Snart Kalle Anka och ett gott glas vin! #Enjoywine

Snart Kalle Anka på Tv:n!  Tiden bara rullar på, snart är det tid för sparris, nässlor och örter! Men innan dess så skall det njutas av varje sekund av vinterns fantastiska delikatesser. 
Vid den här årstiden myser jag mest runt omkring i underställ och Kaskmössa, ser till att brasan sprakar hemma i Snickerboa och att laggen finns tätt intill mig. Ofta får ett sug av god lagad gastronomi denna årstid! Så denna kväll i Snickerboa bjuder jag på käket och Enjoywine på vinet! Vilken kväll!
För ”ovanligheten” så blev Miss E sugen på hummer och jag är inte svår när det kommer till skaldjur. Ner till fiskebutiken, hämta två vackra röda Main humrar. Jag tänkte mig en Plain med enbart grillad citron och en hummer som fick gratineras under högvärme med smör från Oviken, vitlök från landet, lite salt och peppar samt en nypa med sommarens sist dill som fått torka i skafferiet.   

Delade hummern på hälften, gned in köttet med varm citronsaft, varför jag använder mig av ”stekt” citron är för att syran inte upplevs lika hård utan att citrusens sötma träder fram och rundar av den påtagliga syran. Den första hummern är nu redan klar för servering. Den andra hummern har Miss E lagt beslag på och börjat preparera med Ovikensmör, vitlöken och örterna! På en plåt och in på grill i ugnen. Gav hummern ungefär 3 minuter i värmen. Vill som vanligt inte ha en ”varm” kärna utan att ytan är krispig och dess innehåll håller nära rumstemperatur. Vilka dofter som sprids över köket när ugnen öppnas upp, Göta Petter som Teskedsgumman hade sagt!  Sagt och gjort så lägger vi upp en varm och en kall hummer, serverar med en halva citron och ett stänk av flingsalt. Vinvalet är en självklarhet tycker många och ropar ut att Chablis är det bästa till hummer, kan väl jag också hålla med om! Men samtidigt varför? -Denna frågan kan man ställa sig!  Ung och grön Petit Chablis kan bli alldeles för hård mot en plaina hummern och bli alldeles för sur och ”liten” till den gratinerade hummern. Men om tar vi en mogen Chablis Grand Cru status och med mognad så talar vi en helt annan tanke mellan mat och vin. Tänk er så här! Ni är ute efter en Jeep, säg er en Volvo XC90 för att ni skall ut på fjället och köra, måste kunna packa mycket och utnyttja den höga markfrigången. Men ni får istället en Volvo C30, samma märke men två helt olika bilar/viner. Därför måste vi alla inom sommelier och speciellt bolaget att lära sig mer om den kemiska/mun/smak upplevelsen av smaker och dofter. Inte enbart tänka på vad som säljer bäst och mest! Så därför gör jag tvärtom som vanligt, provar nya ting och lär mig vidare på så sätt. Första vinet ut ikväll blir därför en 100 % Sauvignon Blanc årgång 2012, för tredje helgen i rad provar vi vin från fantastiska Weingut Tement i Österrike. Låt mig säga såhär, att vad skolboks Sauvignon Blanc är och borde vara är inget som jag går efter och det gör inte heller Tement, visst så är doften ren och klar, de tydliga spåren av krusbär, vinbärsblad, fläder och örter finns med. Ståltanks jäst för att behålla den snygga och rena frukten, lagrat i 6 månader tillsammans med jästfällningen, för att få en härlig skogssvamp doft och av nybakt bröd. Det som slår mig är att i både doft och smak så kommer det fram en karaktär av Kron dill, lakritsrot, anis och fänkål. Ett smakrikt och balanserat vin med andra ord.

”Weingut Tement drivs idag av Stefan och Armin Tement som är tredje generationen vinbönder i familjeegendomen som producerade vin för första gången i början av 70-talet. Idag förfogar man över ca 80 hektar huvudsakligen planterade med Sauvignon Blanc, Weissburgunder och Morillon. Südstiermark alldeles på gränsen mellan Österrike och Slovenien är, till skillnad från övriga Österrike, kända för att framförallt producera excellenta viner på Sauvignon Blanc och Chardonnay, eller Morillon som druvan heter här. Weingut Tement ligger på en platå med utsikt över deras mest berömda vingårdsläge Zieregg. Produktionen inriktar sig framförallt på två huvudstilar. Dels Steirische Klassik som står för en lätt frisk och fruktdriven stil utan inblandning av fat. Man låter vinerna ligga med sin jästfällning i mellan 3 – 8 månader innan buteljering för att få ytterligare finess och komplexitet. Den andra stilen man inriktar sig på är så kallade Lagenweine. Motsvarande Grand Cru i andra länder. Druvorna till dessa viner plockas från de bästa lägena i deras mest ansedda vingårdar. Man plockar något senare jämfört med Klassik och jäsningen sker långsamt under lång temperatur, ofta i stora ekfat om 5000 liter. Därefter för man över vinerna i små franska barriquer till dess att vinerna är redo att buteljeras.”

