2008 Sasso Al Poggio Vs. 2009 Cúmaro Conero Riserva

När regnet duggar mot vårt fönster, slås man av tanken gällande mysighetsfaktorn, samtidigt som man undrar vart sommaren tagit vägen och varför jag inte känner för att grilla. Grilla är något vi gör året om, men det är minst skönt att stå i duggande kallt regn. Så kvällens matlagning får hållas helt och hållet i Snickerboa. Granbrända morötter, lök och kantareller, kvällen kunde varit sämre. Med vältempererad Svensk Högrev som hängt i Snickerboa i snart 3 veckor. Köttet var med råge redo för att avnjutas. Fram men gasbrännaren, låta köttet få sluta sina fibrer och köttporer, dra at sig smakerna av torkad paprika, Sea soning soya och stött rå lakrits. En snabbis i ungen på grillgaller, inte en grad över 50 i detta kök, det är ett heligt tal för att tillaga kött i Snickerboa! För att lyfta köttets fina smaker av ett uns sötma och heta så åkte stora kniven fram och solmogna, varma tomater fick göra sig sällskap av roman, sockerärtor och ännu mera lök (har hört att det skall var svårt att kombinera lök med vin, missade den lektionen tror jag allt).
Vinerna skall vakna till i karafferna från Ridel, jag tänkte mig en battle mellan två bra viner från Italien, men det skulle sluta i att vinerna var fantastiska, båda två till rätten och stället kompletterade de varandra än att låta någon ta över. Vackert!

 "Noi lo chiamiamo amore puro in italiano, in cui i sapori appena si amano!"

Att Piccini är en riktig klassiker är skrivet i sten, denna afton tar jag vi oss an 2008 Sasso Al Poggio, Toscana. Med en druvblend av Sangiovese 60 %, Cabernet Sauvignon 20 %, Merlot 20 %. En blend som är för mig är perfekt avvägd! Efter graciös selektering av druvorna, pressa druvorna mycket varsamt. Vinet får vila i stora botti, ca ett år innan viner läggs om i de mindre 
faten om 225 liters klassiska Bordeauxfat, fyra månader får vinet sen vila i flaska innan det är tid för försäljning. Utseende, Palett av oxiderat oxblod, kärna med härliga ”gardiner” i mitt väl svarvade ridelglas. Mina tankar och smaklökar får mig även att känna ålder och mognad, intressant med stort tycke från min sida!  Att de sedvanlig smaker från klassisk Cabernet är inte att misströsta, jag finner de mogna körsbären, örterna, tobakens kärva inslag med nyanser av solvarma vinbär på landet. Med andra ord ett sagolikt vin till denna anrättning.

”Familjen Piccini lever i och är verksamma i hjärtat av Chianti distriktet i Toscana, Italien. Deras historia börjar 1882 då Angiolo Piccini med endast 7 hektar började framställa viner under devisen -”det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete med vinet” Idag är det fjärde generation Piccini genom syskonen Mario och Martina Piccini som styr familjen och vinerna framåt. Det är även de som lyckats ta Piccini utanför Toscana och Italiens gränser. Idag återfinns familjen Piccinis viner runt om i världen och efterfrågan på deras välgjorda, goda viner fortsätter bara att växa. De har idag fyra egendomar i Toscana och genomgående från deras Chianti till vinerna från egendomen i Brunello di Montalcino finns de gemensamma nämnarna: kvalité, drickvänlighet och respekt för ursprunget!”

- “The only wines worth making are the ones you believe in” Pierangelo Piccini

Nästa vin som visade sig från en annan sida, ack så gott och välvilligt i sin ungdomlighet! Italiens stolthet i druvans bemärkelse, Montepulciano som levererar en utvecklad och välformad touch, som sig bör, jag finner de kända inslagen av choklad, svärmors körsbär från landet och visst är det en väl avvägd del ekfat som gör vinet så balanserat och snyggt!  Druvorna kommer från de främsta vingårdarna i området Conero och då är vi i, som alla vet centrala Marche. Vinet som fått vila i fransk ek i ca ett år, och innan försäljning så ligger vinet till sig i flaska. 2009 Cúmaro Conero Riserva är det som vi finner i glaset!

Cúmaro Conero Riserva är Umani Ronchis främsta vin på Montepulcianodruvan. Årgång 2007 av Cúmaro fick högsta utmärkelsen Tre Bicchieri i italienska vinguiden Gambero Rosso 2011. 2008:an är en bra och klassisk årgång i Marche som ger stora och strama viner som klarar lång lagring.”

Kommer inte denna gång att gå in på alla smakpreferenser och varför vinerna är så bra till kvällens kötträtt, ibland inser jag att låta vinet med maten få smaka sitt, veta att valet av god dryck, de bästa råvarorna, gott sällskap samt ha ett öppet sinne så brukar allt smaka gediget bra allt tillsammans! Skål på er och drick och ät för att ni njuter!



Vinerna är lättfunna på bolaget och ligger under följande nummer!


Kommentarer

Populära inlägg