Pierre Morey...

Det var hos Domaine Leflaive som Pierre Morey fått sin gedigna kunskap i att hantera de heliga druvorna i Bourgogne, 20 år blev det i Leflaives kostym och det är mycket intressanta viner Pierre idag levererar. Alla hans egna odlingar är helt och håller eko och då med det även Bio. I dag är det en Familje egendom som far och dotter ansvarar för. 1992 så grundande Pierre en negociant för att kunna skapa fantastiska viner även utanför hans egna, inköpta druvor som skapar till Terroirviner som går under Labels name: Morey- Blanc.
Men ett av Pierre storverk är detta vin! Har under åren provat igenom en del viner från dessa slutet i Chassange- Montrachet. Men detta är något annorlunda.  2005 Saint Aubin 1er Cru "Les Combes"
växtplats som sagt precis över Chassange - Montrachet och jorden är en blandning av kalk och lera. Stockarna planterades tidigt 1960- tal. Skörden är hård och mycket noggran, manuell skörd i 10 kg korgar, litet utag och selekteringen vid bordet är rigiöst. 100 % avstjälkning och sedan 2 dagars "Cold Sloak" innan den mycket försiktiga pressingen börjar. Jäsningen sker enbart med narturlig jäst och sedan i ekfat. 16 månaders mysfaktor i fat och då självklart med sin jästfällning. Vinerna kylstabiliseras ej och filtreringen är inte något att prata om.

Utseende: Lekande vacker halmgul ton. Jämn färg och ingen klar kärna eller kant.

Doft: Svår placerad om man inte känner Pierre personligen och hans vinkunskap. Vinet har en exotisk, rökig, lite modernt fet som inte är vanligt enligt mig i dessa regioner.

Smak: Fantastisk. Den bara växer i munnen och vill visa upp sig som största fjollan på Pride. Frukt, mineraler, syra, fetman, eleganta faten, doften av mammas nybakde bröd på lite avstånd, detta vin är i grunden vad man enbart kallar terroir men med mordernt tänkade från druvans och Pierre sätt.

Sammanställning: Tempererad "Sterling" Hälle med syrad chili, creme på färskost, örter och en liten krämig hummersoppa, gjorde sig som ett kärleks ligg på hög nivå tillsmmans. Gudomligt. Vinets syra bet tag i fiskens sälta och chilin bara poppade tillsammans med det lilla exotiska i vinet och här skall det bara njutas. Fan vad bra. Återigen Tack till Ida o Niklas på Wine Trade som finner dessa viner och låter oss vinfjollor och Ultra vinnördar får leka ambasadörer för dessa viner.
(Poäng: 9.5)

Kommentarer

Populära inlägg