2009 Aalto PS has arrived!På finska betyder Aalto ;våg, vågrörelse något böljande. På spanska är alto synonymen med hög, av rang, betydelsefull men det är Alvaro Aalto som är en inspiration. Tidlös designer en av de största arkitekter i vår tid. Etiketterna reflekterar innehållet i flaskan, snyggt, sobert, något man minns direkt och aldrig tröttnar på.
Aalto startades som ett projekt 1999 och första årgången som gjordes var 1999 på köpt frukt. 2001 köptes vingårdar i de bästa områdena med gamla stockar vissa är 100 år gamla!
Idag förfogar man över 42 hektar. Aalto är ständigt på jakt att köpa mer gamla bra vingårdar.
Grundarna är två synnerligen tunga namn och mycket kunniga! Forne vinmakaren på Vega Sicilia under 30 år Mariano Garcia och Javier Zaccagnini som varit chef för Consejo Regulador i DO Ribera del Duero mellan 1992 och 1998 som därigenom skaffade sig stor kunskap om vilka vingårdar som ger stora viner från denna region. De är två målmedvetna och passionerade herrar som vill visa världen det bästa Riber del Duero kan leverera.
De tar druvor från sju byar i två provinser Valladolid och Burgos, allt kommer från fint skötta gamla stockar med extremt låg avkastning. Nya sticklingarna tas från samma specifika by, aldrig från grannbyn. Folket i Ribera del Duero är av traditionen jordbrukare, man behövde flera grödor och satsade inte på stora arealer av en sort, behov/riskspridning, därför finns det en mängd med små fantastiska vingårdar med gamla kloner av Tempranillo som alla tolkar sitt specifika mikroklimat och jordmån och därigenom bidrar till Aaltos storslagenhet!
Alla Aalto viner har handplockade druvor som plockas i små korgar. Därefter selekteras de noggrant vid två långa bord innan de avstjälkats försiktigt. Delar av vinet genomgår en malolaktisk fermentering i amerikanska fat och battonage utförs dagligen. När jäsningen är klar förs vinet sedan över på fransk ek, detta sker någon gång i december. 50% nya franska barriquer och 50 % använda ett och två år. Hur länge vinet får ligga i dem är det vinet som avgör. När Mariano Garcia får frågan hur mycket ek han ger sina viner svarar han kort- Det är vinet självt som talar om för mig hur mycket ek det vill ha! Aalto PS 06 ville tillbringa 30 månader på fat. Vinerna filtreras inte. Alla vingårdar vinifieras separat och assemblagen görs på slutet när Mariano anser det lämpligt, alla viner buteljeras vi ett tillfälle.
Människorna i Ribera del Duero har gjort vin i mer än 2000 år. Så förutsättningarna finns, med det är ett lynnigt väder på 750-950 mö h där odlingarna ligger. Javier berättade att det är alltid ett mirakel som räddar upp skörden i sista sekund. Årgångsvariationerna är stora men gamla stockar presterar jämnare, de har sina erfarenheter och överlevnads strategier att luta sig tillbaka på. Årgång 2006 startade skörden 14 september och 2007 den 14 oktober, för att nämna ett exempel på hur olika förutsättningarna kan vara.
Aalto PS (Pagos Seleccionados) är prestige vinet, dessa görs bara exceptionella årgångar.
Bara de bästa plättarna i specifika vingårdar får vara med, och inte alltid samma delar från år till år heller. Man skulle kunna göra en jämförelse med hur man tar ut ett fotbollslag, det är dagsformen som avgör vem som får vara med.
Så det finns inget mer att vänta på då innan det är dax att öppna upp en pava, jo jag väntar i 6-10 år innnan lådan bryts. Undra hur den är på Magnum;).

Kommentarer

Populära inlägg