Langhe Nebbiolo La Spinetta
Inte ens en resa till Ryssland
och dess vackra stad Moskva, hindrade mig för att njuta av lite vin som fick åka
med i väskan. Många som tänker att det är väl totalt hål i huvudet att åka till
ett land som Ryssland och ha med sig vin. Jag kommer inte gå in mer på detta,
men vin är inte det billigaste i landet öster. Och har man ett uppdrag ,så skall
det skötas med belåtenhet.
Det är även spännande att plocka
med vin som skall fungera i en helt ny miljö för mig, nya dofter, smaker,
klimat och råvarorna är inte alltid de samma som man tänkt sig. I detta fall så
var allt bättre än jag kunde drömma om. Plocka råvaror från torget, be
slaktaren fixa köttet och det är var mer än lättsamt att plocka ihop en korg
med enbart det bästa.
Jag tillreder en tallrik på
lättrökt nötkött. Är det något som ryssarna kan så är det att tillhålla med
kvalitetskött. Tunna skivor som får vila på en kakelplatta. Man tager vad man
haver, brukar man säga. Mixar en örtolja på persilja, dill, koriander, basilika
och en del droppar citron. Hyvlar en del av någon lokal hårdost (smaken är rätt
lik Comté).
Är det något som de även gillar så är det pumpa, pumpa i alla
lägen, delar och texturer. Därav så görs en kräm på vitpumpa, som smaksätts med
rostad mandel och en del smör. För att få med korrekt textur i rätten så
friteras morötter och kantareller.
Till denna rätt så dricker vi ett
enastående vin. Ett vin som blir mer och mer spännande för varje år som går. La
Spinetta Langhe Nebbiolo. Det är inte i går som jag stod som Chefssommelier på
Gastro i Helsingborg, men på den tiden så sålde jag pallvis av detta vin, och
redan då så var vinet riktigt bra. Det jag personligen tror och känner i vinet
är att stockarna fått några år på nacken och man kanske inte låter alla druvor
få pressas den till det mer kända vinet Barbaresco Starderi.
”Druvorna plockas från unga stockar i vingården Starderi i mitten av
oktober. Musten jäser i 7–8 dagar på ståltank och mognar sedan i franska fat i
12 månader. Vinet dras över till ståltank och vilar där i två månader innan
buteljering. Ingen filtrering eller klarning görs.”
Vinet har ett läckert djup,
doften är kraftig och har fin balans redan i nosen. Smaken är vidunderligt bra och
vinet visar trivsam syra omgående. Kryddigt med inslag av torkad ceder, soltorkare
nypon, vanilj, viol och råsockrade björnbär. Smaken sitter länge kvar i gommen
min, och fatens inverkan gör vinet även i smaken fint balanserat. Vinet utvecklas
hela tiden i glaset och det är spännande att följa vinet liv under en kväll så
här.
Örterna och kantarellerna var det
som gjorde hela kombinationen, men köttets lättsamma rökighet, tog fram vinet
frukt på ett fint vis. Osten sälta och syra livade upp vinet och vinet visar
upp en charmerande sida. Låter mig vara ödmjuk som vanligt och erkänna att detta
måste vara en av de bästa Langhe Nebbiolo vinerna på bolaget.
”Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti. 1978 gjordes det
första vinet, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Det första röda vinet kom
1985, Barbera d’Asti Ca di Pian. Det största vineriet ligger i Castagnole Lanze
i Barbaresco. Mest känt är La Spinetta för sina kraftfulla
”vingårds”-Barbaresco med namnen Gallina, Starderi och Valeirano. De två
förstnämnda ligger i kommunen Neive medan Valeirano ligger i kommunen Treiso.
År 2000 köptes 8 ha vingård i Barolo, Campè i Grinzane Cavour, och detta stod
klart 2003.
2001 kom nästa steg, och då ut från Piemonte då de köpte 65 hektar
vingård i Toscana och vineriet Casanova stod klart 2007. Casanova ligger i byn
Terricciola mitt bland Toscanas böljande kullar mellan Pisa och Volterra.
Druvan Sangiovese är Toscanas stolthet och det är också den La Spinetta valt
att fokusera på. Den precision och kvalitet som vi hittar i La Spinettas viner
från Piemonte återfinner vi i allra högsta grad även här i vinerna från
Casanova. Flera gånger om har man tilldelats tre glas i ”Gambero Rosso”.
Nästa rätt kommer som ett skott, varför vänta
på något så gott som saffransnektar och en gudagod ost. Tyvärr så fick jag
inte fram namnet på osten, min ryska heller inte tantens engelska var något
vidare. Så jag fick smaka mig fram och kom så till något som resulterade i att
osten smakade väldigt likt Mons Camembert.
”Camembert är uppkallad efter en by i Normandie och ostens historia
räknas som sin start vid slutet av 1700-talet. Marie Hariel är den kvinna som skapade
denna fantastiska ost.”
Till ostens smakrytm så serveras,
fröbröd, en tomatmarmelad som kokats med kanel, saffran och stjärnanis, det
viktigaste i detta hela nu är följande. Att inte det skall bli för sött, tänker
mig att syran i vinet skall slinka fram och få osten att på ett mäkta sätt få
dela med sig av sin krämighet och syra. Jag tror att vi kommer att lyckas.
”Calvet är utan tvekan en av Frankrikes mest kända vinproducenter.
Företaget bildades redan 1889 i byn Tain Hermitage vilken ligger i Rhônedalen, 5
år senare etablerade de sig i Bordeaux. Företaget har sedan dess fortsatt att
växa, hela tiden utan att göra avkall på kvalitén. Hjärtat av vinproduktionen ligger
i Bordeaux där de äger flera vinslott även om de är verksamma i andra delar av
Frankrike. Deras viner uppmärksammas gång på gång av internationell vinpress
för sin höga kvalité.”
Sauternes, något som vi alla
dricker för lite av, ett ynka litet glas lite då och då är för mig enbart
nyttigt. Och sen är det kul att alla kan njuta av ett glas sött från Bordeaux mest
heliga plats, och då inte bli rånad på köpet. Sémillon 80%, Sauvignon blanc
15%, Muscadelle 5%, där har vi blandningen på druvorna och jag finner doften av
aprikoser, havtorn, russin, honung och en släng av murkna höstäpplen. Smaken är
som sin doft, men nu med påtagliga toner av saffran och torkande apelsiner.
”Druvorna skördas först när de har angripits av ädelröta (botrytis
cinerea) därefter pressas de försiktigt innan vinifiering och lagring vilken
sker på gamla franska ekfat.”
En stor tugga av ost, lite mindre
sked med marmeladen, och så ett stycke fröknäcket, jo men visst. Smakerna
tillsammans med vinet är en smärre lyxartad succé. Allt faller på plats i
gommen och texturerna från den fasta födan, de gör vinet fräsch och friskt.
Kommentarer
Skicka en kommentar