Havskräfta, Tjörn och Jacques Prieur

Skål på er! Trevlig dag till alla, drick och njut för det blir bättre, så sa en klok man. Dessa bilder kommer från några fantastiska dagar på Tjörn och mer bestämt Björnholmen. Bifångst kallade fiskarn de, men jag vill kalla det ren lyx, nykokta kräftor med enkla tillbehör som citron och dill. En skvätt charlottenlöksvinäger för den totala syran, så har vi alla smaker som behövs för ett kraftfullt smakfyrverkeri.  
 Trivdes bra med att bara strosa omkring mellan de gammal fiskebodarna och se vad min kameralins hittade. vackert väder och perfekt ljus kunde inte annat än bli en kanondag.
 Fiskarns alla ting hängde så fint på bryggan, här var det ordning och reda. Doften av de ljumna vindarna med saltdoften, västkusten och dess skärgård är magiskt. Vi hoppas på att snart kunna besöka Tjörn igen!
Inte att förglömma så hade vi med oss lite vin av denna "sketna" rang. Klassisk Bourgogne med mogen utgång. Skall det njutas av havets dofter och smaker så skall det göras de på bästa vis även i glaset. Och denna afton stod Domaine Jacques Prieur för vinerna. 

”Man kan aldrig helt äga en vinegendom. Man kan bara förvalta och sköta något som egentligen tillhör kommande generationer.” Det här citatet från Jacques Prieur, domainens grundare, illustrerar på ett perfekt sätt företagets och Bourgognes filosofi."

Detta vinhus grundades på 1870- talet av just Jacques Prieur. I dag är det Martin Prieur som tillsammans med familjen Labruyere och en fantastisk duktig vinmakare vid namn Nadine Gublin som driver gården. Och det är fjärde generationen. Familjen huserar i Meursault och här finner vi även den största enskilda gården på nästan 3 hk som bär namnet Clos de Mazeray (den enda av de 22 vingårdar man äger som inte klassas som Premier Cru eller Grand Cru). Det mest intressanta är att familjen har vingårdar i Montrachet, Corton, Charlemange, Clos Vougeot, Musigny och Chambetin, vet inte fler familjer som har den tillgången. Givetvis så är vinerna helt naturliga! De vita vinerna jäses direkt i ekfaten. Alla viner får sedan lagras på minst 50 % ny ek. Vinerna är klart topp 5 för mig i Bourgogne och huset leverera alltid på topp. Med eleganta feta drag, balanseras syra, mineraler och frukt på ett korrekt sätt, tonerna av faten ligger i bakgrunden hela tiden och lyfter vinerna till en nivå av ren kärlek. Trevlig helg och drick bara det bästa och naturligt goda viner!

Kommentarer

Populära inlägg