Campo San Giorgio 2013
Nej men se på tusan, det är redan
augusti. Men så härligt tänker jag öppna upp denna text med. Jag njuter med er
som haft semester under juli månad, med fantastiskt väder och mycket sol. Jag gläds även med er som har lite semester kvar, eller helt som så är på väg att
äntligen så lite sensommarsemester. Jag är en av dem som alltid tar ”semester”
så sent som möjligt för att jobbnjuta i juli sen semester njuta i Europa under Augusti och September.
Så ta detta med lite ro, njuter av svensk sensommar. Det är denna
årstid som är så skön, svala, krispiga vindar som luftar mina viner på bästa
sätt. Mina käresta vänner på Livets Goda skrev redan 7:e juni att nu släpps det
stora prestige vinet från Campo San Giorgio 2013, om 2900 flaskor. Så när
detta skrivs så finns det säkert några buteljer kvar på utvalda bolag.
”Campo San Giorgio Conero
Riserva är Umani Ronchis prestigevin med ambition att nå högst upp bland
Marches röda toppviner. Första årgången var 2009 och antalet producerade flaskor
överstiger inte 3 000 flaskor. Montepulcianodruvorna kommer från två avgränsade
vingårdsdelar i kommunen Osimo i distriktet Conero, Marches ledande
rödvinsdistrikt.”
Vinet som är gjort av 100 %
Montepulciano och medför stor karaktär. Doften är kryddig, ett uns av långpeppar
som retar lättsamt i min nos. De riktigt röda och kralliga bären går från nos
till gom. Lekande och perfekt harmoni mellan frukt och syra. Fina tanniner som
hänför mig och jag inser snabbt att de tär inte alls fel att dricka vinet redan
i denna unga ålder. Men för er som är mer snåla och sparsamma än mig, så
håller sig vinet i 15–20 år i källaren.
”Umani Ronchi är av många
ansedd som en av de ledande vinegendomarna i Marche. Beläget i Osimo Scalo
söder om Ancona, grundade Dr. Gino Umani Ronchi verksamheten på 1950-talet. Nu
drivs egendomen av familjen Bernetti med sonen Michele i spetsen. Ansvarig i vinkällaren
är Giacomo Mattioli med hjälp av konsulterande vinmakaren Giuseppe Caviola.
Förutom de erkänt bra vita Verdicchio- och röda Montepulciano-vinerna från
Marche har de även utvecklat kvalitetsviner i grannregionen Abruzzo. 2002
började man odla ekologiskt och idag är majoriteten av deras vingårdar
omställda till ekologisk odling.”
Jag kommer som vanligt inte att
dricka vinet, i min ensamhet, utan vinet så som jag, vill ha gnistrande
gastronomi till, och eftersom vinet fått dekanterats i närmare två timmar så
har jag hängt intill spis och grill för att göra vinet så glatt som möjligt. Jag
serverade Kroppkakor med kantareller och tryffel till årgång 2009, så tänker
jag inte vara sämre denna gång. Nykokt kroppkaka med lingon från Småland,
kantareller från Trosa och sommartryffel från andra sidan jorden. Hur bra
kommer inte det att bli.
”Druvorna pressas varsamt och
jäser därefter i ståltankar vid 28-30 grader i 14-16 dagar på sin naturliga
jäst. Efter maloaktisk jäsning lagras vinet i 12 månader på nya franska ekfat
och ytterligare sex månader i två och tre år gamla tonneaux. Därefter sker lagring
i butelj i tolv månader innan försäljning.”
Kroppkakans feta del av fläsk, kryddpeppar
och salt gör vinet med hängivet och det är som att vinet klättrar upp på
smakstegen minst tre pinnhål. Potatisens kraft till att mjuka upp tanniner och syror
är förbryllande intressant och vinet blir sådär lagom mjukt och kaxigt. Sen att
tryffel och stekta kantareller får vinet att känna sig om i egen jord är inget
som gör något ont. En perfektion i kombination av vin, gastronomi och kärlek.
Ett hett tips skynda fynda detta vin på något av de gröna bolagen. Trevlig
augusti säger jag och slår ihop datorn för denna gång.
Kommentarer
Skicka en kommentar