Vitt vin och Räkor!
Att man blir
hungrig av att ligga på bryggan dessa soliga dagar är inte att undgå, mellan
alla svala drinkar som serveras, så hinner man fundera länge och väl vad som
skall njutas till kvällens gastronomi. Med allt från glada fågelterriner till
hängmörade biffar från känd bonde, är inte att förglömma. Men ett vin och en
enkel rätt satte lite djupare spår denna gånga vecka. Att få dra sig ner mot
färjelägret och känna doften lång väg att det finns nyrökta räkor till försäljning
är inte dumt! Att sen får korka upp en bättre flaska Riesling till havets
läckerheter blir som pricken över i:et. Folk måste tro att man är galen som
serverar en pigg, mineralig samt ung tysk till de inrökta räkorna som serveras
med vitlöksmajo, rostat, saltat surdegs bröd. Men med ett tillbehör så gjordes kvällens
kombo, tänk vad lite sötma kan göra för att få ihop en smakupplevelse. Istället
för att smeta på mängder med smör på brödet, så breddes det tjocka lager av
Messmör, med denna enkla tillsats så smakade räkorna med vinet fantastiskt,
tänk vad lite sötma kan göra! Vinet som kändes lite torrt och klent till en
början fick mig att ändra uppfattning efter bara några minuter, alla viner
behöver komma till ro och få vakna till liv innan vinet är på topp, så är det
bara. Lät nu vinet få vakna till liv i de smidiga och underbara Rieslingglasen
från Riedel, vipps så är vinet som utbytt, Grön frukt som sommaräpplen och kallt
päronskal leker med min nos, en balanserad lime ton kommer svepandes in över
glaset och gör vinets palett underbar. Men är det inte ett uns av rökighet med
i vinet? Smaken är som en repris av doften, men nu visar vinet upp sin kropp på
bästa sätt. Vinet har fått komma upp en grad i temperatur och vinet flörtar
gentilt med mina smaklökar. Vinet är kopiöst välgjort och inte en druva har det
slarvats med, handskörd och med lågt skördeuttag. Hård selektering innan
druvorna pressas, sen får musten börja jäsa när tiden är inne. Jäser enbart med naturlig jäst. Vinet får även vila på sin jästfällning
i ca 3 veckor innan lätt filtrering och klarning. Druvorna växer i klassisk terroir
som varierar mellan kalk, sand, märgel och tung lerjord, alla de goda tingen
för att det skall i slutändan bli ett bra vin. Att vingården är ekologisk och
biodynamisk är ju bara trevligt! Känt från denna producent är att aldrig
chaptalisera sin viner. Som Ni förstår så är det 2013 Christmann Riesling Trocken,
Pfaltz jag har i glaset.
”Weingut Christmann ligger i byn
Gimmeldingen i distriktet Pfalz norr om franska Alsace. Ägaren Steffen
Christmann har specialiserat sig främst på torra rieslingviner och
Spätburgunder (Pinot Noir). Christmann förfogar över 20 hektar förstklassiga
vingårdar som odlas biodynamisk. Vinerna chaptaliseras aldrig och får jäsa
långsamt vid låg temperatur med sin naturliga jäst och utmärks av sin
utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom.”
Vinet finner ni på Bolaget med nummer (5882) och en prislapp på 127 Riksdaler och länk!
Ät och drick idag, imorgon är vi hungriga och törstiga igen!
Kommentarer
Skicka en kommentar