16 TH Anniversar Wood Aged Double IPA

Det är nu man önskar att man var lite vältränad och muskulös, så man kunde stå upp mot denna bryggd, för den är inte snäll någonstans. Men det lilla man kunde hänga med på så är det bra coolt. Amerikanska öl är så långt bort ifrån den blask som jag för några år sen trodde var Staternas öl kultur, men så fel jag hade och glad är jag för det. Bryggeriet som är beläget i Denver Colorado startade 1994 av Brian Dunn.
Tillverkningen av Ale blir så klart en överjäst öl, där jästen flyter upp till ytan och det går på ungefär en vecka. tempen ligger mellan 16 och 25 grader. bryggden har vilat tillsammans med Fransk och Amerikansk ek. För övrigt så är ju en IPA och benämningen kommer från att ölen är kraftigt humlad och historiskt sett är det för att humlen ger en konserverande effekt och det behövdes när ölen skulle ta sig från England och Indien.

Tasting Note:
Vacker och se på men i dom lugnaste vattnen. Underbar bärnstensfärgad med grumliga inslag.
Doften är som att kliva in på ett bageri när degarna skall börja jäsa, rostat bröd, smörblomma, kola, söt persiska, skön doft.
Smaken är gedigen och kraftfull beskan är för jäklig men på ett bra sätt. lite retlig kan jag jämföra det med. Hasselnötter, valnötter, rostade mandlar, knäckig. undra om det inte är lite inslag av julens apelsiner också.
Sammanställning. Drick och håll... kan inte annat än Tacka Fredrik på Dalles som öppnade upp ölens värld för mig. TACK. Nu skall jag återgå till min öl.

(Poäng 8,5)

Kommentarer

  1. En trevlig öl, snygg bild också... :)

    SvaraRadera
  2. Tack Fredrik, skall precis plocka upp lite annat gott ur ölkorgen. Måste tyvärr säga att samtliga öl, förstördes på resan hem ifrån Chicago, men förhoppningsvis kommer mina vänner över och tar med sig lite andra sorter. och då lovar jag att spara dom så du får bedömma.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg