Livets Goda


Som Livets Goda tidigare meddelat och skrivit om så förstärker man inte bara redaktionen med Niklas Jörgensen, man förstärker även jury- och panelgruppen på ”Livets Goda Topp 20 – Sveriges Bästa Restauranger” med Kent Johansson, som bland annat idag driver GastroVin Sverige, Dinner at Home och Wine & Ski Experience Europa, och som är vice ordförande i Svenska Sommelierföreningen.
”Kent jobbar redan med Livets Goda idag och han är en man med stor erfarenhet, kompetens och bred kunskap inom den gastronomiska världen. Han är dessutom en sann Livets Godare i grund och botten som vi har kul med tillsammans och som också anser att ett krogbesök både ska vara emotionellt och kvalitativt givande”.
Ja, så utryckte sig Livets Godas chefredaktör Anders Enquist då. Så vem är då Kent Johansson egentligen, vilken bakgrund har han?
– Mitt gastronomiska liv började redan i tidig ålder, min far byggde vinkällare åt finare krogar, och jag fick som 5-6 åring följa med och hjälpa till. Jag drog mig alltid mot kallskänkens dofter, och det slutade med att jag satt där på en bänk, hjälpte till att rengöra vispar och skedar som berikats med alla de goda smaker som kom från kallköket.
Du kommer från Öland från början, när flyttade du till Stockholm?– Jag flyttade till Stockholm från Öland när jag var 16 år. Jag insåg att möjligheten för att kunna utvecklas inom restaurang, var större i storbyn än i lilla Borgholm. Under min utbildning så arbetade jag som kallskänka på Lasse-Maja under Nobelkocken Jonny Johansson ledning, övrig tid så slet jag som möblerare och festvåningskypare på Gran Hôtel.
Och sen?– 1999 så fick jag äran att arbeta med Josef Weich, den ”hårda” tid med att förstå och respektera grunderna i ett förstklassigt kök. Genom åren så har det hunnits med restauranger som Gondolen, Gastro, Esperanto, 19 glas och Restaurang Jonas. 2001 så öppnade Anderas Larsson, Lasse Solum och Björnstierne Antonsson upp Sverige första och riktiga vinbar. Det var då som jag förstod att vinet tagit sig till mig, det går inte en vaken stund i dag som jag inte tänker på vinets historia och vad som är tid att lära. Med de absolut bästa mentorerna och de hårdaste föreläsarna, så kunde jag inte fått en bättre start på mitt vin liv, tack vare dessa herrar.
Du är känd för att ha en viss fäbless för viner från Kalifornien– Mitt sinne för den jänkarstil som jag oftast befattas med, fick jag under min tid som chefsommelier på fantastiska Gastro i Helsingborg, det var även här som bloggen och företaget GastroVin startades. Min brokiga karriär börjar annars få en röd tråd, mellan åren 2004–2007 så lämnade jag branschen och tog mig ut i världen som skidguide och reseledare. Den tiden gav mig otroligt mycket som jag idag använder mig av i de stunder jag arbetar, studerar eller föreläser om service och uppbyggnader av ledarskap. De otaliga timmarna som jag under åren lagt på att bygga upp, förbättra och starta, men även stänga ned krogar, så har jag i dag fått en syn på hur branschen fungerar och det är med glädje jag ser en ljus framtid för Svensk Gastronomi.
Vad känner du att du kommer tillföra Topp 20?– Det jag känner att jag kommer tillföra Topp 20 är att med två extra ögon, ytterligare en gom och ett sinne som njuter av god mat och dryck lyckas snappa upp det som är riktigt bra inom svensk gastronomi och tillhörande drycker. Jag hoppas också kunna tillföra rak ärlighet med lyhörda öron. Jag kommer från krogscenens topp och har en god inblick i vad som är på gång inom speciellt Europas gastronomi. Det som även ligger mig varmt om hjärtat är att kunna diskutera en sak och se på den med olika vis. Det handlar om att lära mig mer själv men också att tillföra fler infallsvinklar på vad som är bra och dåligt.