Vinet växer och smakar ännu mer tillsammans med hummern, vinets unga och friska stil passar perfekt till den kalla hummern, den grillade citronen flörtade hej vilt med vinet syra och en fin mogen frukt kom fram. Vinets örtiga stil gjorde sig utmärkt till den varma hummern och smöret med vitlök avrundade vinet påtagliga syra och då kom återigen vinets fina mineraler och frukt fram. En topp combo!
Hemgjord korv är riktigt gott. Vi kryddade korven med mejram, vitlök, basilika och en gnutta chili. Rent och glatt fläsk kött från känd gård. Korvarna fick stekas försiktigt i varm panna med en stor klick smör, jag kokade lite svarta linser och blandade ner höstens syltade kantareller, stekte spetskål och rödlök, slog på en god skvätt grädde. Dofterna som vi vaggades tillsammans med, tog mig direkt till Valpolicella och dess magiska natur och klimat. Rätten ropade efter ett vin som skapats av italienska händer och från karaff serverades nu kvällens andra vin. 
2012 Musella Valpolocella Superiore. Corvina 80 %, Barbera 10 %, Rondinella 10 %, är druvsammansättnigen. Vinet är klart och vackert att beskåda, doften är stor, skogens bär är det som kommer fram först, varma blåbär, skogsbär och björnbär, lite grön stjälkighet från blåbärsriset. En något blöt ek ton träder fram, smaken kan inte vänta längre. Vinet växer och med att gommen får temperera vinet till perfektion, nu visar vinet upp en kropp som är balanserad, med kompakt frukt och elegans. Antar att denna karaktär kommer ifrån den två veckor långa macerering, förstår att temperaturen på musten fått ligga på ungefär 25 grader, lite högre än normalt, men med vinets fruktighet och kropp så förstår jag nu vart Enrico vill skapa med detta ”enkla” vin. Efter ett års lagring på fat så buteljeras vinet. För övrigt så använder sig familjen Musella enbart av biodynamiska odlingsmetoder. 2014 så blir man både certifierad både eko och bio. För övrigt så fick Musella Valpolicella Superiore 2012 högsta betyg (3 glas) i den Italienska vinguiden Gambero Rosso. Något som är unikt för ett vin i den här prisklassen! Jag förstår till de tre glasen till fullo.
Vinet tog gladeligen tag i hela rätten, bredde ut sig på tungan och blev en god vän till rättens alla smaker. Korvens hetta och kryddighet tog fram en bakomliggande ek karaktär som blev en stomme för vinet, gräddigheten och sötman från kålen klappade vinets kärva stil och en sommar het röd bärighet presenterades. Vinet är ungt och lite kaxigt, därför ville jag lyfta fram den tonen en aning och därför fick kantarellernas smak och tillredning sätt göra ungdomligheten mer tydlig, vinet får inte komma i bakgrunden utan att tillsammans med rätten smaka fullt ut. Linserna blev mer som en hjälpreda med att justera korvens och vinets proteinbehov. Det är magiskt roligt och lärorikt att prova sig fram i smaker och temperaturer. Låt inget bli för tufft i köket, det kan inte annat än gå åt skogen, och då är det bara att prova på nytt. Smaklig spis.

”Azienda Agricola Musella drivs och ägs av Emilio Pasqua tillsammans med dottern Maddalena och vinmakaren Enrico. Musella är vackert beläget i utkanten av distriktet Valpolicella ca 20 min öster om Verona. Totalt omfattar gården 40 hektar varav 30 utgör vingårdar. Produktionen är inriktad på Valpolicella Superiore och Amarone. Ett spännande arbete pågår för tillfället i vingårdarna och man arbetar idag aktivt med en omställning från konventionell druvodling och vinframställning till att bli en biodynamisk vinproducent fullt ut. Går allt enligt planen är alla viner från Musella certifierade enligt Demeter från och med årgång 2013.”

Vinerna finns på bolaget. Det slog mig att varför inte prova Musella till den griljerade skinkan, kladda på en hemgjord söt senap och bre en vörtbrödssmörgås (russinen är ett måste). Skall provar omgående av undertecknad!
Glas från Riedel.
Kärlek och en gnutta kärlek från mig.
Porslin från Calle Forsberg.

Kommentarer

Populära inlägg