Bistro Pastis ReCut!
Lördags eftermiddag och det är tid för en matbit innan vi
entrar Kungliga Operan för att se uppsättningen av Trollflöjten. Det blir en
tripp till den lilla Franska Bistron Pastis, en krog som jag bara hört goda
utlåtanden ifrån så med glada förväntningar slår vi oss till bords. Äntligen en
”riktig” fransk bistro i Stockholm, jag kunde lika gärna ha varit på La Palette
i Paris, vilken härlig känsla jag fick. Med ett varmt men lite vimsigt
mottagande så fick vi vår meny och en vinlista. För första gången på länge så
försvann jag inte direkt in i vinlistan, utan såg mig glatt omkring i den fina
matsalen, en stor spegel på ena kortsidan, gjorde att den lilla ombonade matsalen
kändes mycket större än vad den egentligen är!
”Cela se sent
français. Je pourrais tout aussi bien pu être à Le Palette à Paris. Ce sera
vraiment bon! Bon appétit”
Med en klassisk bistromeny så finner jag direkt de jag
önskar, Råbiff på Franskt vis. Miss E har varit på Pastis innan så hon föreslår
en liten kall bricka innan huvudrätten för att få något snabbt att stoppa i
munnen. Min Madame väljer Moules Frites så vår beställning av maten gick fort.
Så till den mycket spännande vinlistan som givetvis är fullproppad med goda
viner från Frankrike och som en Frankofil som jag är blev det ett svårt val,
men till slut så bestämde vi oss för en flaska 2011Domaine Chavy- Chouet ”Les
Femelottes” och dra åt skogen vad bra. Det var en tid sedan jag provade dessa
viner från Chavy- Chouet men insåg med en gång att det blev ett kärt återseende
mellan oss. Men en härligt grön skimrande ton i sin utstrålning, doften är
underbar klassisk Bourgogne. Mineralerna, den eleganta unga gröna frukten med
ett uns av söta. Smaken är stor för ett sådant ungt vin, det breder ut sig som
en Hermes pläd över min tunga och bombarderar den med friska och pigga smaker
av frukt, den fina syran och den lilla smöriga tonen från de vinpiskande
Öländska rapsfälten.
Medans jag kåserade runt i mitt vinglas så kommer den kalla
plattan in med mängder av små goda ting. Här trängs en liten råbiff med en
bakad getost packat med lomo, Chorizo, salami, rödbetor och oliver. Så enkelt
men sprakande gott, vinet bara myste runt mellan de feta texturerna samtidigt
som det älskar syran i osten och sältan från alla charkuterier.
Eftersom jag fortfarande letar efter den perfekta råbiffen
så slår mig tanken att det kanske är här jag finner den. De klassiska
tillbehören finns alla med på tallriken och den trevliga pigga salladen kommer in
vid sidan om. Pommes frites är så krispiga och perfekt saltade så nästan att
jag glömmer bort att det ligger en kall och fin råbiff framför mig. Så har jag
avnjutit en god råbiff till i mitt gastronomiska liv, den var riktigt god med
har ännu inte funnit den bästa!
Min Miss E försvann bakom den stora grytan med de nykokta
musslorna, det bästa är när locket lyfts av och doften av hav, grädde och örter
bara slår mot våra ansikten, magiskt. Sen var det tyst från hennes sida i en
bra stund, men hon dök upp med ett leende av klass. Behövde inte fråga om det
var gott, det syntes. Tyvärr blev det ingen
dessert denna gång då vi insåg att tiden gick för fort och att den trevliga
maten, vinet och sällskapet hade dragit ut på tiden, givetvis enbart i positivt
bemärkelse. Så notan en snabb dubbel espresso och sen vidare mot Operan. Min
slutplädering av detta besök blir, hit skall jag igen och det är snart och då ingen Opera skall
sätta stop för att ta ut hela registret från Pastis till avec. Tack till alla
på Bistro Pastis. Det känns att ni vet vad Ni gör och kan!
Kommentarer
Skicka en kommentar