Än är inte sommaren slut...
Det gungade
lite på båten denna söndags kväll. Lite kylslaget, men tillsammans med varmt
och hjärtligt sällskap, var den bryska vinden inget att bry sig om. Med rodret
inställt på att äta fisk, ett måste är att den är rökt, gärna varmrökt! Och så blev
det, tillsammans med en stor bit lättrökt lax fick det bli en
potatissallad gjord på den färskaste potatisen och uppvänd med parmesanost,
salladsskott, roman och spenat så utgjorde denna skapelse det gastronomi.
I ridelkaraffen häller vi upp en flaska från den maffiga familjen Rivetti. Och såklart vid denna
årstid som alla andra månader på året så väljer jag en flaska Rosévin! 100 % Sangiovese. Druvorna skördas för hand och efter pressningen får musten dra tillsammans
med skalen i ca en timme, detta gör att vinet får sin vackra skimrande lätt rosa
ton. Vinet får sen ligga med sin jästfällning i ca 4 månader innan det är tid
för buteljering. Att familjen Rivetti ligger bakom detta stordåd till Rosévin
är en självklarhet, husstilen finns med i varenda klunk, jag finner den rostade
mandeln, det bara vräker ned smaker med ung röd frukt som hallon och omogna
jordgubbar. Visst är det en blommigt i vinet, så passande att det stod en
stor vas med krysantemum mitt på bordet (fastsurrad), här tänker vi på hela doften cirkeln.
Mineraliteten tillsammans med vinet syra är snygg och balanserat. Ett riktigt kameleont
vin, tog ett glas i min ensamhet innan middagen, minst två till laxen samt säkert tre efter middagen. Vinet gillar att flörta med mig och är fruktigt och gott
bara! Tillsammans med laxens rökta stil, så kommer vinets frukt fram och syra
dämpas, vinet får en lenare och mognare stil. Att potatis med sina kolhydrater och ostens sälta gjorde vinet gott, råa grönsaker som spenat och roman, speciellt roman
som har en bitsk och lite besk smak trivdes tillsammans med vinet på bästa vis.
Låt mig erkänna att den himmelskt goda osten
Parmesan passar mycket bättre till detta Rosévin är vad all ung Amarone av god
härkomst skulle göra!
”Azienda Agricola La Spinetta ägs av
familjen Rivetti och har sitt ursprung i Castagnole Lanze, Barbaresco. Här
tillverkades det första vinet 1977, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Idag
är La Spinetta långt mer känt för sina kraftfulla men eleganta röda viner, och
från fler ursprung än Barbaresco. År 2000 gjordes det första vinet på Campé i
Barolo, 2001 startade arbetet i Toscana på Casanova och 2011 köptes anrika
Contratto i Canelli för produktion av mousserande vin enligt traditionell metod
av Chardonnay och Pinot Noir. Oavsett i vilket ursprung La Spinetta arbetar är
det alltid typiska, inhemska druvor för området som gäller. Arbetet i vingården
är prioriterat för att nå den druvkvalité familjen kräver för sina viner. Lågt
skördeuttag och grön skörd under sommaren är nyckelfaktorer. La Spinetta
arbetar traditionellt med hästar i cru-vingårdarna, helt utan bekämpningsmedel
och till 75 % biodynamiskt. Flera gånger har man tilldelats tre glas i Gambero
Rosso och 2001 utsågs La Spinetta till Årets Vinhus av guiden.”
Min slutplädering i detta mål lyder följande. Att Rosévin
är ett vin som passar året om, så är det bara! Tack vare en epok med mindre
seriösa vindrickare/prissättningar/kunskapberikade så har Rosévin varit på bakgatan och vänt, men är på
väg tillbaka med stormsteg som en omtyckt och spännande vinupplevelse!
Att
rökt mat och vin är fantastisk tillsammans! Slutligen är att jag nu har semester
och kommer dricka kvalitets besinnade viner, fler/mer än på länge! Ha en go sommar, så ses och hörs vi snart, säkert redan på fredag! Skål för böveln,
drick och njut idag, tro inte det blir bättre i morgon!
Kommentarer
Skicka en kommentar