Rheingau Riesling Qba Trocken 2016
Då var tiden inne för skaldjur,
vi mumsar i oss mängder av det röda guldet, från havets kalla djup. Vi sörplar,
vi biter, suger, rensar, krafsar, blandar och vi alla har våra hemliga knep för
at komma åt allt kött och speciellt smöret, som är så gott.
Det jag gjort denna gång är att
jag delat på krabborna och ser till att de är fullmatade. Havskräftorna de är
kokta efter lång tradition och egengjort recept. Hemligheten är så enkel att de
kokt i västkustvatten och de har även svalnat i samma typ av vatten.
”Weinland Rheingau är ett litet kooperativ som grundades så sent som
1959. Kooperativet ligger i Eltville, vilket är ungefär mitt i det tyska
vindistriktet Rheingau. De i runda tal 50 medlemmarna förfogar över ca 45 ha
mark från Lorchhausen till Hochheim.
Några bekanta vingårdslägen att nämna är:
Rüdesheimer Burgweg, Johannisberger Erntebringer, Winkeler Hasensprung,
Eltviller Taubenberg, Hochheimer Stein. Druvsorten framför andra är, både i
distriktet och hos kooperativet, Riesling, men de producerar även vin av
Spätburgunder, Rivaner, Weißburgunder och St. Laurent”
Varför är detta vin så bra till
då? Jo ni. - Enkelt, i skaldjuren finner vi en läcker sötma och en fin sälta. Tänk
er ett vin med bra syra, en hint av sötma och så gedigen minerlaitet och syra.
De två kommer att leka tillsammans som laxen gör i oktober.
Vinet får skaldjuren att leva upp
och den smakrika kallsupen som är fylld av smaker från havets guld är inget man
får missa. Sen at viner är mycket prisvärt och inte ens kostar hundringen så är
jag mycket belåten över vad jag får för mina spenderande pengar.
”Skörd är i slutet av september till början av oktober. Handplockade
druvor med noggrann selektering. Druvorna är sent skördade, enligt tysk vinlag
av spätlese kvalitet, helt utjäst och som sedan nedklassificerats till Qba
Trocken. Vinet är framtaget enligt gammal metod där man plockat sina mogna
druvor från olika vingårdslägen, som t ex Rüdesheimer Burgweg, Winkeler
Hasensprung, Hochheimer Stein, m fl. och sedan gjort en Cuvee”
Kommentarer
Skicka en kommentar