Gastronomi/ Filosofi

När börjar gastronomin? Har du funderat på när den gastronomiska upplevelsen börjar? Är det då första tuggan avsmakas på en rätt eller då den pinfärska fisken hamnar i den stekheta pannan? Jag tycker den startar mycket tidigare. Med jorden, gräset, bladen, vattnet, solen och såklart producenten själv.
Låt mig berätta om min gastronomiska filosofi på ett enkelt vis. Menyskrivandet bör utgå utifrån vad bonden eller producenten vill erbjuda för stunden, inte vad leverantören eller grossisten vill sälja till bästa pris. Det handlar om att hela tiden arbeta med att finna de spädaste grönsakerna, det möraste köttet, den pinfärska fisken och de godaste bären. Givetvis är närodlat och närproducerat ett fint tecken, men bara om det håller kvalitén. Många restauranger har den stora fördelen att själva odla, ha nära kontakt med odlare eller ger sig ut i skogen själva, där de hittar de mest välsmakande bären på sommaren, skogens svampar på hösten och kanske få se något vilt. Örterna doftar ljuvligt från örtträdgården, äpplena dinglar i fruktträdgården om sensommaren och bonden kommer på cykeln, men det färskaste äggen.
Men en sista sak. Det absolut viktigaste är, att med god kunskap kunna förmedla till gästerna var och hur råvarorna vuxit upp! Fundera nu över när gastronomin egentligen börjar? Är det i grönsakslandet, ladugården, i havet eller i skogen?


Kommentarer

Populära inlägg