Gewürztraminer Réserve Henny

Hade jag varit en vinflaska, så tror jag att det är från Alsace jag skulle komma, mitt första riktiga vingårdsbesök blev i Alsace för snart 15 år sen, och det sitter kvar djup i mitt hjärta de. Därför så poppar vi upp en flaska just där ifrån och grillen där intill är så het så tiden är inne…
Att Alsace är ett område alla känner till och nästan varje vintokig tvåbent har någon gång varit där. De små byarna och dess otaligt många rondeller. All fin Terroir och dess underbara människor. Ädla druvor som levererar fantastiska viner till inga pengar alls. Att sen Muscat, Sylvaner alltid smakar bättre på plats i någon liten källaren, än hemma på balkongen är något jag nu skriver i sten.

Denna gång provar vi vin på en druva som alldeles för många förkastar, jag hör ”duktiga” sommelierer kasta skit på denna druva och jag förstår inte alls. Vad är det för fel på aromatiskt, romanistik och sensuella drag som denna druva alltid har med sig i sitt bagage? Visst har druvan en hög sötma men också en högre syra och växer den korrekt så följer även jordens mineraler och kalkighet med upp i druvan och som slut resultat blir det ett komplett vin som älskar att samhöra tillsammans med rätt gastronomi.
I glaset har jag 2013 Gewürztraminer Réserve Henny. Ett solklart val till kvällen två skaldjur. Vi kommer att grilla Havskräftor och rödräkor, till detta kommer vi ta två tillbehör, salt och citron. 
Tillbaka till vinet i glaset som är vackert halmgult och med sina ynka 3 år på flaska nu så börjar vinet få en viss mognadton. Doften är ljuvlig med inslag från avsvalnade hummerskal, exotisk frukt, kryddor och örter. Smaken har sia tydliga spår av skaldjurssötma, gråpäron och fläder. Måste påpeka att vinets friskhet och mineraler är på topp.

”Familjen Preiss-Hennÿ, som startade verksamheten så tidigt som 1535, kommer ursprungligen från Riquewihr. Efter några hundra års verksamhet ville man säkra framtida vinodlarintressen och då, 1969, lät den dåvarande ägaren Hubert Preiss gifta sig med Chantal Beyer från Leon Beyer, ett annat av de mer välkända Alsacevinhusen. Idag drivs de båda vinhusen var för sig, men en hel del sköts även gemensamt. I vinfälten och källarna återfinns vinmakare Yann Beyer, medan Yanns far Marc Beyer mer ägnar sig åt marknadsföring och försäljning. Nåväl, Marc har ett litet finger med i vintillverkningen också. Produktionen består av klassiska viner gjorda av klassiska druvsorter från distriktet Alsace, så som Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot Noir och så kanske den mest klassiska av dem alla nämligen Gewürztraminer, den druvsorten som kanske de allra flesta kopplar ihop med just vindistriktet Alsace. Synonymt för viner gjorda av Marc och Yann Beyer är att det drar åt det lite torrare hållet i smaken”

Vinet skall drickas kallt, runt 10 grader för att få ”rätt” temperatur i gommen och ni kommer då bli utsatta för vad frisk fruktighet uppkommer över ert gomsegel. Vinet skall även avnjutas intill grillen där nu skaldjuren är klara.
Hugg in på en kräfta eller räka och skölj ned det smakrika köttet tillsammans med kryddans vin.
Recept till de två djuren på grillen, smakrika och enastående tillsammans! Lycka till och njut av sommarens smaker och dess goda viner.

Örtmarinad till Röda räkor
1 dl olja
finrivet skal från 1 citron
1 msk finhackad rosmarin
1 msk finhackad timjan
1 vitlöksklyfta , finriven eller pressad
Svartpeppar

Marinad till Havskräftor
1 dl olja
Saft från en citron
2 kvistar av färsk dill

1 msk honung

Kommentarer

Populära inlägg