2011 Pinot Noir Gerhard Markowitsch
Att
Österrikarna leverera bra viner är inget tvivel om, att de röda vinerna är på
topp, det gör det hela bara ännu roligare. En tisdag som denna så skall
jag korka upp en ny flaska från Enjoys stora och väl fylla portfölj. 2011 Pinot
Noir Gerhard Markowitsch. Gården finner vi i den ”varmaste” delen av Österrikes
vinrike, och då är vi i Carnuntum. Regionen finner vi efter en halvtimmes
bilfärd från Wien.
Utseende:
Dov, ren, klar, oxblods palett, inte nämnvärd kant eller kärna att beskriva.
Doft: Blir
redan här överrumplad över hur stor frukten är i nosen. Finner mogen bärighet i
form av körsbär, björnbär och lätta fattoner. Med andra ord ett rent och
välgjort vin!
Smaken: Lika
stor och mycket av allt från nosen, solskens varma jordgubbar intill hönshuset! Viss
aromatiska drag finns med över hela gommen och vinet har en välstämd syra och
fruktighet.
Sammanställning:
Detta är ett vin som behöver mat, som alla andra viner för att komma till sin
rätt. Min första tanke är Gris sida från Dompa, Linderöd eller varför inte Rocklunda.
Skulle sitta som en fläskläpp med en plommonvinigrette samt en vårlig sallad med
primörer. Men som vanligt så kommer min Asiatiska ådra fram, och jag vill laga
Anka. Steker denna fina Anka från kall panna så fettet får gotta sig
ordentligt runt hela bröstet. Här använder jag mig av hela två ingredienser, Salt
och peppar. Låter ankan vila sig i ugnen på 70 grader och får en
innertemperatur på 58 grader max! Med krispig fettkappa draperar jag bröstet
med en olja gjord på sesam, Satay och soya av högsta kvalitet. Skivar bröstet i
tunna skivor och får fram en perfekt rosa köttglans. Vinet har ju kryddigheten
och livlig ung röd frukt som gillar Asiens smaker och texturer, mängder med
protein som kommer att uppfostra vinets än lite unga men påtagliga aromatiska
sida. För att få fram en mer sensuell sida av vinet frukt, har jag gjort en
kräm på morot och blomkål, låtit det hela sjudit en lång tid för att sen ner i
mixern och monteras ner en klick smör och mjölk, resultatet en sammetslen
krämig textur som med sina söta toner och lätt onytta lockar fram den fina
frukt som vinet har. Eftersom jag gillar att experimentera och tycker inte att
ta vägen rakt fram för enklaste resultat i smakens atlas, så får för mig att
testa gränserna för vad vinet klarar av i smaker. Gör knyte av risblad, fyllda
med stekt kokos, spenat, morot. Kryddat med soya och äkta wasabi. Knytets
lite krisiga stil kommer från att jag la in ett kallt blad av romansallad.
Resultatet av detta ”hyss” kan jag med stor glädje inse att vinet är med på
varenda smak i rätten och är som en kameleonts och trollbinder både mig, Miss E
och alla rättens smaker. Österrike och Asien är vackert att kombinera i köket.
Låt er nu prova detta i var mans kök, för det är enkelt. Det är bara att njuta!
Vinet finner
vi på nummer: Markowitsch Pinot Noir (nr 87686) Beställningssortimentet med en
pris bild på ynka 139 kr!
Klimatet i regionen kännetecknas av kalla nätter, mycket varma
dagar och en nästan ständig bris som blåser längs med Donau. Detta ger druvorna
en lång mognadstid på rankorna. Tillsammans med en för Österrike unik jordmån
som både är sandig och samtidigt mycket rik på kalk ges här ultimata
förutsättningar för Pinot Noir, Zweigelt och Merlot. Idag domineras Carnuntum
av röda druvsorter och framförallt då Pinot Noir.Gerhard Markowitsh är ledande
vad gäller Pinot Noir i Carnuntum och därmed också i Österrike. Markowitsch
bästa Pinot-viner kan jämföras med toppegedomarna i Bourgogne utan att skämmas
för sig.
Kommentarer
Skicka en kommentar