Gastronomi/ FilosofiNär börjar gastronomin?

Har du funderat på när den gastronomiska upplevelsen börjar? Är det då första tuggan avsmakas på en rätt eller då köttbiten hamnar i den stekheta pannan. Jag tycker den startar mycket tidigare med jorden, gräset, bladen, vattnet, solen och producenten själv.
Låt mig berätta om min gastronomiska filosofi på ett enkelt vis.
Menyskrivandet bör utgå utifrån vad bonden eller producenten vill erbjuda för stunden, inte vad leverantören eller grossisten vill sälja till bästa pris. Det handlar om att hela tiden arbeta med att finna de spädaste grönsakerna, det möraste köttet, den pinfärska fisken och de godaste bären. Givetvis är rodlat och närproducerat ett extra plus i kanten.
Många restauranger har den stora fördelen att själva odla, ha nära kontakt med odlare eller ger sig ut i skogen där de hittar de mest välsmakande bären på sommaren, skogens svampar på hösten och de färskaste äggen. Örterna doftar ljuvligt från örtträdgården och äpplena dinglar i träden i fruktträdgården om sensommaren.
Men en sista sak. Det absolut viktigaste är att med god kunskap kunna förmedla till gästerna var och hur råvarorna vuxit upp!
Fundera nu över när gastronomin egentligen börjar? Är det i grönsakslandet, ladugården eller skogen?

Kommentarer

Populära inlägg