Vitt vin och Räkor!

Att man blir hungrig av att ligga på bryggan dessa soliga dagar är inte att undgå, mellan alla svala drinkar som serveras, så hinner man fundera länge och väl vad som skall njutas till kvällens gastronomi. Med allt från glada fågelterriner till hängmörade biffar från känd bonde, är inte att förglömma. Men ett vin och en enkel rätt satte lite djupare spår denna gånga vecka. Att få dra sig ner mot färjelägret och känna doften lång väg att det finns nyrökta räkor till försäljning är inte dumt! Att sen får korka upp en bättre flaska Riesling till havets läckerheter blir som pricken över i:et. Folk måste tro att man är galen som serverar en pigg, mineralig samt ung tysk till de inrökta räkorna som serveras med vitlöksmajo, rostat, saltat surdegs bröd. Men med ett tillbehör så gjordes kvällens kombo, tänk vad lite sötma kan göra för att få ihop en smakupplevelse. Istället för att smeta på mängder med smör på brödet, så breddes det tjocka lager av Messmör, med denna enkla tillsats så smakade räkorna med vinet fantastiskt, tänk vad lite sötma kan göra! Vinet som kändes lite torrt och klent till en början fick mig att ändra uppfattning efter bara några minuter, alla viner behöver komma till ro och få vakna till liv innan vinet är på topp, så är det bara. Lät nu vinet få vakna till liv i de smidiga och underbara Rieslingglasen från Riedel, vipps så är vinet som utbytt, Grön frukt som sommaräpplen och kallt päronskal leker med min nos, en balanserad lime ton kommer svepandes in över glaset och gör vinets palett underbar. Men är det inte ett uns av rökighet med i vinet? Smaken är som en repris av doften, men nu visar vinet upp sin kropp på bästa sätt. Vinet har fått komma upp en grad i temperatur och vinet flörtar gentilt med mina smaklökar. Vinet är kopiöst välgjort och inte en druva har det slarvats med, handskörd och med lågt skördeuttag. Hård selektering innan druvorna pressas, sen får musten börja jäsa när tiden är inne. Jäser enbart med naturlig jäst. Vinet får även vila på sin jästfällning i ca 3 veckor innan lätt filtrering och klarning. Druvorna växer i klassisk terroir som varierar mellan kalk, sand, märgel och tung lerjord, alla de goda tingen för att det skall i slutändan bli ett bra vin. Att vingården är ekologisk och biodynamisk är ju bara trevligt! Känt från denna producent är att aldrig chaptalisera sin viner. Som Ni förstår så är det 2013 Christmann Riesling Trocken, Pfaltz jag har i glaset.

 ”Weingut Christmann ligger i byn Gimmeldingen i distriktet Pfalz norr om franska Alsace. Ägaren Steffen Christmann har specialiserat sig främst på torra rieslingviner och Spätburgunder (Pinot Noir). Christmann förfogar över 20 hektar förstklassiga vingårdar som odlas biodynamisk. Vinerna chaptaliseras aldrig och får jäsa långsamt vid låg temperatur med sin naturliga jäst och utmärks av sin utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom.”

Vinet finner ni på Bolaget med nummer (5882) och en prislapp på 127 Riksdaler och länk!
Ät och drick idag, imorgon är vi hungriga och törstiga igen!

Kommentarer

Populära inlägg