Sommarens perfekta druva

Iförd raggisar, mössa och solglasögon, så är kvällens väder bestämt. Lyser solen så är det riktigt varmt och när solen inte visar sig, så är det på med underställ för att inte förfrysa bakdelen. Vi kan med denna prognos bestämma att våren är här, den riktiga svenska våren är här. Stackars träden och de små fina knoppar som visats sig i det varma vädret och så behöver de frysa igen, inte roligt.
Inne i snickerboa är det varmt hur som, att brasan är tänd ca 250 dagar på året är inget vi skojar om, och doften av varm ved, får oss alla att känna ett lugn. Vi är nu i alla fall redo att sätta i gång kvällens bestyr. Vi kommer att börja med lite svinkött från Spanien, ett kött som fått torka ca 6 månader och avnjutes bäst i tunna skivor.  Till dessa skivor så kommer även kvällens första vin, ett bubblande sådant och med en bemärkelsedag även som label så känner vi att det är lite extra kalas i afton.

Vi firar Rotari och manifesterar firandet av Rotaris 40-årsjubileum. Denna specialutgåva är en klar och känd Metodo Classico Blanc de Blancs, med en unik ”liqueur d'expédition”, producerad endast med de bästa chardonnay-druvorna som valts från vingårdar på sluttningarna norr om Trento, i norra Italien. I glaset har vi 2011 Rotari 40 Anni Special Limited Edition.
Doften är rent och snygg, prydlig och stilren. Läckra och finslipade toner av grillad citron, torkade aprikoser och typiska saltade och rostade mandlar. En viss nötighet gör sig till känna efter första sippen och vi strör på med alla doftens toner till smakens inlevelse på gommens breda smakpalett. Vi känner ett fint uns av vanilj och nybakt rågbröd. Vilken fin början på denna afton.

”Ett mousserande vin gjort på den traditionella Champagnemetoden med handplockade Chardonnay druvor av högsta kvalitet.”

Det salta från grisen, fick smaka fint tillsammans med bubblet och det nu rumstempererade fettet från grisen, fick bubblet att mjukna. De redan angenäma bubblorna blev sammetslena och vinets frukt kom fram på ett vackert vis. Att nötigheten blev betydligt tydligare, har vi enbart grisens smak, att tacka för.

Tro inte för detta att vi är klara med första vinet för att vi tog oss några skivor skinka till bubblet. Det är nu som vi intar den riktiga förrätten. Vi slår oss ned med glas och rumpor, runt det stora ekbordet och alla mina vänner väntas invänta rätten med stor nyfikenhet.

”Vinfirman Mezzacorona är Trentinos ledande vinhus. Det är ett kooperativ med fler är 1500 medlemmar. Firman grundades redan 1904. Sedan dess har en enorm expansion ägt rum. Idag står man för över 50% av Trentinos totala produktion. Vinhuset producerar såväl röda som vita druvtypiska viner på lokala och internationella druvsorter. Firmans samtliga viner är alla välgjorda och mycket druvtypiska med en väl avvägd fatton. Efter en tids ombyggnad står nu den hypermoderna och visuellt vackra vinanläggningen färdig.

ROTARI föddes i hjärtat av Dolomiterna. I det svala bergsklimatet som råder får Chardonnaydruvan en perfekt resa till mognad och lägger grunden till ett av Italiens bästa mousserande viner. Rotari produceras av vinfirman Mezzacorona med anor från 1904 och de utgör ryggraden för kvalitetsbubbel i området. 

För att höja statusen på vinerna har man i Trentino skapat en kvalitetsstämpel i form av Trentodoc. Under denna benämning produceras alla viner strikt enligt champagnemetoden och av högsta kvalité. Samtliga viner under Rotaris flagg görs som Trentodoc.
Rotari har med åren blivit synonymt med kvalité och varje år släpps även små utgåvor av äldre årgångar. De visar med all önskvärd tydlighet vilken utmärkt lagringsspotential som finns i vinerna”
Och in på bordet kommer en stoooor påse med nykokta räkor, en hink med vitlöks stänkande majjo, och för att göra det ännu lite roligare så har jag rökt en majjo med chili, jag tror att bubblet kan bli perfekt till detta. Alla får en haklapp, ett gäng med våtservetter och en linneservett. Det börjas omgående att skalas räkor som aldrig förr och medans det första kilot skalas så har jag stekt surdeg i kanske lite för mycket smör, men det är så ju så gott. Alla tar en frasig skiva med bröd och fyller på med de två smakrika majonnäserna och laddar på med ett berg av räkor. Toppar med några droppar citron och så en vippa av rang från dillens bästa stjälk.
Tystnad, knaster, tystnas, mumsande och så blir ett enda stort vrål när alla tuggat ur första tuggan och fått i sig av bubblet. Vilken fullträff, det heta och feta från majjon omfamnas av vinets syra och sötman från räkorna lockar nu fram frukten, så vi alla bara ler. ”Brödigheten” och nötigheten från smöret, ger en läcker sammanhållning till bubblets toner av hasselnötter. Vi njuter och det gör vi i fulla drag tillsammans med Tims Whit out you. Tim skall minnas som det geni han är och alltid kommer att bli ihågkommen som. Därav så har vi även bestämt att de kommande middagarna så skall vi enbart spela låtar skapta av denna underbara människa. R.I.P Tim, du är älskad och så förblir det.

