Vårt Älskade Langhe! #Enjoywine

Langhe, mitt kära Langhe, vad vore Italien och jag utan Langhe, här finner vi de vackraste gårdarna, sluttningarna och platserna i hela Italien, byar som La Morra, Somano, Priocca, Monta och Prunetto. Vackert är det, på alla sätt och vis. Den sistnämnda byn är ett måste vid ett besök att ta sig tid att beskåda II Castello du Prunetto. Hösten i Italien är magisk och romantisk. Naturens skådespel med alla glimrande höstfärger, doften av druvor, alla glada människor. (Italienarna är i och för sig alltid trevliga), höstens marknader med den värdefulla och smakrika Alba tryffeln. Har man inte varit i norra Italien på hösten så åk, bara åk. Därför denna afton i Snickerboa så korkar vi upp två Langhe Nebbiolo viner från två olika vinfirmor. Först ut är 2011 La Spinetta Langhe Nebbiolo DOC, druvorna kommer från de unga stockarna i vingården med ett beryktat känt namn Starderi. Åldern på rankorna är ca 14-17 år gamla. Skörden för 2011 inleddes i mitten på oktober. Jäsningen sker under en veckas tid i temperaturkontrollerade tankar, den malolaktiska jäsningen sker i Fransk ek. Vinet får sedan ”mogna” ytterligare 12 månader i medium rostade fat. Såklart ingen filtrering eller klarning. Naturligt hantverk som det heter i vinvärlden! Vinet släpps till marknaden 16 månader efter skörd. I mitt tycke så finner jag alltid de mogna nyponen, solskenstorkade lingon i bättre Langhe, en viss kryddighet och kaxighet av ungdomligt snitt. Vinerna är alltid välgjorda, visst är det en viss kärvhet i denna årgång, men ger man vinet rätt gastronomi så händer det saker i gommen, det vill jag lova. Låt vinet få en stund i sin karaff för att vakna till liv och vinet får presentera sin unga men eleganta röda frukt.

”Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i Castagnole Lanze, Barbaresco. Här tillverkades det första vinet 1977, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Idag är La Spinetta långt mer känt för sina kraftfulla men eleganta röda viner, och från fler ursprung än Barbaresco. År 2000 gjordes det första vinet på Campé i Barolo, 2001 startade arbetet i Toscana på Casanova och 2011 köptes anrika Contratto i Canelli för produktion av mousserande vin enligt traditionell metod av Chardonnay och Pinot Noir. Oavsett i vilket ursprung La Spinetta arbetar är det alltid typiska, inhemska druvor för området som gäller. Arbetet i vingården är prioriterat för att nå den druvkvalité familjen kräver för sina viner. Lågt skördeuttag och grön skörd under sommaren är nyckelfaktorer. La Spinetta arbetar traditionellt med hästar i cru-vingårdarna, helt utan bekämpningsmedel och till 75 % biodynamiskt. Flera gånger har man tilldelats tre glas i Gambero Rosso och 2001 utsågs La Spinetta till Årets Vinhus av guiden.”

Nästa vin kommer från Anrika Firman Paolo Scavino, det är årgång 2012 vi häller upp från kruset. Scavinos viner kommer alltid ligga mig nära om hjärtat. Viner med stor personlighet och elegans. När vinet serveras i de stiliga Nebbiolo kuporna så vaknar vinet till liv omgående. Doften är mäktig, lik sin vän från La spinetta. Jag vill nästan tro att rankorna växer i en rosenträdgård, för vinets första doft är så mycket av rosornas doft, likaså här finner min nos samtycke med nypon och lingon, även den viola doften är fantastisk. Smaken är kärv och tanninerna är lite strävare och otyglade jämför med La Spinetta Nebbiolo. Efter vinifiering lagras vinet på stora botti av Slovensk ek och franska 225 liters ekfat i 6 månader.
De två vinerna ställer höga krav på gastronomin för bästa upplevelse. Så det är med små svettdroppar på min panna, jag med lätt hand vänder den krämiga och väldoftande risotton för bästa resultat. Vinerna kommer att behöva varmt fett för att ”lugna” sig i glaset och de kommer vinerna att få genom att jag använder mig av brynt smör i risotton, västerbottenosten får stå för fetman, sältan och syra, så den välgjorda korven som Miss E:s bror står för denna kväll. Vinernas kärva del vill jag plocka fram enbart för att se vad vinerna klarar av, korven är välkryddad med svartpeppar och ger vinet en tuff match, precis så tuff som jag önskar, inser att vinerna klarar av mycket mer smaker än jag trodde. Höstens kantareller fick följa med ned i pannan och ta smak av korven fett. En bit högrev med kryddor som dill och den högt Umami betagna soya gjorde sig bra till vinerna på så sätt att köttet lockade fram den frukt som vinerna sitter inne med, den rivna Alba tryffeln försvann ned i risottons krämighet. Gick det att beskriva denna goda doft och smak så alla förstod, vore jag lycklig, Italiens kök och dess viner går inte att få nog av!

”I byn Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo, Langhe, hittar vi producenten Azienda Vitivinicola Paolo Scavino. Vinhuset bär namn efter dess grundare Paolo Scavino som gjorde det första vinet 1921. Nu är det andra och tredje generationen som håller i rodret. Pappa Enrico Scavino som följt sin fars fotspår sedan liten och hans två döttrar Enrica och Elisa delar nu arbetet i vingården och källaren. Familjen Scavino är övertygade om att vinerna ”görs i vingården” och att sambandet mellan natur, jordmåner, årstider och årgångar spelar en mycket stor roll för vad vinet slutligen smakar i glaset. Scavinos vinkällare är mycket modern och man har ofta setts som en innovatör vad gäller vingårdsarbete, jäsning, fat och allmän vinifiering. I källaren finns både ståltankar, små franska fat (225 l barriquer) och stora fat på 500 till 2000 liter. – ”Det är inte vad som är på modet som bestämmer hur vi lagrar våra viner utan vad som är bäst för slutresultatet av det specifika vinet”, säger Enrico.” 


Spännande blev det! Prova två toppviner från betecknade Langhe. 2011 säger de som kan, årgången var svår och många gårdar brottades med sommarens heta värme, gentemot 2012 som för många hyllar till ett av de absoluta toppåren. Personligen tycker jag att båda årgångarna levererar till fullo, ingen av familjerna skulle göra en mindre bra årgång. Vinerna har sin egen personlighet, det är enbart att respektera.OBS! Scavinos Langhe släpps på Monopolet den 7 Nov se till att häng på låset, vinerna kommer att sälja slut. Drick och njut! 

Viner från Enjoywine.se
Porslin från Calle Forsberg.com
Glas från Riedel
Trä från Jämtland
Kärlek och hysteri från mig! 
Lugn och harmoni från Miss E 

Kommentarer

Populära inlägg