2008 Gran Clos Priorat.
2008 Gran Clos Priorat. Min skapare hur skall jag börja? Vinet
som får mig att tänka tillbaka i barnsbens ålder, när jag sprang med min kära
mor på markanden och fick mig en stor påse med brända mandlar. Vilka minnen
detta vin väcker. Huset som äger 32 hektar i Priorato. Om jag inte minns helt
fel så står Finca el Puig för ca 17 hektark av dessa 32. En del av stockarna
uppnår en ålder av nästan 100 år i vissa av gårdarna. I detta är ålder från 30
upp till 90 år gamla stockar. När rankorna börjar uppnå en äldre ålder är det
betydligt mindre frukt, men druvorna är enorm kraftfulla och ger stor kropp i
vinerna. Priorats varma klimat och karga jordmån finner jag tydligt i vinerna.
Blenden i detta vin består av 78% Garnacha Blanca och 22% Macabeo. Vinets
utseende är bedårande med kraftig halmgul ton. Vinet ser ut att ha kommit in i
sin första mognads fas men känns som det är lite tidigt. När jag ser tillbaka
på mina notes ,så blir jag lite förvånad över hur snäll jag var i dofterna och
smakerna, ett vin med denna kraft vet jag inte om jag provat på mycket länge.
Doftsenariot lyder följande -Nötigt, rostade spanska mandlar, fet och krämig
”bakelse”? Men samtidigt en fin frukt
och mineralitet som följer vinets dofter genom min nos. För att övergå till
smaken så är vinet minst lika stort som i doft, stramt,komplext men med
charkiturier som Pata negra, Lomo och rökta korvar. Jag vill inte ha annat än
feta Spanska Chariturier till detta vin och ibland har jag tur. In på ett fat
kommer tunt skivad Jamon Iberico de
Bellota, underbart tempererad. Ett enkelt val till detta vin, med ett sådant stort
och komplett vin är det onödigt i mitt tyckte att blanda in för mycket på
tallriken och därför funkar enbart en stor mängd ”skinka”. Sältan och den
läckra feta smaken som jag finner i min Pata negra dämpar ner alla smaker i
vinet, och får vinet att känna sig lungare.
Kommentarer
Skicka en kommentar