Sommarens perfekta druva
Iförd raggisar, mössa
och solglasögon, så är kvällens väder bestämt. Lyser solen så är det riktigt
varmt och när solen inte visar sig, så är det på med underställ för att inte
förfrysa bakdelen. Vi kan med denna prognos bestämma att våren är här, den
riktiga svenska våren är här. Stackars träden och de små fina knoppar som
visats sig i det varma vädret och så behöver de frysa igen, inte roligt.
Inne i snickerboa är det
varmt hur som, att brasan är tänd ca 250 dagar på året är inget vi skojar om,
och doften av varm ved, får oss alla att känna ett lugn. Vi är nu i alla fall
redo att sätta i gång kvällens bestyr. Vi kommer att börja med lite svinkött från Spanien, ett kött som fått torka ca 6 månader och avnjutes bäst i
tunna skivor. Till dessa skivor så
kommer även kvällens första vin, ett bubblande sådant och med en bemärkelsedag
även som label så känner vi att det är lite extra kalas i afton.
Vi firar Rotari och manifesterar firandet av Rotaris 40-årsjubileum.
Denna specialutgåva är en klar och känd Metodo Classico Blanc de Blancs, med en
unik ”liqueur d'expédition”, producerad endast med de bästa chardonnay-druvorna
som valts från vingårdar på sluttningarna norr om Trento, i norra Italien. I
glaset har vi 2011 Rotari 40 Anni Special Limited Edition.
Doften är rent och snygg, prydlig och stilren. Läckra och
finslipade toner av grillad citron, torkade aprikoser och typiska saltade och
rostade mandlar. En viss nötighet gör sig till känna efter första sippen och vi
strör på med alla doftens toner till smakens inlevelse på gommens breda
smakpalett. Vi känner ett fint uns av vanilj och nybakt rågbröd. Vilken fin
början på denna afton.
”Ett mousserande vin
gjort på den traditionella Champagnemetoden med handplockade Chardonnay druvor
av högsta kvalitet.”
Det salta från grisen, fick smaka fint tillsammans med bubblet
och det nu rumstempererade fettet från grisen, fick bubblet att mjukna. De
redan angenäma bubblorna blev sammetslena och vinets frukt kom fram på ett
vackert vis. Att nötigheten blev betydligt tydligare, har vi enbart grisens
smak, att tacka för.
Tro inte för detta att vi är klara med första vinet för att
vi tog oss några skivor skinka till bubblet. Det är nu som vi intar den riktiga
förrätten. Vi slår oss ned med glas och rumpor, runt det stora ekbordet och
alla mina vänner väntas invänta rätten med stor nyfikenhet.
”Vinfirman Mezzacorona
är Trentinos ledande vinhus. Det är ett kooperativ med fler är 1500 medlemmar.
Firman grundades redan 1904. Sedan dess har en enorm expansion ägt rum. Idag
står man för över 50% av Trentinos totala produktion. Vinhuset producerar såväl
röda som vita druvtypiska viner på lokala och internationella druvsorter.
Firmans samtliga viner är alla välgjorda och mycket druvtypiska med en väl
avvägd fatton. Efter en tids ombyggnad står nu den hypermoderna och visuellt
vackra vinanläggningen färdig.
ROTARI föddes i hjärtat
av Dolomiterna. I det svala bergsklimatet som råder får Chardonnaydruvan en
perfekt resa till mognad och lägger grunden till ett av Italiens bästa
mousserande viner. Rotari produceras av vinfirman Mezzacorona med anor från
1904 och de utgör ryggraden för kvalitetsbubbel i området.
För att höja
statusen på vinerna har man i Trentino skapat en kvalitetsstämpel i form av
Trentodoc. Under denna benämning produceras alla viner strikt enligt
champagnemetoden och av högsta kvalité. Samtliga viner under Rotaris flagg görs
som Trentodoc.
Rotari har med åren blivit synonymt med kvalité och varje år
släpps även små utgåvor av äldre årgångar. De visar med all önskvärd tydlighet
vilken utmärkt lagringsspotential som finns i vinerna”
Och in på bordet kommer en stoooor påse med nykokta räkor, en
hink med vitlöks stänkande majjo, och för att göra det ännu lite roligare så
har jag rökt en majjo med chili, jag tror att bubblet kan bli perfekt till
detta. Alla får en haklapp, ett gäng med våtservetter och en linneservett. Det
börjas omgående att skalas räkor som aldrig förr och medans det första kilot
skalas så har jag stekt surdeg i kanske lite för mycket smör, men det är så ju
så gott. Alla tar en frasig skiva med bröd och fyller på med de två smakrika majonnäserna
och laddar på med ett berg av räkor. Toppar med några droppar citron och så en
vippa av rang från dillens bästa stjälk.
