2006 Erik Bordelet Sydre Argelette

Erik Bordelet som är makare till dessa underbara cider sorter, och jag tänker inte ens gå in på vad riktig och oriktig cider är, för när man väl sitter med ett glas från Eriks domainer då vet man vad som är vad.
Erik som är Sommelier i grunden och har stora kunskaper om vintillverkning. Erik arbetade på tre stjärninga Arpege i Paris, där han hade huvudansvaret för deras vinkällare, Arpege är i sig väldigt känns för sin enorma frankofil späckade vinlista.
Men någonting saknades enligt Erik och det var det där med riktigt bra kvalitets Cider. Så varför inte göra något åt saken, 1992 började han att odla äpplen i Normandie och närmanre bestämt i byn Charchigné.
I dag finner vi ett ca 20 tal olika äpple och ett 15 tal päron sorten. Och det är här som den verkliga vinifieringen börjar. I denna Cider så är cuveén på 40 % söta, 30 % bittra och slutligen 30 % sura, denna blandning är väll prövad och det är som Erik säger " Det är ingen magi i cidern med det finns detaljer som gör det" alla frukter är handplockade i träkorgar, och i med detta så kan man göra en mycket noggran selektering innan pressningen sätts igång. Det tar ca tre månader för cidern att jäsa och fatlagringen räknar vi till ett år säger Erik.

Drick och njut, dofterna får mig att tänka på höstens soliga men lite kallare dagar. potatis källarens odör finnes och de där härligt mustiga och friskta höstäpplerna, äldre calvados enkelt sagt. Smaken är likaså som doft, men givetvis med elegant mousse som gör drycken förförisk!


Poäng 8,4

Kommentarer

Populära inlägg