2009 Contratto Blanc de Blanc #Enjoywine
Jag börjar
med att gilla värmen vi har i vårt vackra avlånga land, men förstår till fullo
de som tycker det är outhärdligt med värme böljan, snart är det snö och
minusgrader, då är det inte bra det heller. Svensken är tvåsidig på så sätt,
betala 30 tusen för familjen en vecka till Mallorca med all Ink, den resan
bokar familjen för att komma till värmen. Eller så njuter vi enklast av att ha
värmen hos oss där vi är och lever, slappna av blunda och ta din kalla lemonad (hade Ni varit på holmen så hade det varit en öl eller en paraplydrink).
Tänk, detta är ju minst lika bra som Kanarieholmarna, skillnaden är att Ni har
massa gnälliga svenskar runt omkring er istället för palmer som vajar, vad är
bäst?
Äta bör man
annars dör man, och det är något jag håller hårt på, sen att de skräddarsydda
skjortorna snart är för små är ett smärre problem, Gastronomi är gott! Precis
hemkommen från Frankrike, en vecka i Alsace och Bourgognes med de bästa
vinmakare, har jag fått en intressant uppdatering om vad som händer och kommer att ske!
Denna kväll
kände både jag och Miss E att vi saknat det Asiatiska/Svenska köket, så fram
med ris, fisk, räkor och sushi rullarna. Kommer inte på långa vägar att kunna
säga att jag är duktig på sushi, det är kopiöst svårt att tillaga dessa
bitar korrekt, och det är det som gör det så roligt att bara kunna få prova på
och trixa med allt från ris till vinäger och ”koktid”. Ibland smakar det bra
och ibland mindre bra, men jag lär mig alltid något på vägen. Tre smaker skulle
det bli och låt mig presentera på Svenskt vis
Nigiri med Salma lax, Räka och Maki
på tonfisk, chili!
I glaset till denna enkla men goda första servering
häller jag upp två stora glas (Champagne Riedel) med ett bubblande vin från
Italien. Vinet kommer från Framgångsrika och inte minst lika galne familjen
Rivetti! (Jag är stor fan av familjen)
”Contratto
är Italiens äldsta vinhus när det kommer till framställande av vin enligt
champagne-metoden, de var i början av 1900-talet det självklara valet för
Vatikanstaten och flera av Europas kungahus. Sedan juni 2011 ägs och drivs
Contratto av la Spinetta med den champagnetokige Giorgio Rivetti i spetsen,
Giorgio har alltid älskat champagne och är själv representant för några av de
främsta champagneproducenterna i Italien. Hans dröm att själv få sätta sin
prägel på stora kvalitetsdrivna mousserande-viner har nu blivit verklighet”
Finner sto prägel av Giorgios fingrar och filosofi i vinet, det är inte svårt att
undgå. Vinet levererar en charmerande stil och elegans men med mycket kropp och
finstilt i både syra och mineralitet. Vinet som görs enligt Metodo Classico
-Vino Spumante di Qualità. Vinet har
fått vila i minst 30 månader på jästfällningen innan degorgering. Vinet skall
inte jämföras med champagne, enbart för att det är två helt olika viner, mycket
bra på två vis enkelt uttryckt. Sushin kommer in som på ett dansgolv (tungan)
möts av en frisk frukt och elegans av vinets primörer av grön frukt. Wasabin den
oäkta denna gång, men har sin hetta och det tycker de små fina bubblorna om
(hettan) och fisken smakar helt plötsligt ännu mer och räkans sötma frågade
direkt chans på vinets lite brödiga stil och fick till svars, ett ruggande JA! För
att avsluta denna smaksensation med tonfiskens Umami och fetma från
chilimajjon är historisk i smaker tillsammans med syran och den unga torra stil
vinet har. Som alltid gillar jag att leka med de primära smakerna i både vin
och mat. För att inte ställa till det för mycket i vårt inrutade levande med
mat och dryck i Sverige så tänker säkerligen många, varför väljer de inte en
bättre Riesling eller en Pinot gris som första vin, det passar ju så bra med
asiatisk. Absolut stämmer detta, men det jag glömde ta med i serveringen är att
jag använder mig av mer subtil och Umami berikad soya, de tillhottade algerna
(Goma Wakame). Men det absolut viktigaste är ingefäran och limejuicen som fick
parera smakbroar mellan rätten och vinet denna gång!
”Finner vi
syra i vinet så vill vinet finna syran i rätten”
Kommentarer
Skicka en kommentar