Än är inte sommaren slut...

 Det gungade lite på båten denna söndags kväll. Lite kylslaget, men tillsammans med varmt och hjärtligt sällskap, var den bryska vinden inget att bry sig om. Med rodret inställt på att äta fisk, ett måste är att den är rökt, gärna varmrökt! Och så blev det, tillsammans med en stor bit lättrökt lax fick det bli en potatissallad gjord på den färskaste potatisen och uppvänd med parmesanost, salladsskott, roman och spenat så utgjorde denna skapelse det gastronomi.
I ridelkaraffen häller vi upp en flaska från den maffiga familjen Rivetti. Och såklart vid denna årstid som alla andra månader på året så väljer jag en flaska Rosévin! 100 % Sangiovese. Druvorna skördas för hand och efter pressningen får musten dra tillsammans med skalen i ca en timme, detta gör att vinet får sin vackra skimrande lätt rosa ton. Vinet får sen ligga med sin jästfällning i ca 4 månader innan det är tid för buteljering. Att familjen Rivetti ligger bakom detta stordåd till Rosévin är en självklarhet, husstilen finns med i varenda klunk, jag finner den rostade mandeln, det bara vräker ned smaker med ung röd frukt som hallon och omogna jordgubbar. Visst är det en blommigt i vinet, så passande att det stod en stor vas med krysantemum mitt på bordet (fastsurrad), här tänker vi på hela doften cirkeln. Mineraliteten tillsammans med vinet syra är snygg och balanserat. Ett riktigt kameleont vin, tog ett glas i min ensamhet innan middagen, minst två till laxen samt säkert tre efter middagen. Vinet gillar att flörta med mig och är fruktigt och gott bara! Tillsammans med laxens rökta stil, så kommer vinets frukt fram och syra dämpas, vinet får en lenare och mognare stil. Att potatis med sina kolhydrater och ostens sälta gjorde vinet gott, råa grönsaker som spenat och roman, speciellt roman som har en bitsk och lite besk smak trivdes tillsammans med vinet på bästa vis. 
Låt mig erkänna att den himmelskt goda osten Parmesan passar mycket bättre till detta Rosévin är vad all ung Amarone av god härkomst skulle göra! 

”Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i Castagnole Lanze, Barbaresco. Här tillverkades det första vinet 1977, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Idag är La Spinetta långt mer känt för sina kraftfulla men eleganta röda viner, och från fler ursprung än Barbaresco. År 2000 gjordes det första vinet på Campé i Barolo, 2001 startade arbetet i Toscana på Casanova och 2011 köptes anrika Contratto i Canelli för produktion av mousserande vin enligt traditionell metod av Chardonnay och Pinot Noir. Oavsett i vilket ursprung La Spinetta arbetar är det alltid typiska, inhemska druvor för området som gäller. Arbetet i vingården är prioriterat för att nå den druvkvalité familjen kräver för sina viner. Lågt skördeuttag och grön skörd under sommaren är nyckelfaktorer. La Spinetta arbetar traditionellt med hästar i cru-vingårdarna, helt utan bekämpningsmedel och till 75 % biodynamiskt. Flera gånger har man tilldelats tre glas i Gambero Rosso och 2001 utsågs La Spinetta till Årets Vinhus av guiden.”

Min slutplädering i detta mål lyder följande. Att Rosévin är ett vin som passar året om, så är det bara! Tack vare en epok med mindre seriösa vindrickare/prissättningar/kunskapberikade så har Rosévin varit på bakgatan och vänt, men är på väg tillbaka med stormsteg som en omtyckt och spännande vinupplevelse! 
Att rökt mat och vin är fantastisk tillsammans! Slutligen är att jag nu har semester och kommer dricka kvalitets besinnade viner, fler/mer än på länge! Ha en go sommar, så ses och hörs vi snart, säkert redan på fredag! Skål för böveln, drick och njut idag, tro inte det blir bättre i morgon!   

Vinet finns på bolaget under nummer: 77828 
 Enbart 129 PIX! Kom och köp!

Kommentarer

Populära inlägg