The Story about Scarecrow


Update: 13/11 Det är med respekt och med lite rädsla, men stor spänning som jag läser om fågelskrämmans viner och dess historia. Bara namnet gör det att ryser långt in i ryggraden och längre in i historien jag kommer, finner jag en känslan av att något drar i mig och vill berätta vad som döljer sig bakom dess mask. Det är tidigt 1900 tal och vi befinner oss på västkusten, i landet där borta. Landet med möjligheter. Och efter detta så kanske jag skall börja tro på det där med "allt är möjligt".Berättelsen börjar som ett plåster på jorden med ett mytomspunna förflutet. J.J. Cohn Estate, där Fågelskrämmans druvor föds, gränsade en gång till den legendariska vingården i Inglenook vars planteringar uppgår på mer än 1000 hektar i Napa Valley. John Daniel Jr tog över rodret på Inglenook 1939 efter den kände vinmakare Gustave Niebaum fast besluten om att återställa allt som det var före förbuds tiden och producera viner i Bordeaux-stil. År 1945 övertygad Daniel sin granne, J.J. Cohn, att plantera 80 hektar Cabernet på de 180 hektar stora område Cohn hade köpt ett par årtidigare, huset som ingick i denna affär blev en tillflycktplats för familjen som levde ett hektiskt liv i Hollywood och J.J. Cohn hade absolut inga ambitioner att bli en vinmakare själv, men Daniel lovade att köpa hans druvor. Resten är som de säger, historia.

J.J. Cohns druvor spelade en framträdande roll i Inglennoks enastående Cabernet Sauvignons viner och nu ville alla jämföra dessa viner medberömmelse som Opus One, Niebaum-Coppola, Duckhorn, Insignia och Etude osv.

1960 var det tid att ersätta vinstockar som planterats på St George grundrot med överlägsna AXR, en hybrid av Cabernet. Under årens lopp har vinstockar ympats på denna nya bestånd visat sig vara mycket sårbara för vinlusen. Tyvärr så blev nu detta ett stort blödande sår. Men i motgång är man tvungen att leta efter medgång och det finner vi i dessa rankor som finns kvar sen 1945 som aldrig ympats. Namnet på dessa rankor blev "Old Men"och leverera en ryslig frukt och koncentrarion som är ovärderlig, och det är med denna konsentration som gör fågelskrämman så speciell. Men Scarecrow historien slutar inte här. Detta är mer än en berättelse om den förtrollade marken och dess exceptionellavin som flödar ur den.

Fågelskrämmans historia är en berättelse ett familjs arv. Joseph Judson Cohn föddes i Harlem i 1895. Cohn tillbringade sin barndom i stor fattigdom och talesättet löd "Aldrig lära sig smaken av nybakat bröd när det gamla finns" detta talessätt höll han på även efter att han hade nått stora framgångar i Hollywood. Cohn började som en bokhållare, utmärkte sig tidigt och steg snabbt i graderna för att bli chef för produktionen vid MGM. Hans inofficiella credo, "Ingenting är omöjligt", blev mottot för hans MGM personal. De kände honom som en man som helt enkelt vägrat att ta "nej" som ett svar. Cohn älskade klassiska filmer som Trollkarlen från Oz. Och idag beskådar vi Fågelskrämman på vinflaskans label. Det blev som en hyllning till den förtjusande och okuvlig karaktär från den filmen (Scarecrow).

Cohn levde till 100 år gamla, Hela 100 år la han till sitt älskade land som han hjälpte till att forma. Det finns ett arv i detta vin, alla som får äran att dricka skall göra det med stor ödmjukhet och en stor tanke skall gå till mannen som flyttade på plåstret och drog sig tillbaka till moderjord.

Kommentarer

Populära inlägg