En Tysk, Spanjor och en Redi Ölänning! #Enjoywine

Så var det dags för veckans krönika, med viner från EnjoyWine. Denna kväll så var vi i Snickerboa sugna på kött, bra sådant. Vi kan stoltsera med att vi har en bra kötthandlare i närheten och får på så sätt alltid bra kvalitet. För att inte bli tjatig! Men asiaten är framme igen, och Miss E gör en förförisk Tartar med asiatiska kryddor. Så när jag fixar biffen så fick Madame göra en av de rätter som Miss E förförde mig med. Fint skuren Svensk oxfilé fick tillsammans med färsk chili, rostade sesamfrön, olja av sesam göra sig gott tillsammans för att smakerna skulle få dra åt sig. En sked eller två med Stökaviar fick sätta sin sälta till rätten, och för att bryta av sältan och Umami så åkte den klassiska inlagda ingefäran fram. Som extrakrydda, serverade vi groddar av vitlök. En talade rätt med mycket smaker, hettan, sältan, syran och lite av sötmans inslag fann vi på tallriken. Att välja dryck till en rätt som denna är egentligen inte så svårt. Hettan från chilin skall få ett uns sötma att leka med i vinet för att inte bli för mycket. Sältan tycker om att bli påkommen av syra och mineraler. Protein och Umami vill bli kompletterad av vinets ungdomlighet, tanniner, garvsyror och frukt. Kaviaren tar gärna en dans med alla de friska inslagen i vinet, och groddarna blev som en dröm till vinets krispiga och aromatiska stil. Så i Riedelglaset häller vi upp 
2013 Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage trocken. 
Den klassiska flaskan (bocksbeutel) som enbart buteljeras i Franken. För mig är detta flaskan som Kapten Haddock alltid kommer att springa runt med i Tintin filmerna och sjunga rövarsången ”ohoj ohoj en flaska med Rhum” men det är ju mina minnen av denna vackra skapelse till flaska. Precis alla de dofter och smaker som jag beskriver i texten för att rätten skall komma till sin fulla rätt finner jag i vinet. Glaset fylls av förväntan och doften är ren och snygg, petroleum och dess Autobahn stil är perfekta. Aromatisk doft med mineraliska drag, smaken är som doften men får addera till, en vacker stil av lätt sötma och dess exotiska fruktighet som persika, ananas och apelsinskal. Kan då inte bli bättre. Fem solar som Bengan själv hade sagt!
Som en liten extra presentation så fann vi ekologiskt odlade rödbetor i grönsaksståndet och de gick inte att gå miste om. Koka i saltat vatten till behaglig textur, skala med händerna och servera omgående, jag hade förberett en kräm på syrad grädde och ost med innehållande Penicillium roqueforti (en svampart som beskrevs av Thom 1906). Alltså en klassiskt Roquefort ost. Några kvistar av vitlöksgroddarna fick även göra sig stadd i denna rätt. Tro mig, om Ni vill! Vinets sista droppar gjorde underverk med betan och för Er som vågar, bör prova detta. Betans eleganta sötma lekte galet med vinets ursprungssötma (Trocken) Sen att en sådan ”kaxig” ost kan bli så from som ett lamm är läckert! Vingården Stein träffar vi på ovan staden Würzburg och för oss gamlingar vet att denna 90 hk stora plätt är en av de magraste och mest fossilberikade platser i Tyskland. Med ett perfekt söderläge, gassar sig druvorna dagarna i enda till ful mognad, för Er som vill känna på livets äventyr skall få en hink av mig, ta sig till toppen av Stein och skörda (lätt brant). Erste Lage är en ny kvalitetsbeteckning för enskilda vingårdar som skapats av den Tyska vinodlarorganisationen VDP. Beteckningen motsvarar Frankrikes Premier Cru och är den näst högsta klassificeringen.

”Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg. Stiftelsen har under åren byggts upp genom frivilliga donationer och är idag med sina 170 hektar en av Tysklands största vinegendomar. Juliusspital äger betydande delar av distriktets yppersta vingårdar som t.ex. Würzburger Stein, Iphöfer Julius-Echter-Berg, Escherndorfer Lump och Randersackerer Pfülben. Alla pengar som tjänas in återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett ålderdomshem.”

”Hög” tid för den Svenska högreven att göra Entré. Brynts ordentligt i panna först för att sedan få en lugnare och mer ljummen tid i ugnen för att komma upp till sin bästa nivå 50-52 grader i innetemp. Köttet som sig bör, skall vila i 15 min innan någon sätter kniven i köttets fibrer. Köttabiten som fått dra åt sig smaker som rostad cocos, saltlakrits och peppar. Bredvid köttet så fick butternut pumpa, blomkål och vitkål göra sällskap. På spisen så gjorde sig en majskräm sig sällskap med rå blomkål och Soya. Vad kan vi tänka oss i glaset då? Som många andra, så har just detta vin sålt som smör i solsken på monopolet. Och det är roligt, enbart för att det är ett bevis på att gemenman dricker bättre och bättre viner. En ros för detta! Vinet kommer från Bierzo Spanien, kanske inte det mest kända distriktet, men här finner vi välgjorda viner. I Nordvästra Spanien finner vi detta område och säger jag Galicien i väst, så får fler upp öronen och förstår vart vi befinner oss. Med fruktdrivna viner med mycket smak som oftast kommer från druvan Mencia (100 % i detta vin). I området så odlas även, Cabernet, Merlot, Garnacha, Tempranillo och Tintorera. Att vinet doftar Terroir är inte alls konstigt. Det första jag känner när jag antar mig mitt Riedelglas är varm skiffer och sten, och tittar vi lite närmre på jordmåner så finner vi en jordmån som i bergsregionen är konstruerad av en blandning kvarts och skiffer. Markerna längs dalgångarna är ofta fuktiga något syrliga och har en brist på karbonat vilket är vanligt i fuktiga områden. Med en svans av både doft och smak, kommer mogen och varm röd frukt fram med en balanserad syra som tillgodoser sig med fatens toner, en lätt rökighet drar sig över mitt gomsegel, och det doftar Kapten Haddocks pipa! I rätten så finns de som jag tycks finna i vinet. Sötmans novis av blomkålen, majsen, pumpan och den rostade cocosen är som gjord för vinet, kompletterar man vinets fat och tanninstuktur så kan man tro att min kötträtt är som skapt för vinet! Så slå på stort köp ekologiskt och adresserat Svensk kött och en låda 
2011 Aventino Old Vines Mencía. (12 flaskor) med detta vin så kommer hösten bli både varm och mysig.

”VinNico Export grundades år 1996 av Nicholas Hammeken, en dansk entreprenör som blev fascinerad av de Spanska vinernas potential. VinNico är beläget i den pittoreska lilla spanska staden Javea, i provinsen Alicante, och är idag en stor spelare på den internationella marknaden med viner från i stort sett hela Spanien i sin produktportfölj. Man gör viner i alla prisklasser men med fokus på kvalitet och valuta för pengarna. Man är noga med att välja ut druvor, vingårdar och använder sig av vinmakare som har samma filosofi som de själva. Traditionella spanska druvsorter från gamla, etablerade vingårdar och regioner kombineras med modern vinproduktion och tillsammans vill man kalla det ”Morgondagen Spanien”, viner i modern stil med mycket frukt och druvkaraktär. År 2001 anslöt sig David Tofterup, en vinmakare med stor erfarenhet från den internationella vinmarknaden såsom, Bordeaux, Chile, Kalifornien och Sydafrika. David har skapat många av företagets prisbelönta viner; Montgó, Flor del Montgó och Aventino för att nämna några.”


På bolaget finner vi dessa viner under nummer och prislapp!



Kommentarer

Populära inlägg