Roxette.... och vin!

It Must have been Love…. Roxette är för mig vad en ung Parker var för Napa till en början. Det hela började med att jag inte alls förstod tramset med en gitarrspelare hockeyfrilla med en tillhörande pangbrud. Som för Parker innan han förstod storheten med Napa och i dag är bara kult att dricka gott från Napa lika så är det med denna kväll, det är kult och vi kommer hela aftonen lyssna på Roxette. Och så är det bara.
Listen to you heart, det är något jag alltid gör, även när det kommer till svåra beslut som om det skall köpas hela lådor av Ponsot eller om det ”räcker” med en halv… Brukar bli lådor, känns skönare att ha allt samlat i lådor. Men ikväll är även en sådan kväll att vi varken skall prata mer Napa eller Parker. Vi skall ju laga mat dricka gott och bara njuta av varandras närhet och Marie Fredrikssons sensuella röst, som fått mig och väldigt många andra till tryckarvinnare i skolsalens unga ålder.

Vi kommer denna kväll (Spending my time) att bereda kött i olika variationer och stycken, vi dricker vin från både Frankrike och Italien. Vi kommer att hylla och fylla oss med glädje och inse fakta med att vi har det ganska bra med att framföra en idel och trivsam framtid om att njuta av livets vatten och dess vänner som kallas gastronomi. Så häng med på kvällens Joyride….

Umani Ronchi, Italien och Marche. Druvorna Montepulciano till 70% och resterande Sangiovese 30%. Årgång 2013. Doften är ren och tydlig, det första som slår vara tankar är att det finns gedigen frukt med kropp och kraft. Ekfatens inverkan kommer fram med en gång och det är trisam doft med bitter choklad och torkad fänkål. Smaken är som lik sin doft med adderar till söt lakrits och mogna körsbär. Känns som att viner är klätt för Dressed for Succes som man även kan begåva viner i smak och stil.

”Druvorna hämtas från det mindre avgränsade området "Superiore" inom distriktet Rosso Piceno. Här skördas druvorna vid optimal mognad från slutet av september till mitten av oktober. Vinet har lagrats i 12 månader på franska ekfat varav en tredjedel på 225 liters och resterande del på 500 liters fat. Därefter fick vinet mogna på flaska i minst 1 år”

Till vinet så serveras ett lätt störande ljud av skivspelarens ihärdiga tonsättning av damm och superbt ljud, vi har kommit till den delen av plattan så det är tid att lyssna på Crash! Boom! Bang! för så känns vinet om det inte får rätt sällskap att umgås med, och det inte vi som vinet vill umgås, med utan en värdig själ kallad gastronomi.
Så jag serverar lätt rökt renstek som förser vinet med rumstempererad hårdost av typ Grana Padano D.O.P. Det kommer även en klick av parmesankräm som sötats upp med jordärtskocka. Torkad kantarell och friterad morot samt pesto. En rätt som får mig att hitta hem till Italien omgående och jag Falding like a Flower, när jag tar mig första tuggan och sammanför vinet med maten. Vinet har en viss stramhet som gör sig fantastisk bra till osten, peston och kantarellerna. Fruktigheten i vinet blir mjuk och tacksam enbart för att köttet är rökt och fortfarande hart protein i sig. Det känns som att första vinet ger oss glädje och maten likaså. Lite som Firework i munnen.

”I Sassi Rosso Piceno Superiore är ett nytt ekologiskt vin från Umani Ronchi. Det är vinhusets andra vin från regionens Marches största DOC ursprung för röda viner. Växtplatsen för Rosso Piceno vingårdar är belägna i den östra kuperade delen av regionen och just här domineras ofta vinerna av druvan Sangiovese. I Sassi Rosso Piceno är druvsammansättningen omvänd med 70% Montepulciano följt av 30% Sangiovese. Vilket ger en fylligare och rikare vinstil en den gängse i Rosso Piceno”
”Umani Ronchi är av många ansedd som en av de ledande vinegendomarna i Marche. Umani Ronchi är belägen i Osimo Scalo söder om Ancona i regionen Marche. Egendomen har fått sitt namn av grundaren av Dr. Gino Umani Ronchi, som startade verksamheten i början av 1950-talet. Nu drivs egendomen av familjen Bernetti med Massimos son Michele i spetsen. Ansvarig i vinkällaren är Giacomo Mattioli som har hjälp av den konsulterande vinmakaren Giuseppe Caviola. Umani Ronchi har förutom sina erkända vita Verdicchio och röda Montepulcianoviner från Marche även kvalitetsutvecklat viner i grannregionen Abruzzo från egna vingårdar. Redan 2002 satte Umani Ronchi igång med att odla ekologiskt. Idag är majoriteten av Umani Ronchis vingårdar omställda till ekologisk odling.

Vi fortsätter i kvällens tema, och vi lämnar nu Italien för att gå över till Frankrike och vi drar oss mot Rhône. 2015 Barrels and Drums Organic Cotes du Rhone Village är det som skall förtäras och det är inte annat än att vi känner oss som Milk And Toast and Honey inför detta vin med tillhörande rätt.  Det vi alla runt bordet tycker om första mötet med vinet är att det är ihållande örtigt och kryddigt, lite som när någon slår en lätt på kinden med en raska av färska lagerblad, timjan och en kvist oregano. Smaken är balanserad och har fina inslag av mörka bär från skogen och även här så utger sig vinet för att vara örtigt.
”Vinet får jästa på temperaturkontrollerade ståltankar för att sedan dras om till 2 och 3 gånger på neutrala fat där vinet får vila i 6 månader innan buteljering.”

Med en druvblend gjord på Grenache, Syrah, Carignan så får vi alla fram det vi söker i ett bra Village vin av denna rang. Till vinet serveras En liten bit kött från känd bonde och till detta levereras en panna med bakad vitlök, knipplök och zucchini. För att stöka till det lite för vinet så har jag gjort en het och rökt tomatsås utan mejeriprodukter enbart för att retas lite med vinet eller känna sig lite Dangerous.
Vinet har mer kropp än man kan tro och efter första sippen är vi redo att kötta in på den lilla köttbiten, så klart fanns det ett smärre lass till med kött, men på bilden blev det bättre med en bit. Sötman som kommer fram i vitlök och knipplök efter ett nötigt bad av 100% smör är något vinet gillar, det som händer är att vinets stramhet blir tydligare men samtidigt så kommer frukt till befrielse och vinet växer. Hettan och rökigheten i såsen är också en naggade god smak till vinet som även får vinet att bli mjukare, trodde faktiskt att rökigheten skulle ta över vinet men så blev det inte, utan att de fann varandra på ett fint sätt och de blev liksom bara så gott som One Wish.
Kvällen går mot sitt slut och vissa kommer att Sleeping In My Car, enbart för att lagen säger så. Vi kan inte annat än tacka varandra för gott sällskap, trivsamma viner från Enjoy Wine och såklart ett extra stort tack till Mr. R som tog sig hela vägen lång för att göra en kväll med oss. Drick och njut idag, tro inte det blir bättre i morgon. Vi avslutar plattan med låten…Wish I Could Fly

Kommentarer

Populära inlägg