Le Cinq Paris

Att bara bli mottagen på Four Seasons Hôtel George V, 31 Avenue George V är en upplevelse i sig, allt är så snyggt, stiligt och genomtänk, ljuset hur det faller in i Lobbyn, hur öppet och stort det känns men varje detalj är så familjär och personligt. Personalen, där alla vänligt och gentilt hälsar oss välkomna, det är inget annat än att man känner sig som en konung som tas hand om, som om undertecknad var skapt av silke. Vi blir visade genom hotellets bar och blir mötta av Restaurangens källarmästare och sommelier, alla i matsalen blickar upp mot oss och med en vink så hälsar alla på oss och vi slår oss ned till bord och med en sådan början så förstår jag redan här att detta kommer bli något att minnas mycket länge.
Vart man än finns i Paris så är man i ”centrum” alla de 100 talet gastronomiska mecka som Paris kan stoltsera med så blir det att besöket är i centrum och då åker man gärna en minut eller två extra för att komma till det himmelska inom vad mat och vin är. Vi kan tala i oändligheten om matsalens miljö och inredning, lika så övriga hotellet så är matsalens ljus värt ett eget besök. Matsalen känns stor men personlig och även att det säkert är 10 meter upp till tak och ett 60 talet platser, så är allt bara så perfekt i tempo, färger och interiör. Blommor som man kan dö för, vill minnas att vi alla i långa stunder, satt och njöt av de vackra skapelserna som är så påkostade och så uppskattade.

Le Cinq bytte köksmästare för en tid sen och det är ett stort lyft för restaurangen, lekfull, harmonisk, spännande och roliga serveringar. Alla rätter har sin personlighet och det finns en tanke bakom varje detalj. Det som vi kan fundera lite över är alla de svärer som serveras, det är kul i någon servering, men det får inte bli för mycket, det blir lite El Bulli 2007 för oss. Men det är det minsta vi skall lägga tankar och tid på. För glädjen som finns i varje presentation är exceptionell och så spännande. För att vara Paris och en restaurang i denna klass så har jag svårt att inte kommentera att det här är ett av våra absoluta roligaste och smakrikaste besök vi gjort under alla år och det säger ganska mycket om hur vi blev omhändertagna av Restaurangchef Charles med sitt manskap.

”Vi måste alla hjälpas åt och hålla ihop därför så vill vi göra detta för er… Sen knäpper Restaurang Charles händerna och med en blick mot ansvarig sommelier, så kommer han med något mycket speciellt i glasen…”  Detta sker när vi berättar om vårt arbete inom Svensk Sommmelieri.

Tänk om vi hade samma genuina service i Sverige som i Paris, allt som kommer i tal är i från hjärtat och man blir sedd, precis hela tiden. Man är så uppassad för varje sekund men utan att det blir för mycket. Det känns som att vi tillhör familjen och att just vi är de mest värdefullaste de har, och det är något undertecknad saknar i Landet lagom. Det räcker med att gå in på Stockholm finaste Hôtel och om någon säger hej till oss gäster, så är det för att de vet att det får lön för det och att de är tillsagda att göra det. Vi kan inte tänka oss vad som skulle kunna bli bättre i bemötande och service på Le Cinq för det är precis som det skall vara. Vi lyckades ha sönder ett glas mitt under vår meny och det tog inte en minut förrns allt var som nytt igen och ingen märke av något av händelsen. Så snyggt!
Allt smakar mycket bra, vissa smaker är gentilare än andra och vissa råvaror är med i menyn för att lyfta andra råvaror och det är inte många kökschefer som har det tänket med att tillsätta en smak för att lyfta fram en annan. Inga tunga eller riktiga klassiker som serverades innan Christan tog över i köket, efter en lunch förr om åren så ingick en jäkla matkoma efter menyn, men denna gång så är vi lagom mätta och fantastiskt belåtna och inte minst så är våra sinnen för upplevelser mer än tillfredsställt. Mycket av menyn är efter säsong och det uppskattas, vi får en servering med svamp, en svamp som endast finns tillgänglig i ca två veckor och så klart kommer en skål ut till oss för att vi skall få känna och dofta på råvaran. Allt håller perfekta temperaturer och texturer

”Jag distraherade kökschefen när Er tryffel skulle rivas över ert kött… Där av så pass mycket tryffel. -Fantastiska Charles Divay presenterar för Miss E, en av de fina extrarätterna.”

Vad finns inte? Det är lättare att ställa sig den frågan, med en vinlista som får en telefonkatalog att kännas som lokala blaskan. En gedigen lista med enorma referenser och ett djup som vi sällan skådat. Visst är det dyrt att dricka de stora vinerna, men som de berättar så prissätts de allra dyraste vinerna på ett sätt och de lite ”billigare” på ett annat vis. Det som vi blir tårögda av, är att de viner som huset inte ser som drickfärdiga får vänta i källaren tills tiden är inne för att få plats i listan. Detta är ett fint sätt mot vinerna att få komma till sin rätt utan att drickas för unga. Allt sommelierarbete är så gediget och allt görs så elegant och lekfullt men med enorm respekt mot alla viner.  
Vi har fortfarande smaken kvar av den grillade sparrisen, den perfekta torsken och så klart jordgubbarna. Vi kommer heller inte klara oss länge utan mer av de gratinerade lökarna i olika texturer, heller inte moussen av kaffe.
Den proffsiga lekfullheten med sådan elegans kan vi tala om länge och det är det som gör vårt besök så vackert och att äntligen finna en vinmeny där det serveras viner utanför Frankrike får undertecknad att le lite extra. Vi är snart tillbaka och njuter av Christians fenomenala gastronomi och dess tillhörande viner.

Kommentarer

Populära inlägg