Servetterna används inte enbart till att torka händerna denna kväll, vi har många runt bordet som är otroligt musik kunniga och har mycket att tala ut om, så en och annan tår fick torkas av de räk doftande servetter. Vi känner att Levels till nästa rätt är som gjord och in på beställning kommer nu rätt nummer två och vin nummer två.

Låt oss presentera 2015 Castro Valdes, från producenten Adegas Castro Brey. 100 % av den mycket uppskattade Albarino. Denna druva som vi alla tycker så mycket om. Personligen så är druvan alltid givmild och elegant men med en storhet som får mig att känna havet salta stänk, pilska persikor och salta mandlar. Exotisk frukt och det typiska kalla jasmin te.

”Jäsning på temperaturkontrollerade ståltankar där vinet får vila i 8 månader på jästfällningen innan buteljering.”
Mer intressant är att, mina vänner känner likt som jag, de håller med mig för en gång skull. Vi sippar och funderar, känner att vi har ett av sommarens mest primära viner i våra glas. Friskhet och rondören gör oss lite som humlor på försommaren. Till detta vin så tar vi in en rätt med mycket sälta, fetta och såklart syra och aromatik. Undertecknad som på äldre dar blivit lite av en ryss, så får det gärna serveras lite svart kaviar i mellan åt. Jag har bakat endiv sallad i citron och vinäger. Vispat upp en kräm på smetana, rökt torkad fisk och en viss del riven spansk mandel.

”Denna lilla familjeägda egendom ligger i ett av Spaniens vackraste landskap ca 20 km inåt landet från Santiago de Compostela i Galicien. Olikt de allra flesta andra producenter inom DO Rias Baixas har Castro Brey sina gårdar i en av de varmaste delarna i området i anslutning till floden Ulla. Tillsammans med en väsentligt magrare jordmån än övriga delar i regionen bildar detta tillsammans ett unikt mikroklimat som ger en större aromrikedom och elegans än normalt.”

Vi tar oss en tugga av rätten, låter allt få blandas tillsammans med vinet. Låter även alla sinnen få sitt, och så innan de där goda smakerna slår sig en kullerbytta ner strupen så ler vi återigen lite extra. Det finns en lättsam textur kvar i salladen och den tillsammans med syran, sätter fart på vinet. För att vinet inte skall dra ut till havs, så infinner dig vinets grundsmaker i ett sällskap av fet och salt kaviar. Som pricken över det lilla, låter vi den lena stil som smetanan har, får mäta upp vinets mineraler och bryskhet. Vi njuter av dessa smaker tillsammans med Tims, Hey Brother. Och återigen är det en av mina gäster nynnar med och det känns lite som att vi sitter i hans studio och vi alla börjar sjunga med.
Hey brother! There's an endless road to rediscover
Hey sister! Know the water's sweet but blood is thicker
Oh, if the sky comes falling down, for you
There's nothing in this world I wouldn't do
Hey brother! Do you still believe in one another?
Hey sister! Do you still believe in love? I wonder
Oh, if the sky comes falling down, for you
There's nothing in this world I wouldn't do
What if I'm far from home?
Oh brother, I will hear you call!
What if I lose it all?
Oh sister, I will help you out!
Oh, if the sky comes falling down, for you
There's nothing in this world I wouldn't do”


Vi låter kvällen i text få sluta här, vi skall njuta av varje sipp och verkligen njuta av varje melodi som Tim skrivit. Att hans musik gör sig så fantastisk bra till dessa viner är, finns säkert någon mening med detta. Och låter oss nu inte störa er mer. Glöm inte att första vinet säljs enbart om tre och det tycker inte vi är något problem, så är det fler som får komma på fest. Återigen, så kommer Albarino bli en av sommarens bästa druvor, med denna trivsamma stil så passar vinet allt från den vindsurfandeyrväderkillen, till en mer sofistikerad och dryg sommelier som mig och oss andra runt bordet. För övrigt så surfar säkert 75% av de sitter runt bordet. Tack för ikväll. Och så ses vi ute i vimlet.

Kommentarer

Populära inlägg