2005 Magnum Tignanello


En helt vanlig Torsdag så skall det förtäras lite gott vin.. Så varför inte en flaska Magmun som precis räckte till två, för det vara bara en som drack!

Den 19 Maj 1385 blir Giovanni di Piero Antinori antagen som lärling i vinmakarnas skrå i staden Florens. Sedan denna dag har tjugosex generationer Antinori varit aktiva i vinbranschen. Numera är det Markisen Piero Antinori som tillsammans med sina döttrar styr
firman från Palazzo Antinori i centrala Florens. Toscana och främst Chianti Classico området har alltid varit basen för familjen. Detta har dock inte hindrat Antinori från att utöka sitt imperium till att sträcka sig utanför Toscanas såväl som Italiens gränser. Som varande en av
Italiens ledande vinproducenter har även Antinori gått i bräschen för nya innovativa grepp inom vinframställningen i landet. Tack vare sitt nytänkande men samtidigt med respekt för traditioner och historia har Antinori en självklar plats bland vinvärldens stora namn. Egendomen
Tignanello ligger i hjärtat av Chianti classico området. Dock har Antinori här valt att deklassera vinet till den lägre kvalitets-klassen IGT Toscana för att få använda större andel Cabernet än vad som är tilllåtet i detta område.

Utseendet! Då blir det mörka nyanser med blodstänk. Detta är ett kraft paket.
Doften är fortfarande sluten och vill med det säga att vinet är för ungt för att dricka nu, spara det i 10-15 år till. Mycket doft av halm, Öländsk ladugård (för dom är alltid välstädade) mörka bär som fått massor av sol. Men återigen sluten.
Smaken är en förhandsvisnings på vad detta vin kommer att åstadkomma om 10-15 år. Tanniner som dansar med syra, frukt och komplexitet och struktur. En dans som jag inte vill avsluta för återigen så kan man få hintar om vad vinet kommer att bli av. Så mycket muskler och kropp så det är barnsligt. Tufft vin rent ut sagt!
Slut ledningen blir enkel, tack vare blodig ryggbiff som bevarats med massor av protein som gör att tannin lugnar sig och frukten får tala. och Givetvis en hink med Tryffelbea brevid som ett första hjälpen kit. Kanon gott.
Låt vinet så ligga till sig så skall det bli mig en ära att få gå på 20 års kalas med detta vin.
Poäng: 8,6

Kommentarer

Populära inlägg