Köttfesten


”söndag! Snickerboa med GastroVin står laddade med de bästa råvarorna och de godaste vinerna för kvällen. Mina ledord, som vanligt. Enkelhet med en smula våghalsighet och enormt mycket kärlek så brukar upplevelsen bli väldigt smakrik!”

 
För att göra förberedelserna i köket ännu roligare så börjas det med några goda ”snacks”, denna kväll levererades små fina påsar med kanongoda primörer som ärtor, bönor, tomater! Solvarma primörer som fått en kalldusch innan servering och en gnutta salt på sig, räcker för att göra mig lycklig! Smakrikt och saligt gott, det är ju visst nyttigt med grönsaker säger ju dom som kan!
Två serveringar av Råbiff. En enbart grovt malen serveras med salladsskott, olivolja, salt och peppar. Andra serveringen så vänder jag ner lite nyslagen majonnäs med tillhörande Dijonsenap, vänder upp salladen med lite vinäger och en gräsig, nötig och örtig olivoja från Occipinti. Finhackar en knippe persilja och slår över råbiffen, jag saknar 80-talet en smula!
 I glaset så serveras en källarsval 2011 Domaine Joubert Morgon ”Côte du Py. Domaine Joubert ligger i byn Lantignie mitt mellan de olika Beaujolais Cru-lägena. Marcel som är en naturligt begåvad vinmakare, lyssnar endast till druvornas och jordens önskemål och krav! Marcel som vill framhäva Terroir i sina viner och vill inte behöva ”sminka” sina viner för att få ett bra vin! Naturlig jäst, ingen filtrering, men enkla ord så beskriver jag Marchel som en biodynamisk vinbonde som från och med årgången 2012 får kalla sig lagligt för Biodynamisk.
Varför jag väljer detta vin är behöver man inte studerat vid NASA för att förstå. Gamay druvans lätta och elegant frukt penetrerar köttets proteinstuktur och för med sig ett Entourage med bra syra, Terroir och trollbindande ung och lite omogen röd bärighet. Vinets fräschör bara njuter av rättens salladskott och olivoljans ungdomlighet av gräsiga toner.

Vad som händer med vinet till råbiffen i andra serveringen, är att vinet får se sig som grundpelare till rätten. I första biffen så talade vinet före rätten men i denna servering så är vinet av Gentilt stil. Lägger sig bakom de onyttiga i Majon och lyfter rätten några steg i smaker. Vinet klarar av mer Power än vad jag trodde och Vinets finess visade sig på ett vuxet och elegant sätt till biff nr 2 och en mer kaxig sida till biff nr 1. Slutligen så kan vi båda runt bordet inse att combo är magiskt!  

Grilla kvalitetskött med extra kärlek är något jag uppskattar. Grillen skall vara så glödhet att kolen nästan hoppar, då är tiden inne för köttet att få sluta sina protein porer. Stora skivor av egenhändigt hängd och mörad Entrecote. Ursprung, Skånsk såklart. Låter köttet få en ordentlig grillyta innan köttet får vända sida och spraka till så där härligt ljuvligt gott som bara gott kött doftar. Till denna lilla ädla köttbit kommer att sällskapa med de tomater som blev kvar från snacksen, samt två ytterst viktiga tillbehör, salt och peppar. Några droppar vinäger över tomaterna så är kalaset fullbordat. I glaset mitt serveras en välgjord Syrah från Nya Zealand. 2011 Trinity Hill Gimblett Graves Hawkes Bay. Ett stort vin, och det överraskar mig på alla sätt och vis, utseendet är mörkt, djupt och klart allt på en och samma gång. Doften är stor med sina utpräglade drag åt nykrossad vitpeppar, kallt fett av Lardo, skogens blåbär och björnbär, eken ligger hela tiden lite i bakkant och lyfter fram alla de andra smakerna på ett fint sätt. Vinet har vilat 11 månader i franska ekfat. Smaken är som doften alla skolboksdrag från klassisk Syrah finns med i paletten, men det är med en lite varmare och modernare frukt som gör att vinet inte kan eller skall jämföras för mycket med den klassiska Rhône stilen.
”Trinity Hill är en av de mest berömda vinproducenterna i Hawkes Bay, och på Nya Zeeland. Man har på relativt kort tid skapat ett rykte om sig att producera några av Nya Zeelands bästa viner, framförallt på Syrah. När Trinity Hills grundare, Robert och Robyn Wilson bestämde sig för att ge sig an att börja producera vin, i slutet av 80-talet föll valet på Nya Zeeland och Hawkes Bay. Här fanns jord och läge med utmärkta förutsättningar för att driva upp vinrankor. Då klimat och jordmån inte är helt olikt det i norra Rhone, speciellt runt det område som idag kallas the Gimblett Gravels. Därför har det fallit sig naturligt att man fokuserat på Syrah i första hand. På senare tid har Trinity Hill även skördat framgångar med deras Chardonnay, Viognier, Bordeaux blends och Malbec. Trinity Hill har gjort vin i Hawkes Bay sedan 1993, vilket är lång tid för att vara Hawkes Bay, där man idag ses som en av pionjärerna. Man var initiativtagare till The Gimblett Gravels Winegrowers Association som Robert och Robyn startade 2001. Sedan första årgången som producerades i slutet av 90 talet så har Trinity Hill räknats till en ikonerna på Nya Zeeland. Inte minst på grund av deras prestigevin Hommage som är ett Cote Rotie inspirerat vin där några procent Viognier (sticklingarna kommer från Les Jumelles i Cote Rotie) får samjäsa med Syrahdruvor vars stockar är sticklingar som kommer från Jabolet’s La Chapelle i Hermitage. En gåva från Gerard Jabolet till Robert och Robyn, som var goda vänner fram tills Gerard’s död. Hommage är idag ett av få riktiga kultviner från Nya Zeeland.”

Slutpläderingen lyder, ännu en fantastisk middag med Miss E, god mat, toppen viner från Enjoywine. Sommaren är på väg in och det vankas snart midsommar med klassiska inslag som sill och nubbe, en god öl från Enjoys källare kanske? Njut av dagens smaker dom är annorlunda i morgon! Skål på Er kära läsare! Morgon Côte de Py hittar ni på bolaget under nummer 73840, med en prislapp på ynka 169 Pix. Syrah från Trinity Hill har nummer 91129 och kostar endast 179 Pix. Våga att testa dessa viner, de kostar några kronor mer än standard köpet på monopolet, men ingen kommer att bli missnöjd! 

Kommentarer

Populära inlägg