Bubblor, Rhône & Kärlek!

Visst är det härligt att dricka champagne, året runt, känna kvalitet, lyx, flärd, elegans och den skall serveras sval, men ända blir den värmande i både kropp och skäl. Mer champagne till folket. Drick innan, under och efter middagen, det bästa av allt är! Att den smular inte i sängen! Av champagne blir man glad, och desto mer man dricker ju värdefullare blir man! Mitt uppe i planeringen med de nya #dinnerathome, husköp och flytt så är det mer än välbehövligt att speciellt på söndagskvällen få luta sig tillbaka i soffan med ett gott glas vin och en vällagad middag. Tur har väl vi som har äran att få dricka dessa viner av konst och kvalitet. Att få välja vin först och sen se vad som skapas på tallriken, precis som jag arbetar dagligen, utgå från dryck och sen maten, inte tvärtom. I afton så skall jag tillsammans med Miss E umgås med två drycker från Enjoywines portfölj, först ut är N/v Dehours Les Vignes de la Vallée från firman Dehours et Fils. Huset finner vi i byn Cerceuil och vi är såklart i Valle e Marnes och dess vackra perfekt belägna sydsluttningar finner vi vineriet. Vin gårdarna finner vi i Maruil-le-Port, Oeuilly och Troissy.

”Sedan 1995 ägs Champagne Dehours åter helt av familjen Dehours och med Jerome Dehours i spetsen har vingårdsarbetet åter hamnat i fokus, det är där genom hårt arbete och med respekt för naturen det vi återfinner i flaskorna skapas. Produktionen är väldigt begränsad och deras Lieu-dit viner är redan föremål för försäljning efter allokering.”

Vinets sammansättning är 46 % Pinot Meunier (2006), 16 % Chardonnay (2006) och 6 % Pinot Noir (2006), 6 % blend 2006, 26 % Vins de réserve. (Solerasytem som startades 1998), vinet får en sötma på ca 7 gram per liter. 0-6 gram Extra Brut och 7-12 gram Brut. 12-17 gram Extra dry, Sec 17-32 gram, Démi-sec 32-50 gram, över 50 gram Doux.
Slut på nördigheten, vi återgår till glaset. Moussen som är lika vacker som en sommarklänning fladdrandes över en äng med blommor. Små fina bubblor från botten till toppen, nosen hänvisas till lagom avstånd från vinets yta för att kunna delge sina aromer på bästa vis, de pigga bubblorna hjälper vinet bouquet med att lyfta dofterna till min nos och vi möts av dofter som äppelskalen från Eva- Lotta och Johannes röd höst, en viss ton av röda bär, exotiska citrusfrukter som en mogen Grape, lime och grillad citron, (citronen får en lite sötma vid grillning). Livlig champagne med bra mineraler och perfekt balanseras fruktsyra. På tallriken har Snickerboa nu konstruerat en enkel rätt innehållande lax från Salma, fet fisk till livlig champagne är som gjort för varandra. Toppas sedan rätten med Rönnbris från Jämtland (underbar syra) så har champagnen en väg in i rätten tillsammans med rönnbärens syra. Färska örter som basilika och dill är inga problem alls för drycken, de gröna i örterna hänvisar bara de unga tonerna i champagnen att inte ta över. Jag vill locka fram en mognadston i glaset och det gör jag genom att rosta lite frön och pumpakärnor. En klick av majonnäs i botten med några stänk citron gjorde champagnen lugn och fin genom hela gommen. Vilken start på kvällen.
Under tiden Miss E och jag satt och gottade oss i konversationssalongen så fick köttbiten (oxe) ligga på låg värme i ugnen. Köttet fick rulla sig i torkade örter från Allvaret på Öland, samt kanel, långpeppar och ett uns av lakritsrot. Hittade säsongens sista morötter som absolut skulle med på tallriken, torkade och sen friterade trattkantareller är mycket gott, frasigt och smakrikt, att svamp sen är en mycket god vän till vin är kanske inte alla som tycker, beror nog lite på när man började lära sig om vin och gastronomi. En rökt steksky smaksatt med mer kantareller och tryffel. Att ”röka bort” smakerna från tryffeln i såsen tänker väl många nu att jag är helt galen, men så är inte fallet, rökighetens sötma la sig snyggt bakom tryffeln eleganta smak, en topprestation med andra ord från Snickeboas tankar. Moroten fick ett sista bad som bestod av brynt smör, socker och salt. Nötigheten i smöret la sig som ett balsam runt roten och jag återkommer med vad roten gjorde med vinets kropp.

