Restaurang Tour d`Argent

På adressen 15 Quai de La Tournelle, finner vi denna historiska restaurang som öppnade upp redan 1582, bara det är värt en resa i sig. Tornet som varit är ett riktmärke i vad franskklassisk gastronomi är och bör vara. Det är med stor spänning vi äntrar detta matmecka. 

Jag läste oss igenom deras hemsida, lång tid innan ankomst. Man vill ju inte vara den som inte har koll. I vinkällaren finns över 320 000 flaskor vin, det gör källaren till en av världens äldsta, och framför allt största. Vinlistan är stå tjock och stor att den inte ryms på bordet vårt. Det finns viner från mitten av 1800 talet och djupet bland bourgogne är fascinerande. För den som vill ta sig tid med vinlistan och verkligen botanisera sig, ta den tid du behöver, be kyparen om att vänta med att bestämma meny förens vinerna är klara. 

Det var faktiskt riktigt trist att menyn skulle bestämmas fort, för att köket skulle komma igång med vårt bord. Men när den trevliga sommeliern för tredje gången frågar om jag var klar med vinlistan, för att våra förrätter är på väg in så surnar jag till. Vi förstår att alla inte kommer dit för vinlistan, utan för att enbart njuta av god fransk kokkonst, men sommeliererna ska ha översyn för dem som älskar vinlistor. På webben så stoltseras det ordentligt med den unika vinkällaren, men låt då gästerna få ta del av den, och låt oss få välja viner i lugn och ro. 

Vi väljer lunchmenyn för dagen och där väljer man mellan två förrätter, två varmrätter och två desserter, såklart väljer man ankan till huvudrätt när möjlighet ges. Maten smakar underbart men ett frågetecken om det där bakade skummet med ägg som vi fick till förrätt, skall förtydliga att tryffeln var magnifik. Vinerna därtill smakade ytterst fantastisk, men här kommer återigen ett frågetecken. När man beställer ett vin som är äldre än 20 år så tar inte restaurangen ansvar för att vinet har utvecklats fel eller om gästen skulle tycka att vinet inte är korrekt. Såklart, väljer man viner från 1993 och 1985 så är det inte primörfrukt vi tänkt oss. Det står ett helt staket med sommelierer i matsalen, börja prata vin och förklara för gästerna om unika vinkällaren och listan som finns. Hur viner utvecklas och vad som egentligen sker med ett vin i perfekt lagringsmiljö. 

Klassiskt, vackert och stiligt med herrar i smoking och jaquette, stiliga kvinnor i sina sommelierkostymer. Här andas det ordning och reda. Serveringarna är som det skall och inget mer än så. Här finns inget positionsarbete eller att dam får före herre, men ingen som märker av detta. 

Otroligt vackert, allt skimrar och det är så välputsat. Utsikten är underbar och man bara njuter av dessa delar, stolarna som snabbt ger oss snabb träsmak, ingår i menypriset. Den lilla scenen som står ståtligt i matsalen, det är här som ankan tillreds, skrovet pressas på sin juice och rörs ömsint med i kastrullen med portvin och smör. En sås som smakar helt fantastiskt. Försök att boka bord med önskemål om att få sitta vid något av de stora fönsterna.  

La Tour d´Argent är ett måste för den som älskar franskklassisk gastronomi, även för den som njuter av utsikt och såklart den store vinälskaren. Man får inte förvänta sig några utsvävningar i smakresan, men det skall man heller inte förvänta sig, detta är vad unik fransk gastronomi är.  Vällagat, gott och detta är unikt att få uppleva, man får sitt lilla kort med nummer om vilken anka som serverats i ordningen genom åren. Vi skulle kunna gå dit igen enbart för det goda brödet. 

När vi skulle tacka för oss så blev vi som alla andra visade runt i vinkällaren, men det fanns inte tid att stanna upp och titta på vissa buteljer, vi fick till svars att just de flaskorna ligger någonstans och de är inlåsta. Likt som på El Celler de Can Roca, så har man förberett en lite guidad tur på en minut eller två, där det ingår även att få se en jättegammal flaska. Om man inte har tid med sina gäster hela vägen igenom besöket, så skippa dessa delar istället. Delar av vårt sällskap frågade efter varför vi fick en tur genom förrådet? Alla gäster är inte sommelierer. 


Kommentarer

Populära inlägg