Yam Tcha Paris

Restaurang  Yam Tcha
Vi har i två års tid försökt att planera in ett besök hos Adeline Grattard, äntligen fick vi till det i allas kalendrar. Vi har säkert sett dokumentären om Madame Grattard femtio gånger, så förväntningarna är riktigt höga. I ett vintrigt och krispigt Paris tar vi en lång promenad innan besöket, vi vill vara riktigt på hugget när vi kommer fram till 121 Rue Saint Honoré. Välkomnandet är så varmt, det kändes som att komma hem till familjen. Hela staben stod och tog emot och, hjälpte till med allt från byte av skor till att frisyren såg bra ut. Det kändes lång väg innan vi anlände att detta kommer bli bra, men frågan är bara hur bra?
Vinlistan 
Först måste vi nämna Chef Sommelier Marine Delaporte, en av de mest intressanta sommelierer vi träffat i Paris, en livlig tjej med många goda ”hyss” för sig. Det som utnämner Marine på bästa vis är att hon är total orädd med att prova drycker till den fantastiska gastronomin. Det klassiska hantverket för en fransk sommelier, kan bli ganska långdraget i längden men inte här, vi får en vinupplevles utöver det vanliga. Vinlistan i sig är ganska liten, men här finns de viner som behövs, kul att det fanns ett vin från Us, och det var en fl SQN, den flaskan kommer ligga kvar längre än vad restaurangen kommer att finnas. Prissättningen är givmild, så vill man dra på ordentligt så är detta ett ställe som man kan njuta av riktigt goda viner för en mycket bra peng. 
Mat & Dryck i kombination 
Vart är nästa stjärna? Från första sippen på bubblet till de avslutande söta dropparna vill vi ha mer av både dryck och mat. Vi blir serverade ca 15 rätter och alla de 15 är himmelska. Från första snackset ”Vårrulle” till Lychee som fick avsluta som dessert. För att komma till det mest intressanta är att vi fick tre teserveringar under lunchen och detta gjorde oss så fascinerade av denna dryck så vi fick följa med Adelines man Chi Wah Chan till deras butik för en te session. Undertecknad är skolad i te, men att få denna upplevelse med mat och te var något helt nytt. 
Service & utförande
Vi eftersträvar alltid att sitta så nära köket vid varje besök, såklart fick vi bordet intill kökets ”lucka” så vi kunde följa allt som hände. Att det finns ett samspel mellan kök och matsal här, det är så tydligt att man kan ta på den känslan, hela tiden så rådfrågar Adeline sina kockar, sin souechef Léonard för bästa resultat. Det är även flertalet gånger vi sitter och bara ler åt när Chef Adeline, Sommelier Marine och Restaurangchef Yoann Gregory står intill luckan och provsmakar tillsammans, för att just den serveringenen skall bli perfekt för gästen. Alla har så kul tillsammans, man känner av att Adeline har stenkoll på allt som händer och sker, med hon lyfter verkligen sin personal. Allt känns så avslappnat och genuint i matsalen och vi trivs verkligen.  
Lokal & Miljö 
Stilrent, kalt och enkelhet, men varje del är mycket noggrant utvalt. Tebaren som man möts av när man anländer är vacker och enkel, borden är i trä och inga dukar. Matsalen har högt i tak, med otroligt fint ljusinsläpp från den lilla innergården. Matsalen är uppdelad som tre delar, det räcker med att ett sällskap sitter i varsin del, så känns det fullt. Inget stim eller höga ljud, det som hörs är skratt och glada tillrop både av gäster och från personal.   
Helhet mat, balans och fina proportioner 
Det är så gott så vi vill äta här varje dag. Undertecknad sa efter den varma bläckfisken med pomelo och curry att denna rätt är topp fem som upplevt. Vi ville veta allt om rätten, vi bad nästan om recept och att få höra historien om rätten, vi blev lätt galna över att det var slut på tallriken. Restaurang Chef Yoann kom då fram till vårt bord, la handen på underteckads axel och tittade djupt in i ögon och sa. Man behöver inte förstå allt, det är det som gör att vi upplever vissa ting så fina. Tänk om det är Adeline som tänkt till lite extra för att ni gäster skall enbart få njuta. Och han har så rätt. Och vi gläds över den fina tanken han gav oss. Men nästa gång skall vi ha extra stor portion av bläckfisken. 
Gastronomisk Upplevelse 
Topp 10 i Paris tycker vi, vart är nästa stjärna? Vi var lyckliga och glada när vi kom, men lämnade ännu gladare och lyckligare än någonsin när vi vinkade adjö. Tack Adeline för ditt kunnande inom gastronomi och speciellt för tack för att du lyfter din personal. Vi kommer snart tillbaka för att återigen sitta vid ”vårt” bord och bara njuta och inte fråga så mycket nästa gång. 

Kommentarer

Populära inlägg