Roxette.... och vin!
It Must have been Love…. Roxette är för mig vad en ung Parker var för
Napa till en början. Det hela började med att jag inte alls förstod tramset med
en gitarrspelare hockeyfrilla med en tillhörande pangbrud. Som för Parker innan
han förstod storheten med Napa och i dag är bara kult att dricka gott från Napa
lika så är det med denna kväll, det är kult och vi kommer hela aftonen lyssna
på Roxette. Och så är det bara.
Listen to you heart, det är något jag alltid gör, även när det kommer
till svåra beslut som om det skall köpas hela lådor av Ponsot eller om det
”räcker” med en halv… Brukar bli lådor, känns skönare att ha allt samlat i
lådor. Men ikväll är även en sådan kväll att vi varken skall prata mer Napa
eller Parker. Vi skall ju laga mat dricka gott och bara njuta av varandras
närhet och Marie Fredrikssons sensuella röst, som fått mig och väldigt många
andra till tryckarvinnare i skolsalens unga ålder.
Vi kommer denna kväll (Spending my time) att bereda kött i olika variationer
och stycken, vi dricker vin från både Frankrike och Italien. Vi kommer att
hylla och fylla oss med glädje och inse fakta med att vi har det ganska bra med
att framföra en idel och trivsam framtid om att njuta av livets vatten och dess
vänner som kallas gastronomi. Så häng med på kvällens Joyride….
Umani Ronchi, Italien och Marche.
Druvorna Montepulciano till 70% och resterande Sangiovese 30%. Årgång 2013.
Doften är ren och tydlig, det första som slår vara tankar är att det finns
gedigen frukt med kropp och kraft. Ekfatens inverkan kommer fram med en gång
och det är trisam doft med bitter choklad och torkad fänkål. Smaken är som lik
sin doft med adderar till söt lakrits och mogna körsbär. Känns som att viner är
klätt för Dressed for Succes som man även kan begåva viner i smak och stil.
”Druvorna hämtas från det mindre avgränsade området
"Superiore" inom distriktet Rosso Piceno. Här skördas druvorna vid
optimal mognad från slutet av september till mitten av oktober. Vinet har
lagrats i 12 månader på franska ekfat varav en tredjedel på 225 liters och
resterande del på 500 liters fat. Därefter fick vinet mogna på flaska i minst 1
år”
Till vinet så serveras ett lätt
störande ljud av skivspelarens ihärdiga tonsättning av damm och superbt ljud,
vi har kommit till den delen av plattan så det är tid att lyssna på Crash! Boom!
Bang! för så känns vinet om det inte får rätt sällskap att umgås med, och det
inte vi som vinet vill umgås, med utan en värdig själ kallad gastronomi.
Så jag serverar lätt rökt renstek
som förser vinet med rumstempererad hårdost av typ Grana Padano D.O.P. Det kommer
även en klick av parmesankräm som sötats upp med jordärtskocka. Torkad kantarell
och friterad morot samt pesto. En rätt som får mig att hitta hem till Italien
omgående och jag Falding like a Flower, när jag tar mig första tuggan och sammanför
vinet med maten. Vinet har en viss stramhet som gör sig fantastisk bra till
osten, peston och kantarellerna. Fruktigheten i vinet blir mjuk och tacksam
enbart för att köttet är rökt och fortfarande hart protein i sig. Det känns som
att första vinet ger oss glädje och maten likaså. Lite som Firework i munnen.
”I Sassi Rosso Piceno Superiore är ett nytt ekologiskt vin från Umani
Ronchi. Det är vinhusets andra vin från regionens Marches största DOC ursprung
för röda viner. Växtplatsen för Rosso Piceno vingårdar är belägna i den östra
kuperade delen av regionen och just här domineras ofta vinerna av druvan
Sangiovese. I Sassi Rosso Piceno är druvsammansättningen omvänd med 70%
Montepulciano följt av 30% Sangiovese. Vilket ger en fylligare och rikare
vinstil en den gängse i Rosso Piceno”
”Umani Ronchi är av många ansedd som en av de ledande vinegendomarna i
Marche. Umani Ronchi är belägen i Osimo Scalo söder om Ancona i regionen
Marche. Egendomen har fått sitt namn av grundaren av Dr. Gino Umani Ronchi, som
startade verksamheten i början av 1950-talet. Nu drivs egendomen av familjen
Bernetti med Massimos son Michele i spetsen. Ansvarig i vinkällaren är Giacomo
Mattioli som har hjälp av den konsulterande vinmakaren Giuseppe Caviola. Umani
Ronchi har förutom sina erkända vita Verdicchio och röda Montepulcianoviner
från Marche även kvalitetsutvecklat viner i grannregionen Abruzzo från egna
vingårdar. Redan 2002 satte Umani Ronchi igång med att odla ekologiskt. Idag är
majoriteten av Umani Ronchis vingårdar omställda till ekologisk odling.
Vi fortsätter i kvällens tema,
och vi lämnar nu Italien för att gå över till Frankrike och vi drar oss mot Rhône.
2015
Barrels and Drums Organic Cotes du Rhone Village är det som skall
förtäras och det är inte annat än att vi känner oss som Milk And Toast and
Honey inför detta vin med tillhörande rätt.
Det vi alla runt bordet tycker om första mötet med vinet är att det är
ihållande örtigt och kryddigt, lite som när någon slår en lätt på kinden med en
raska av färska lagerblad, timjan och en kvist oregano. Smaken är balanserad
och har fina inslag av mörka bär från skogen och även här så utger sig vinet
för att vara örtigt.
”Vinet får jästa på temperaturkontrollerade ståltankar för att sedan
dras om till 2 och 3 gånger på neutrala fat där vinet får vila i 6 månader
innan buteljering.”
Med en druvblend gjord på
Grenache, Syrah, Carignan så får vi alla fram det vi söker i ett bra Village
vin av denna rang. Till vinet serveras En liten bit kött från känd bonde och
till detta levereras en panna med bakad vitlök, knipplök och zucchini. För att
stöka till det lite för vinet så har jag gjort en het och rökt tomatsås utan
mejeriprodukter enbart för att retas lite med vinet eller känna sig lite Dangerous.
Vinet har mer kropp än man kan
tro och efter första sippen är vi redo att kötta in på den lilla köttbiten, så
klart fanns det ett smärre lass till med kött, men på bilden blev det bättre
med en bit. Sötman som kommer fram i vitlök och knipplök efter ett nötigt bad
av 100% smör är något vinet gillar, det som händer är att vinets stramhet blir
tydligare men samtidigt så kommer frukt till befrielse och vinet växer. Hettan och
rökigheten i såsen är också en naggade god smak till vinet som även får vinet
att bli mjukare, trodde faktiskt att rökigheten skulle ta över vinet men så
blev det inte, utan att de fann varandra på ett fint sätt och de blev liksom
bara så gott som One Wish.
Kvällen går mot sitt slut och
vissa kommer att Sleeping In My Car, enbart för att lagen säger så. Vi kan inte
annat än tacka varandra för gott sällskap, trivsamma viner från Enjoy Wine och
såklart ett extra stort tack till Mr. R som tog sig hela vägen lång för att
göra en kväll med oss. Drick och njut idag, tro inte det blir bättre i morgon. Vi
avslutar plattan med låten…Wish I Could Fly
Kommentarer
Skicka en kommentar