Sparrisens högtid...

Våren är här, sägs de. Det händer att den kommer varje år vid denna tid. Med värmande solstrålar som bäddas om av de kalla vindarna och ibland undrar jag om det inte vore bättre med kallt hela tiden, så behöver man inte få lite hopp och sen kommer de klassiska bakslagen. Men det är väl detta som kallas svensk vår, och kommande svensk sommar;). 

En lång helg, som gör att man inte riktigt är med i schemat om det är måndag, tisdag eller onsdag. Det är väl även denna tid på året som alla de härliga klämdagarna, röda dagar på svarta datum infaller, så vi välkomnar våren på bästa sätt, med att sätta sprätt på all värme vi har och med de, så kommer säkert våren och sommaren bli kalasbra.

Med samlat gäng och med nya primörer, så känner vi oss mer än redo till att sätta fart på kvällens middag. Vi tar kvällens första vin och bubblorna dansar lättsamt i våra glas. VI tar oss en tur ut på terrassen för att ta aftonens första sipp. Men redan efter doften så skyndar vi in i huset. Tempen har sjunkit 8 grader på typ en timme. Vi bubblar vidare intill brasan som får värma våra små frussna kroppar.
Vi har börjat med ett glas N/v Hundred Fifty Six Anniversary Brut från den legendariske producenten Fontanafredda. Ett bubbel som känns pompöst i all god bemärkelse. Doften har en tydlig ton av mariekex och det är för oss barnsligt gott. Rostade bidrag från nötter, nougat och mandel. Frisk och fräsch. Smaken har tydliga drag åt övermogen citron, höstens lite mer mosiga päron och de gula äpplenas skal.
 
”Basvinet är en blend av årgångarna 1999 och 2000. Vinet har legat på jästfällningen i 72 månader. Druvorna växer i odlingar som ligger ca 300 meter över havet, och de skördas för hand i slutet av augusti.”

Till detta vin skall vi förföra oss med en god portion tartar, med kryddor från hela Asien så kommer biffen att sällskapas av bakad äggula, grön sparris, majjo med smaker av nässlor och ramslök. Lite som att hela våren tagit plats i den djupa tallriken. Det går inte att hindra oss att ta en första sked och låta bubblorna få dela med dig av sin charmerande stil till rättens Umami bestyckade smaker. Vinets mineral och syra, kommer väl till pass när speciellt sparrisen kommer på tal. Sesam, chili, koriander, fisksås, ett stänk av riven anis och nejlika, så har vi smaksatt köttet denna gång och vinet harmoniserar på ett ytters fint vis och vinet blir lite sötare i frukten. Samtidigt så håller sig vinet piggt som tusan. Ägget som blandades omkring och ihärdigt blandade sig med majjon och dess smaker. Alla dessa ting gav vinet en sjukts och dess exotiska frukt blev mer markant och smaken håller sig lång.
”Fontanafredda grundades den 17 juni 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp över öronen i en lokal flicka vid namn Rosa Vercellana gav han Rosa detta Estate och adlade henne till Grevinna av Mirafiore. Deras son, Emanuele Guerrieri, beslöt sig att börja odla vin och 1878 sattes de första vinstockarna på Fontanafredda. Efter vinlusens härjande och finanskrisen på 1920-talet var familjen tvungen att sälja Fontanafredda till Monte dei Paschi di Siena 1931. Paschi di Siena, som är världens äldsta bank, drev denna Estate fram till 2008, då en ny finanskris var ett faktum. Då köpte den lokala entreprenören Oscar Farinetti tillsammans med Luca Baffigo Filangieri en majoritet av aktierna från banken, och driver idag denna Estate som inkluderar 100 hektar vinodlingar. 1996 anslöt den dynamiska och kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och tog över ansvaret för Fontanafreddas viner. De förändringar som gjorts; omplantering av vingårdar, ny vinifieringsanläggning och renovering av källaren har resulterat i att Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenter i Barolo. Fontanafredda tilldelades Årets Europeiska Vinhus 2017 av Wine Enthusiast.”
Vi kommer att gå vidare bland alla de fina primörer som så fint smakar denna årstid. Vit sparris som klätts av och nu bara visar upp en snyggt svarvad kropp. Vinet som kommer att glänsa till det vita guldet blir 2015 Morillon Muschelkalk, från producenten Tement. Vinet är gjort på 100% Chardonnay och vi kommer att gilla vinets mycket fruktiga, friska stil. Varför vi redan vet detta, är så enkelt att vi nu i några år följt vinet och därav så har vi känsla av hur vinet är.

Doften är präglad åt citrus och mer exotisk gul frukt, en viss grönska och fin sommarkänsla av grönt gräs. Smaken är lik sin doft och vi hänförs av den friskhet som vi alla visste skulle finnas i vinet. Mineraler och citronens yttre skal är det som lämnar våra munnar och vi är inte långsamma med att fylla upp våra gommar igen, för att bara få känna den där goda fräschheten om och om igen.
”Weingut Tement drivs idag av Stefan och Armin Tement som är tredje generationen vinbönder i familjeegendomen som producerade vin för första gången i början av 70-talet. Idag förfogar man över ca 80 hektar huvudsakligen planterade med Sauvignon Blanc, Weissburgunder och Morillon. Weingut Tement ligger på en platå med utsikt över Südstiermarks mest berömda vingårdsläge Zieregg. Produktionen inriktar sig framförallt på två huvudstilar. Dels Steirische Klassik, som står för en lätt frisk och fruktdriven stil utan inblandning av fat. Och dels Lagenweine, motsvarande
Grand Cru i andra länder. Samtliga viner från Tement kommer förslutna med Vinoloc som är en glaskork som är återförslutningsbar.”
Den vita sparrisen kokas försiktigt, det är ett måste att det är betydande kärna och att den är krispig. Till de vita tingen så kommer vi ösa över den med hollis, som smaksatts med baconfett och krasse. Vi håller oss med andra ord, nästan helt vegetariska. Vi kan inte hålla oss och skär stora bitar av sparrisen låter oss skeda i oss hollis. Denna såsernas sås, mjäll, len, smakrik, fet och alldeles underbar. 

Vinet skär igenom såsen och bryter upp all onyttighet, låter sin syra och friska frukt ta del av det feta och såsen känns nu som en burk med kvarg, eller inte. Det bästa kommer nu, när såsen och sparrisen blandat sig. Och vinet kommer i kontakt med sparrisens pigga syra. Åh Göta Petter så gott. Chardonnay druvan som gärna i vanliga fall delar med sig av en fin fetma och smörighet, håller denna stil för sig själv denna gång, och druvan får bara kännas pigg och go.
Såhär efteråt, så gick det visst åt 4 kg sparris på 6 personer, ett halvt kg kött och 6 ägg. Räknat till detta ett antal glas och två mycket goda viner, vi råkade testa några andra buteljer också, men dem håller vi tyst om.

Kommentarer

Populära inlägg