Blötdjur och Bubbel!
Ännu en
kväll i Snickerboa, denna afton så skulle det tas i lite extra, firas med
bubbel och ståhej i både smaker och dofter. Att blötdjurssäsongen är igång kan
då ingen undgå. Det är nu riktigt kallt i vattnen runt västkusten och då smakar
havets läckerheter extra bra. Så denna kväll i Snickerboas kökslucka så skulle
det såklart bli blötdjur!
Fram åkte det första blötdjuret, denna
smakrika bläckfisk som i sig är enastående god, fick tillsammans med gräsig och nötig olivolja bli varma i pannan, (se till att oljan inte blir för varm,
skall enbart vara ljummen). Såklart fick blötdjuret bli riktigt torr på ytan,
samt få en fin bränna innan oljan fick göra entré i pannan. Några rökta
vitlökar hackades ned med några kvistar persilja och dill. En doft av havet med
inslag av kryddträdgården spred sig som en dröm över köket och Miss E kom som
ett skott ut till köksluckan när doften tog sig in till konversationssalongen.
Samtidigt flög korken från kvällens första vin och med en snitsighet av klass
så skedades högar av den spanska svarta kaviaren från Granada Andalusien över
bläckfisken och så är första rätten klar!
Med ett välputsat champagneglas från
Riedel i min ena hand, så tar jag ett stycke Italiensk design i min andra hand.
En vacker och handskriven Etikett har jag nu framför mig med nummer 1196 av 1200 flaskor. Med 14 år på sin jästfällning (sboccatura Maggio 2014) så
strömmar det dofter som trattkantarell, hasselnöt, tryffel och regnig och
vacker höstskog upp mot min nos. Efter första klunken så ändras min uppfattning
direkt om ett moget Italienskt bubbel. Vilken lekfullhet i moussen, vilken
fräschör av mineraler och ungdomlig frukt som äpple och lime. Vad spännande
tänkte jag och tog snabbt en klunk till och blev förför av vinets ungdomlighet.
Vinet är skapt av 85 % Chardonnay och 15 % Pinot Noir. Vinet som är gjort enligt Metodo Classico. Bakom vinet står kooperativet Mezzacorona, som för
övrigt med sina 1300 medlemmar är ledande i Trentino. Firman grundades 1904 och
idag står man för över 40 % av Trentinos produktion. Vinfirmans flagg skepp är
Rotari Riserva, och jag kan bara skatta mig lycklig över att få bli delaktig i
dessa 1200 flaskor! Så exakt vad jag har i glaset
är 1999
Rotari Brut från firman Mezzacorona.
För den som
tror att rött vin inte funkar till musslor kan sluta läsa här…
Förra veckan så
provade jag vin från Domaine Catherine & Pierre Breton och deras ”Les
Perriéres”. Får förklara, om detta vin då var ”storebror” så kommer
lillebror denna kväll vara en hjälte till musslorna. Vinet som heter ”Les
Galichete” och är gjort på 100 % Cabernet Franc. Vinet har en egen stil och
tycker att vinet presterar utan att kännas överdådigt! Skall jag jämföra
vinerna sinns i mellan så tycks jag finna renare frukt, mer örtighet och blöt
kalkjord i detta vin. Ett vin som har en utpräglad bouquet av torkade
svartvinbärsblad, skogshallon och björnbärens små kärnor. De sistnämnda utgör en
fin tanninstruktur genom hela gommen. Vinet vill ha kärlek och det kommer vinet
att få. I grytan så ligger vitlöks och örtiga blåmusslor och fått öppna sig
tillsammans med måttliga mängder vitt vin för att sen gotta till sig i
lantgrädde. En krämig egenhändigt gjord Moule står nu klar. Doften från grytan
går inte att beskriva, eller jo kanske! Ta en bukett med persilja och dill,
tryck ner hela plytet i örterna, ta sedan ett stort andetag och känn som att du
tar dig ett skutt ut i kalla Atlantens salta vatten, få en kallsup och hosta
upp den fort, för att sen värma dig med en kopp varm buljong, som pricken över
allt så kommer nu din käresta med en mjuk handduk och torkar dig varm samtidigt
du får en doft i nosen av kärestans parfym som luktar sensommarbär med inslag
av kalksten. Tror ni på mig att rött vin från Loires fantastiska jordmån passar
med musslor… behöver jag fråga en gång till?
Smörstek vitt bröd till för att få
upp den sista slurken av den välsmakande grädden i botten av grytan.
”Domaine Breton är
belägen i Loiredalen i Frankrike och närmare bestämt i den lilla byn Restigné i
området Bourgueil. Catherine och Pierre Breton odlar främst den blå druvan
cabernet franc. Hela deras vinmakarfilosofi är grundad i att – “för att kunna
framställa bra viner måste man älska jorden rankorna växer i”. De arbetar helt
ekologiskt och gör allt för hand, de använder bara naturlig jäst och är väldigt
måttfulla med svavel. Deras viner återspeglar i sin renhet och med all sin
frukt och struktur både paret Breton och vinrankornas ursprung.”
Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
SvaraRaderaHương Lâm chuyên cung cấp máy photocopy và dịch vụ cho thuê máy photocopy giá rẻ, uy tín TP.HCM với dòng máy photocopy toshiba và dòng máy photocopy ricoh uy tín, giá rẻ.