Vin nummer två denna kväll fick stå ca 2 timmar i karaff innan servering, av erfarenhet så vet jag att dessa viner inte är sugna alls på att hällas direkt från flaska, glas till gom. Jag vill visa vinet respekt och får ”vakna” till liv i sin Riedels karaff. Doften breder ut sig om kung i glaset, berikar mig omgående med dofterna från dess Terroir och varma sten (galets), ung och kärv röd frukt som körsbär och omoget plommonskal, örtigheten är bestämd och kräver umgänge. Doften från nymald vitpeppar är magnifik, gör vinet perfekt balanserat tillsammans med fat tiden (12 månader i fodras) och vinets finstämda tanniner. Druvorna till detta vin kommer från de unga stockarna från Château Beaucastel, då förstår många av oss att det är 2011 Châteeauneuf-du-pape ”Les Sinads” Famille Perrin vi har i glaset. Mestadels Grenache druvan som kryddas upp med Mourvedre och Syrah.

”För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i vindistriktet Châteauneuf du Pape i södra Rhônedalen där de under flera generationer framställt några av världens främsta viner. De var tidigt ute med att arbeta ekologiskt och har sedan 1974 arbetat efter biodynamiska principer i vingårdarna. De är en av få producenter som fortfarande odlar samtliga av de 13, i Châteauneuf du Pape, tillåtna druvorna, även om det ofta är druvan mourvedre som spelar huvudrollen i deras röda viner. Idag äger familjen Perrin vingårdar runt om i hela södra Rhônedalen och producerar vin från dessa under etiketten Famille Perrin. De har även två nya projekt i form av deras egendom Domaine du Clos des Tourelles i Gigondas och egendomen Miraval i Provence.”      

Vi har med detta ett kraftpaket i glaset, som tur så har Snickerboa laddat med den smakrika och välgenomtänkta maten som skapades efter vi doftat och filosoferat med vinet. Vinet är ungt, det går inte att bortse ifrån. Det viktigaste nu är att locka fram vinets ryggrad och välskapta kropp, det för gör vi på bästa sätt genom att servera rött kött till innetemperatur på 52 grader. Köttets protein ”plockar” ned de kärva tonerna i vinet och dröm om min förvåning, tack vare örterna och kanelens smaker i köttet så kom vinets frukt fram och gommen lustfylldes med gigantiska smaker av nu mogen röd Rhône, morotens sötma spelade vidare på vinets nu generösa frukt och bägges sötma trollband mig med perfektion av röd distinkt bärighet och sötma. Den rökta tryffelskyn blev som en ”glidare” genom rätten, lyfte smakerna i vinet där det behövdes, antog sig en bra roll i kombinationen. Svampens krispiga textur och smakrikedom lyfte vinet till himmelska höjder. Det enda som gjorde mig besviken på detta vin är att det endast var en standard butelj, det är ju så gott! En Magnum eller en fl till hade ju inte gjort något! Smile!


Låt Er nu inte vänta för länge, så raskt ned till monopolet och inhandla några flaskor. Vet att ”Les Sinards” kan beställas i låda om 6 flaskor med vacker trälåda. Perfekt att glömma några år i din källare! Skål och glad dag på Er alla fantastiska Winelovers! 



Viner från www.enjoywine.se 
Glas och karaff från Riedel
Råvaror från närbutik
Kött från känd bonde
Porslin från www.calleforsberg.com

Kommentarer

Populära inlägg