Les Hauts de Granget Bordeaux
Bordeaux kan vara dyrt, men inte alltid. Det gäller att leta lite
mellan de stora slotten och såklart gäller det att ha ett litet hum om hur
klassificeringen och slotten fungerar. Men det kommer mer och mer vin till
bolaget, som håller bra klass och ibland riktigt bra klass. Och det bästa av
allt är då att man inte blir rånad.
Svensken har oftast en inställning
till Bordeaux att det enbart är lyx, att det är för strama och otyglade viner. Fel,
fel och fel säger jag då. Bordeaux som alltid har visat upp på mångfald, bredd
och kunskapslusta över att blicka framåt. Visst ligger det ett stycke historik
med i varje vin, men det gör det i varje vin producerat av vilken seriös firma
som helst i vilket område du än väljer.
Om någon annan säger något annat
än att Bordeaux ligger i framkant med utveckling så finns jag på mail och Ni
får gärna läxa upp mig om jag har fel, det jag ända påpekar, så är det att
Bordeaux strålar som aldrig förr, vinerna är gedigna vad än den där blaskan
Wine Spectator än skriver. Varje årgång är unik och Ni som ser Bordeaux som en
börsnotering, ni kan hålla på med annat.
I glaset häller jag upp 2013 Les Hauts de Granget Saint- Emilion Grand Cru, bara namnet får det att
vattnas i munnen. Årgången är bra och har sin stil och smak. Men en druvblend
bestående av 83% Merlot, 11% Cabernet Franc och 6% Cabernet Sauvignon.
”Producenten selekterar och använder sedan endast de bästa druvorna
från sina ägor i Saint-Emillon. Traditionell vinframställning i en helt
automatiserad miljö med temperaturkontrollerade tankar. Den malolaktiska
jäsningen tar plats i både ståltankar och ekfat. 12 månaders ekfatslagring i
50% nya och 50% andra fyllningens franska ekfat.”
Doften är genuin och klassisk,
stallet som med påföljd kommer med blöt ceder och Cassis. Smaker som
svarta vinbär, halm och fat. Mycket bra balans och tanninerna är lekfulla och
smaken är riktigt lång. Ett välgjort vin som efter en 20 minuter i det stora
Cabernet glaset från Riedel är på topp.
”Union de Producteurs de Saint-Émilion är det äldsta kooperativet i
Bordeaux och dess 150 medlemmar förfogar över ca 700 hektar odlad mark i
distriktet Saint-Émilion med dess satellit kommuner. På själva vinanläggningen
har man 45 helårsanställda som arbetar med vinframställning, buteljering,
paketering, etc. Den årliga produktionen uppgår till 4,8 miljoner flaskor och
denna mängd ger 12% marknadsandel av totala årliga produktionen i
Saint-Émilion.”
Vi kommer att njuta av Terese Cedergrens Foodfolders fantastiska kalventrecote, till detta så har vi tryffelmajjo och primörer. Vinet har med sin stramhet och elegans en skyldighet att ta hand
om kalvens fina kött och smak av grill. Ägg och Bordeaux är som gjorda för
varandra och äggets inverkan på vinet blir att man får en mjukare framtoning av vinets stil. Tryffeln lockar fram en jordighet i vinet som man inte får missa.
Picklade primörer, det går alldeles utmärkt med syra till vinet och även här så
får vi fram en fin bärighet i vinet. Vinet har mycket smak och man får respektera att vinet kommer från ett område som kräver ett öppet sinne för
att förstå sig på vinerna.
Glad sommar!
Vinet finns även på Magnum, Länk här!
Kommentarer
Skicka en kommentar