David Reynaud "Aux Bétises" 2015
Namn: David Reynaud
Producent: David Reynaud
Område: Rhone
Appellation: Crozes Hermitage
Land: Frankrike
Druva: 60% Marsanne - 40% Roussanne
Jordmån: Lera och kalksten terrasser i kommunen Beaumont-Monteux.
Skördeuttag: 45 hektoliter / hektar
Eko/Bio: Vin bio et biodynamique
Utseende: Halmgul, med viss oklarhet. Detta kan uppstå i och
med vinifireringen och då med en tanke på att speciellt druvan Rousanne kan i
detta fall börja oxidera och få en stressfaktor som kan utgöra oklarheten in vinet,
men man absolut inget man skall lägga för stor tyngd på, och det stör oss inte
alls i gommen.
Doft: Fin fruktighet och vinets blommighet utgör vinets
stil. Kalla stenar som fuktats med kalkrikt vatten, mineralisk och fläskig på
ett gemytligt sätt. Visst finns det en god portion av honung och ringblomma med
i doften. En typisk sälta antastar min nos.
Smak: Storstilad med karaktär, fetman i vinet för sig
gentilt tillsammans med vinets mineraler som i vissa stunder kan kännas lite krasst,
men det som händer i gommen är att vinet syra/mineral kommer i flera stilar.
Gillar inlevelsen i vinet, kaxig i början men blir förnämlig i gommen och efter
en stund i glaset så ut vecklas smakerna fint och vinets balanserade kropp är imponerade.
Sammanställning/Gastronomi: Ett vin som behöver ha
gastronomi till för att komma till skott. Vinet kan kännas överdådigt i sin
ensamhet men tillsammans med korrekt kost så ”blommar” vinet ut ordentligt. Vi lagade upp sesamhalstrad tonfisk och till det hade vi smörstekt
rödkål i fiskolja och soya. Till detta måste man även ha en tryffelmajonnäs.
Vinet klarar av mycket smaker och tonfiskens råa kött gjorde vinet mjukare och
sötman från kålen gjorde vinet ännu mer fruktigt och det gentila mineralet som
vinet har tog hand om onyttigheterna i tryffelmajjon, Sen att tryffel funkar till
alla viner av kvalitet är inget vi behöver nämna. För övrigt så höjer fiskoljan
och soyans vinets inre.
Övrigt:
Köp, njut, spara en flaska eller två i några år och se vad som
händer, vinet kommer inte bli sämre, tro mig.
Kommentarer
Skicka en kommentar