Du kommer inte enbart jobba med Topp 20 hos Livets goda, vad kommer du mer att göra där framöver?– Jag kommer med mitt ena bolag GastroVin integreras i Livets Goda och där använda min känsla för gastronomi, speciellt när det gäller vin. Det kommer skrivas mycket om dagens gastronomi, vinvärldens nyheter och ett och annat trivsamt avslöjande. Dagens syn på nordisk gastronomi är lustfyllt och det skall vi verkligen bygga vidare på och lyfta till ännu högre höjder. Livets Godas innebörd är precis vad det låter som. Kokar man ihop hjältesjälarna bakom magasinet i dag så får man en gryta där jag vill vara själv. Jag blir säkert en nagel i ögat på vissa och en som frågar för mycket… men vill man lära mer måste man vara nyfiken.
Vad är det viktigaste för dig beträffande en topp restaurang och vad ett besök där ska innebära?– Det som är viktigast för mig är att restaurangen har en tydlig röd tråd. När jag stiger in så vill jag känna trygghet och mötas av öppenhet och glädje. Jag vill även uppleva en harmoni och ett gott samspel mellan alla parter. Det handlar till exempel om hur servicen för sig och tempot från köket. Det är inte svårt att känna av när något av ”kugghjulen” inte snurrar jämt med de övriga på en restaurang. Det behöver inte vara de längsta menyerna, inte de dyraste råvarorna, heller inte enbart Grand Cru i glasen, utan det jag vill känna är ärligheten i tillredningen av råvaran, ursprunget, kunskapen om den och varför just detta ställe vill servera just detta vin till den där perfekta råvaran.
 När blir ett restaurangbesök dyrt för dig?– När jag känner att upplevelsen inte tillförde mig något. Ett besök får kosta skjortan, bara jag känner att alla de ovanstående nämna faktorerna, att just jag har fått den perfekta kvällen. När jag tvunget nog besöker exempelvis en hamburgerkedja i detta avlånga land så är alltid känslan till att detta är på tok för dyrt. Samtidigt tycker jag att senaste besöket på Le Cinq för nästan 700 euro känns både billigt och otroligt givande.
Du anser ju uppenbarligen att en restaurangs vinlista, dryckespaket, vintänk och matchningen dryck till mat är viktigt då Topp 20 har detta som en av huvudpunkterna i sin bedömning av restauranger. Hur ser en bra vinlista ut i dina ögon?– Speglar sig restaurangens vinlista i hur chefssommeliern tänker och hens eget intresse och upphetsning över att fylla listan med egna favoriter – då blir jag alltid fundersam. Under alla dessa år som jag med stor glädje skrev vinlistor för alla de krogar jag arbetat på så fyllde jag mina listor med ca 20 % av de jag älskade mest själv. Det kallas signatur för mig. För att sedan bli en komplett sommelier måste man ha förståelse för vad som skedde för ett eller tio år sen i vinvärlden, och vad som komma skall. Det som troligen är viktigast är att krogens vinlista inte skall passa alla gommar. Utan man har sin krogs röda tråd med även i vinlistan.
Besöker jag en restaurang som jag vet inte rimmar helt med min personliga filosofi och smak, så är det upp först och främst upp till sommeliern att få mig nyfiken, att vilja testa och bredda mina kunskaper. Det är lika viktigt att jag som gäst är mottaglig för nya äventyr. När jag besöker en av de krogar som skall testas så tar jag viner på rekommendation. Jag vill veta och känna filosofin bakom just kombination mellan dryck och mat. Sen om mitt ego vaknar till under middagen kan det hända att det kommer in ”pausviner” enbart för att jag själv vill testa min förmåga att finna rätta kombinationer. Men jag vill först få restaurangens tänk som upplevelse innan jag testar mina egna gränser. Jag lever efter mottot. ”Det som inte är under ständig utveckling, är under avveckling”.
Snabba fakta om KentNamn: Kent Johansson
Ålder: 37 år
Uppväxt: Öland Rälla
Familj: Mor, far, bror, sambo Johanna och hunden Jeffrey
Favoritkrog: L´aubergeade i Paris
Favoritmusik: Bo Kaspers
Favoritdryck: Stora, betryggande Cabernet viner från Napa
Favoritpersonlighet inom restaurangbranschen: Mathias Dahlgren, för han är så långt före alla andra.
Favoritsommelier: Elina Meyer på Le Meurice

Kommentarer

Populära inlägg