hummern,
vinets unga och friska stil passar perfekt till den kalla hummern, den grillade
citronen flörtade hej vilt med vinet syra och en fin mogen frukt kom fram.
Vinets örtiga stil gjorde sig utmärkt till den varma hummern och smöret med
vitlök avrundade vinet påtagliga syra och då kom återigen vinets fina mineraler
och frukt fram. En topp combo!
Hemgjord korv är riktigt gott. Vi kryddade korven med mejram,
vitlök, basilika och en gnutta chili. Rent och glatt fläsk kött från känd gård.
Korvarna fick stekas försiktigt i varm panna med en stor klick smör, jag kokade
lite svarta linser och blandade ner höstens syltade kantareller, stekte
spetskål och rödlök, slog på en god skvätt grädde. Dofterna som vi vaggades
tillsammans med, tog mig direkt till Valpolicella och dess magiska natur och
klimat. Rätten ropade efter ett vin som skapats av italienska händer och från
karaff serverades nu kvällens andra vin.
2012 Musella Valpolocella
Superiore. Corvina 80 %, Barbera 10 %, Rondinella 10 %, är
druvsammansättnigen. Vinet är klart och vackert att beskåda, doften är stor,
skogens bär är det som kommer fram först, varma blåbär, skogsbär och björnbär,
lite grön stjälkighet från blåbärsriset. En något blöt ek ton träder fram,
smaken kan inte vänta längre. Vinet växer och med att gommen får temperera
vinet till perfektion, nu visar vinet upp en kropp som är balanserad, med
kompakt frukt och elegans. Antar att denna karaktär kommer ifrån den två veckor
långa macerering, förstår att temperaturen på musten fått ligga på ungefär 25
grader, lite högre än normalt, men med vinets fruktighet och kropp så förstår
jag nu vart Enrico vill skapa med detta ”enkla” vin. Efter ett års lagring på
fat så buteljeras vinet. För övrigt så använder sig familjen Musella enbart av
biodynamiska odlingsmetoder. 2014 så blir man både certifierad både eko och bio.
För övrigt så fick Musella Valpolicella Superiore 2012 högsta betyg (3 glas) i
den Italienska vinguiden Gambero Rosso. Något som är unikt för ett vin i den
här prisklassen! Jag förstår till de tre glasen till fullo.
Vinet tog gladeligen tag i hela rätten, bredde ut sig på
tungan och blev en god vän till rättens alla smaker. Korvens hetta och
kryddighet tog fram en bakomliggande ek karaktär som blev en stomme för vinet, gräddigheten
och sötman från kålen klappade vinets kärva stil och en sommar het röd bärighet
presenterades. Vinet är ungt och lite kaxigt, därför ville jag lyfta fram den
tonen en aning och därför fick kantarellernas smak och tillredning sätt göra
ungdomligheten mer tydlig, vinet får inte komma i bakgrunden utan att
tillsammans med rätten smaka fullt ut. Linserna blev mer som en hjälpreda med
att justera korvens och vinets proteinbehov. Det är magiskt roligt och lärorikt
att prova sig fram i smaker och temperaturer. Låt inget bli för tufft i köket,
det kan inte annat än gå åt skogen, och då är det bara att prova på nytt.
Smaklig spis.
”Azienda Agricola
Musella drivs och ägs av Emilio Pasqua tillsammans med dottern Maddalena och
vinmakaren Enrico. Musella är vackert beläget i utkanten av distriktet
Valpolicella ca 20 min öster om Verona. Totalt omfattar gården 40 hektar varav
30 utgör vingårdar. Produktionen är inriktad på Valpolicella Superiore och
Amarone. Ett spännande arbete pågår för tillfället i vingårdarna och man
arbetar idag aktivt med en omställning från konventionell druvodling och
vinframställning till att bli en biodynamisk vinproducent fullt ut. Går allt
enligt planen är alla viner från Musella certifierade enligt Demeter från och
med årgång 2013.”
Vinerna finns på bolaget. Det slog mig att varför inte prova
Musella till den griljerade skinkan, kladda på en hemgjord söt senap och bre en
vörtbrödssmörgås (russinen är ett måste). Skall provar omgående av
undertecknad!
Glas från Riedel.
Kärlek och en gnutta kärlek från mig.
Porslin från Calle Forsberg.
Kommentarer
Skicka en kommentar