Tystnad, knaster, tystnas, mumsande och så blir ett enda
stort vrål när alla tuggat ur första tuggan och fått i sig av bubblet. Vilken
fullträff, det heta och feta från majjon omfamnas av vinets syra och sötman
från räkorna lockar nu fram frukten, så vi alla bara ler. ”Brödigheten” och
nötigheten från smöret, ger en läcker sammanhållning till bubblets toner av
hasselnötter. Vi njuter och det gör vi i fulla drag tillsammans med Tims Whit out
you. Tim skall minnas som det geni han är och alltid kommer att bli ihågkommen
som. Därav så har vi även bestämt att de kommande middagarna så skall vi enbart
spela låtar skapta av denna underbara människa. R.I.P Tim, du är älskad och så
förblir det.
Servetterna används inte enbart till att torka händerna denna
kväll, vi har många runt bordet som är otroligt musik kunniga och har mycket
att tala ut om, så en och annan tår fick torkas av de räk doftande servetter.
Vi känner att Levels till nästa rätt är som gjord och in på beställning kommer
nu rätt nummer två och vin nummer två.
Låt oss presentera 2015 Castro Valdes, från producenten
Adegas
Castro Brey. 100 % av den mycket uppskattade Albarino. Denna druva som
vi alla tycker så mycket om. Personligen så är druvan alltid givmild och
elegant men med en storhet som får mig att känna havet salta stänk, pilska
persikor och salta mandlar. Exotisk frukt och det typiska kalla jasmin te.
”Jäsning på
temperaturkontrollerade ståltankar där vinet får vila i 8 månader på
jästfällningen innan buteljering.”
Mer intressant är att, mina vänner känner likt som jag, de
håller med mig för en gång skull. Vi sippar och funderar, känner att vi har ett
av sommarens mest primära viner i våra glas. Friskhet och rondören gör oss lite
som humlor på försommaren. Till detta vin så tar vi in en rätt med mycket
sälta, fetta och såklart syra och aromatik. Undertecknad som på äldre dar
blivit lite av en ryss, så får det gärna serveras lite svart kaviar i mellan
åt. Jag har bakat endiv sallad i citron och vinäger. Vispat upp en kräm på
smetana, rökt torkad fisk och en viss del riven spansk mandel.
”Denna lilla familjeägda
egendom ligger i ett av Spaniens vackraste landskap ca 20 km inåt landet från
Santiago de Compostela i Galicien. Olikt de allra flesta andra producenter inom
DO Rias Baixas har Castro Brey sina gårdar i en av de varmaste delarna i området
i anslutning till floden Ulla. Tillsammans med en väsentligt magrare jordmån än
övriga delar i regionen bildar detta tillsammans ett unikt mikroklimat som ger
en större aromrikedom och elegans än normalt.”
Vi tar oss en tugga av rätten, låter allt få blandas
tillsammans med vinet. Låter även alla sinnen få sitt, och så innan de där goda
smakerna slår sig en kullerbytta ner strupen så ler vi återigen lite extra. Det
finns en lättsam textur kvar i salladen och den tillsammans med syran, sätter
fart på vinet. För att vinet inte skall dra ut till havs, så infinner dig vinets
grundsmaker i ett sällskap av fet och salt kaviar. Som pricken över det lilla,
låter vi den lena stil som smetanan har, får mäta upp vinets mineraler och
bryskhet. Vi njuter av dessa smaker tillsammans med Tims, Hey Brother. Och
återigen är det en av mina gäster nynnar med och det känns lite som att vi
sitter i hans studio och vi alla börjar sjunga med.
” Hey
brother! There's an endless road to rediscover
Hey sister! Know the
water's sweet but blood is thicker
Oh, if the sky comes
falling down, for you
There's nothing in this
world I wouldn't do
Hey brother! Do you
still believe in one another?
Hey sister! Do you still
believe in love? I wonder
Oh, if the sky comes
falling down, for you
There's nothing in this
world I wouldn't do
What if I'm far from
home?
Oh brother, I will hear
you call!
What if I lose it all?
Oh sister, I will help
you out!
Oh, if the sky comes
falling down, for you
There's nothing in this
world I wouldn't do”
Vi låter
kvällen i text få sluta här, vi skall njuta av varje sipp och verkligen njuta
av varje melodi som Tim skrivit. Att hans musik gör sig så fantastisk bra till
dessa viner är, finns säkert någon mening med detta. Och låter oss nu inte
störa er mer. Glöm inte att första vinet säljs enbart om tre och det tycker
inte vi är något problem, så är det fler som får komma på fest. Återigen, så
kommer Albarino bli en av sommarens bästa druvor, med denna trivsamma stil så
passar vinet allt från den vindsurfandeyrväderkillen, till en mer sofistikerad
och dryg sommelier som mig och oss andra runt bordet. För övrigt så surfar
säkert 75% av de sitter runt bordet. Tack för ikväll. Och så ses vi ute i
vimlet.
Kommentarer
Skicka en kommentar