Tablas Creek...

Tillbaka i viken, laddad som aldrig förr, efter några inspirerade dagar i Moskva, så är det hyfsat skönt att vrida på sin egna gasspis och känna in de klassiska dofterna från ens egna kök. Hur mycket Moskva betyder för mig, kommer ni att kunna läsa mer om i det stora kända magasinet Livets Goda inom snar framtid. Kan ju bara uttrycka mig som så, att om vi trodde ryssarna var omoderna och kalla, så har vi alla galet fel. De ligger före oss i de mesta och det skall jag ta vara på.
Gänget är på plats och det är med en stor smula kärlek som de erkänner att tomheten utan min gastronomi har varit jobbig, så känner att jag får lägga lite extra krut på kvällens händelser. Vi kommer att prova två viner från en producent, som jag länge längtat efter att någon skulle ta in vinerna till Sverige igen. Förr om åren så tog en liten vinfirma, in vinerna och jag handlade det mesta jag kunde. Och med stor glädje så är nu åter vinerna på den svenska marknaden.  

”Tablas Creek Vineyard i Paso Robles är ett samarbete sedan 1989 mellan den amerikanske vinhandlaren Robert Haas och familjen Perrin på Château de Beaucastel i Courthezon, några km utanför Châteauneuf Du-Pape i sydöstra Frankrike. Tack vare en långvarig vänskap där Haas sålt och byggt upp ryktet av Perrins viner på amerikanska marknaden under flera decennier valde Perrin att gå in som delägare i Robert Haas stora dröm. Att skapa viner i världsklass från Kalifornien med influens och karaktär från södra Rhone.”

Ryssarna grillade som tusan, så därför kommer jag inte släppa taget om de smakerna och eftersom jag grillar mer vintertid än sommartid. Så passar detta tillfälle perfekt, med att tända upp grillen. Vi börjar med ett gäng havskräftor, som inte har smaksatts med något extra än själva lagen som de kokats i. rullat dem i lite örter och citron, med det är mest för utseendets skull. Tillbehören kommer att bli grillad grapefrukt, en lättsammare kräm på sötad havtorn och mandel. Denna kräm är tänk som ”smör” till det frasiga brödet, som såklart kommer vid sidan om.

Kvällens första vin är 2014 Cotes de Tablas Blanc. Med en blend av Viognier 26%, Grenache blanc 25%, Marsanne 25%, Roussanne 24%. Vi tänker säkert samma sak nu, om då gällande vart man i världen använder sig av samma uppsättning. -Jo Rhonedalen!

Doften är precis som vi tänk oss, en lättsam kalkig doft, mineralerna poppar fint upp i nosen och stimulerar oss vidare, med aprikoser och solmogen persika. Smaken är gentil och delar med sig av fläderblomma och en förförisk ton av acasiahonungens nektar. De florala tonerna från Viognerdruvan är balanserade, gör att den fina syra och friskhet som Grenache blanc gärna delar med sig av, kommer fram på ett fint vis. Ett vin som vi alla runt bordet gillar skarpt.  

”Druvorna plockas inte av från sina klasar innan pressning. De hela klasarna pressas försiktigt och musten kyls sedan ner under ett dygn innan jäsningen påbörjas med. Samtliga druvsorter vinifieras var för sig. Efter jäsning får vinet ligga på jästfällningen i ca 8 månader innan en lätt kylstabilisering sker innan buteljering.”
Kräftan är läckert grillad och har lagom värme. Köttet får absolut inte vara för varmt, heller inte heller för kallt. Vi vill att köttets sötma skall komma fram på ett bra vis, men samtidigt inte bli trådigt och tråkigt. Vi knäcker oss en stjärt och droppar över några stänk från den grillade grapefrukten. Har redan givit oss på en tugga av brödet med den smakrika krämen. Tänk er syran från havtornen blandas med de salta och rostade tonerna från mandeln.

Vinet gillar verkligen syran och sältan i rätten och allt blir perfekt när kräftans sötma får regera och balansera hela upplevelsen. Låt vinet få öppna upp sig ca 10 minuter i glaset och använd gärna en större kupa så vinets storhet får blomma ut.

Vi går direkt på varmrätten, medans vi skvätte och knäppte klor, så grillades köttet under tiden. Ett stycke kött av svensk gårdsgris som fått ligga och gotta sig i en marinad av honung, sesam, soya och chili. Denna marinad skall även användas under själva grillningen så att ytan får bli sådär knaprig och karamelliserad.
Även en panna med de picklad och nu steka kantareller, är redo för att tilldela oss en riktigt smakafton. Vinet som kommer från samma bonde och denna gång en blend av Grenache 44%, Syrah 36%, Counoise 12%, Mourvèdre 8%. Vinet vi har i glaset vårt är 2014 Cotes de Tablas Rouge.
Vilket intressant vin, har under lång tid höjt deras toppvin Esprit de Tablas Rouge till skyarna, det kommer jag och resten av sällskapet även göra även i framtiden, men gud så nöjda vi blev med ”lillebror”. 

Doften är komplex, packad med röd frukt och en viss rökighet från torkat kött. Smaken är fyllig och fatens smaker sätter färg på vinet. Gillar den härliga avslutningen av kummin, fänkål och torkade dillfrön.

”Efter varsam pressning får varje druvsort jäsa för sig i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter alkoholjäsning där jäsningen sker spontant blandas druvsorterna och dras om i franska ekliggare (foudres) där vinet får ligga i ca 23 månader innan buteljering. Ingen klarning eller filtrering.”
Köttet skivas, svampen läggs upp och skyn från svampen har pepprats upp och en skvätt med soya har fått smaksätta allt. Vi fick i Ryssland, på flertalet ställen linser och korn, i alla dess olika texturer, så därav så kommer svampen att delas med svart linser.
Grisköttet är verkligen välsmakande och marinaden har givit fina smaker till svinet. Svampens syrade textur, är som skapt för vinet. Syran, sältan och Umami förför vinet och blir mer smakrikt. Fläsket får vinet att blomstra och pepprigheten i såsen får vinet att bli sådär läckert stramt och stiligt.
Det går inte annat le åt dessa stunder, när allt bara faller på plats och smakerna från både rätt och vin gör sig ännu smakrikare tillsammans. Jag är glad att vara hemma igen, att vara tillsammans med de jag gillar mest och framför allt få lite perspektiv till hur bra och nyttigt det är att resa runt i världen och se, känna, klämma och lära sig massa nytt.
Därför så nästa vecka kommer jag att satsa på 50% svensk jul och 50% ryska smaker, och då kommer jag helt klart kopiera mina nya vänners rätter (som jag fått ok av att göra). Skall bli kul och höra vad Anatoly (Selfie) och Vladimir (White Rabbit) säger om mina tankar om deras rätter. Till dess så njut av dagen, drick med förstånd, kvalitet före kvantitet och framför allt, ta hand om er.
Kommentarer

Populära inlägg