Napas egna Ch Margaux?

Spottswoode Napas Margaux – Sant eller falskt?
Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och focus, så är vinerna otroligt bra. 

1882 stäcker sig historien tillbaka. Mycket har hänt sen dess och 1972 så tog familjen Novak över Spottswoode. Med granskande ögon, genuin kunskap och med outtömlig kärlek så skapar idag Aaron Weinkauf viner med stor personlighet och varje årgång har sin stil. 
Några viktiga tidsepoker som känns viktigt att vi nämner. Att historien drar sig så långt tillbaka gör oss bara mer nyfikna på vad som har hänt under årens lopp. 1982, exakt 100 år efter de första druvorna planterades, så producerades gårdens första Cabernet Sauvignon och på den tiden så höll 

Mary Novak hårt i allt som rörde vingården, men vid sidan om så stod nu unge Tony Sater, som 1985 tar över ansvaret i vineriet. Tony Sater var den person som verkligen grundade husstilen på vinerna, hans känsla för att lyssna till varje block och varje ranka för att bli till det perfekta vinet.
1987 så är tiden inne för (äldsta dotterns) Beth Novak att ta över hela ansvaret för företaget, en ny era tar sin början. Året efter, så tar Beth tag i något som betyder mycket för henne och det är att nu börjar tiden för att få allt Ekologiskt. Vid denna tid så har Tony Sater varit ansvarig vinmakare i fem år och lämnar över rodret till Pam Starr, men för att säkra upp kvaliteten på vinerna så stannar Tony Sater kvar i företaget, men nu som konsulterade vinmakare.

1997 så lyckas man knyta till sig Rosemary Cakebread, som redan då med 20 års erfarenhet av vinmakeri, kommer bli ett fantastiskt tillskott i firman. Rosemarys kännetecken för att på ett makalöst bra sätt göra vin, är hennes enkla filosofi. Låta druvorna få sin tid i vingården och stå för kropp och själ. 

1999 så färdigställde familjen det nya vineriet, en mycket viktig del av familjens tänk för att få total kontroll över allt.  Åren går, vinerna får mer och mer klarhet. 2002 börjar Jennifer Williams, ännu en kvinnlig vinmakare och detta är årgången som firman får sin första 100 poängare av RP. Jennifer Williams går vid Rosemarys sida fram till 2005. 

Kommande årgångar älskas av vinvärlden och poängen haglar över vinerna. 2011 så tar Aaron Weinlouf över rodret, men Jennifer har haft ett vakande öga på honom under flera år, redan 2009 så blir han titulerad ”Vingårds ansvarig”.

Att Spottswoode´s länge hållit sig i toppen, av de bäst rankade vinerna i Napa kan vi inget annan än hålla med om, visst hände det saker när man 2010 började med att göra ett andra vin, och med det så blev selekteringen mycket hård för de druvor som skulle platsa till musten för Spottswoode´s Cabernet Sauvignon. Det geniala med vinerna är att de alla har en mycket generös frukt och det som speglar vinerna igenom åren är elegansen och den höga kvalitén.

”Stilen på vinerna är att de öppnar upp sig otroligt mycket i slutet av gommen, många andra liknade viner från Napa är det precis tvärt om med, stor smak i början och sen försvinner det”

2016 Sauvignon Blanc ”Till minne av Mary Weber Novak” 
Druvorna kommer från ”Mary’s Block” och ligger precis intill Spring Creek, sydöstra hörnet av familjen vingård. Mary´s Block är endast 1.06 hk. 

Klar och tydlig, rent och snyggt. Doften som är skapt efter egen skolbok om hur en Sauvignon blanc skall presenterad. Vi finner otroliga portioner av krusbär, mandarin, fläder, flinta och mynta. Smaken är som sin doft, men adderar till den fina minerlaitet, inte heller att förglömma den friska syran som gör vinet komplett. Texturen i vinet är förföriskt och tiden viner får i fat gör vinet lättsamt krämigt. 

2014 Lyndenhurst Cabernet Sauvignon 
Lyndenhurst var en av de tidigare namnen på den historiska vineriet, som nu kallas Spottswoode. Med en fantastisk blend bestående av en väl avvägd del. 90% Cabernet Sauvignon från Spottswoode (65% från egen gård) Estate Vineyard, St. Helena.  3% Cabernet Franc från Darms Lane, Oak Knoll.  3% Petit Verdot från Knightsbridge, Knights Valley. 2% Malbec från Oakville Ranch, Oakville, avslutande 2 % Merlot från Young Inglewood, St Helena. 

Vinet har ett vackert djup i glaset sitt och det är klart och tydligt. Dofterna av varm ceder, florala toner med hängiven stil åt läder, syltiga svartavinbär och finstämd vanilj. Smaken börjar med en superb hetta av röd chili och kanel, fina tanniner och perfektion i fatinverkan. Fint avslut som är mycket utdraget på ett fint sätt. 

1988 Estate Cabernet Sauvignon
96% Cabernet 4 % Cab Franc

Vin med ålder men i mycket god vigör, Doften av mentol, rökighet och fermenterande svarta teblad. Smaken är avrundad men med sin storhet i behåll. Vi finner kanderat socker, kryddnejlika och ett uns av torkat apelsinskal. Fin balans och trotts ”ung” ålder så har vinet oss mycket att ge.

1992 Estate Cabernet Sauvignon
94% Cabernet Sauvignon 6% Cab Franc 

Lika vacker att beskåda som alla de övriga årgångarna, men 1992 har fått en extra fin mognadston. Återigen så doftar vi på julens kryddor men här är det nejlikan som får mest plats. Kall tobak och ceder. Smaken faller oss totalt i smak och vi grundar detta på toner av mycket god struktur, balans och koncentrationen är guda begåvad.

1996 Estate Cabernet Sauvignon
95% Cabernet Sauvignon 5 % Cab Franc 

Mogenheten har tagit fart och rubinfärgade droppar anstryker vår tunga och vi blir förförda av blöta eklöv, tobak, fänkål, lakrits och ännu mer ceder. Smaken ger oss mersmak åt fruktlundens fallande höstfrukt och påtagligen en hög med gula plommon. ”barnsligt” gott, vi smakar vindare på vinet och finner söta russin, kola och hallon. Ett vin som vi lägger oss till minne.   

2002 Estate Cabernet Sauvignon
94% Cabernet Sauvignon 6% Cab Franc

Cabernet i högform, jordigheten i vinet är stålande. Äntligen känner vi fatens inverkan på finaste och bästa vis. Cigarrens lättsamma rökighet, olivträdens bladverk. Smaken går åt Cassis och skogens blåa bär. Gedigen fin syra och vinet öppnar upp sig mer och mer för varje droppe vi sippar på. Löjligt bra.

2007 Estate Cabernet Sauvignon
97% Cabernet Sauvignon 3% Cab Franc 

Läckert, sofistikerade toner av ceder, läder och färska örter. Smaker av stam röd frukt, salvia och kvalitet soya, vi känner att vinet behöver mer tid för att infinna sig till full ro. Tanniner som känns lätt virriga och för påtagliga i stunden. Men vi vet att även denna årgång kommer bli en fröjd om några år.

2012 Estate Cabernet Sauvignon
85% Cabernet Sauvignon 10% Cab Franc 5% Petit Verdot 

Ungdomlig i både doft och smak. Första sippen får oss att känna oss kärleksfulla av skogen röda bär. Choklad, torkade svarta oliver och en vis vaniljton. Smaken är generös med Cassis och vinbärsblad. Vinet öppnar upp sig på ett storstilat sätt. En läcker sälta drar över gomseglet och tanninerna dansar oss till full glädje. 

2013 Estate Cabernet Sauvignon 
88% Cabernet Sauvignon 8% Cab Franc 4% Petit Verdot  

Storartad, strukturerad och med ett jävla anamma, här händer det saker med både näsa och gom. En säregen men mycket inlevelsefull örtighet med nästan påträngande toner av ceder, skall, läder, vinbär, svett och choklad. Smaken är pompös men lika snygg och stuktrerad som en Maserati GranTurismo på Autobahn. Är drickbar redan i dag men såklart händer det godsaker med vinet i många, många år framåt. 

2014 Estate Cabernet Sauvignon 
86% Cabernet Sauvignon 10% Cab Franc 4% Petit Verdot


Kaxigt, snyggt och mycket elegant. Komplext, ungdomligt och rent ut sagt, rysligt inspirerande vin. Tokpackad med gröna blad, röda blommor, kaffe, mocka, ceder, läder. Smaken trycker på och fatens inverkan ger oss en omgång som vi sent skall glömma. Ett vin som har storhet och snygghet, som vi inget annat än gläds åt. Vinets kropp är så snyggt svarvat av frukt, tannin och fat. Vinet har allt i dag, men kommer att berika oss ännu mer i många år framåt.

Kommentarer

Populära inlägg