Berusade av fjällets smaker
Jag lovade att börja, där vi
förra veckan avslutade. Och det var väl i soffan intill brasan och med ett gäng
fuktiga skidstrumpor. Troligtvis väldigt mätta och belåtna, lagom salongs och
relativt trötta, efter en dag på fjället. Jag minns även att jag skulle väsnas
som det skedde något spännande efter vi myst framför elden, men som vanligt så
tog vi oss inte längre än så. Och slutade som sagt i bädden runt 22. Trötta,
nöjda och mjuka i kroppen, så somnade vi alla in till tonerna av sprakande
björkved, snarkningar från Mr. E. och såklart en lätt irriterande diskmaskin,
fylld med glas för ett helt kompani.
Tro nu inte att vi ligger på
latsidan för att vi just förra veckan inte orkade längre än vi gjorde. Utan att
denna snöiga kväll, så är vi såklart laddade igen och maten är redo, vinet är i
rätt temperatur och spriten är uppfylld i sitt stora fina glas. Tror nog allt
at vi är redo för kvällens sittning, så luta er alla tillbaka och häng med på
en smakresa som ni och vi sent skall glömma.
Eftersom ämnet och smakerna är Jämtland så skall vi även denna gång försöka
att hämta så mycket som möjligt från det välfyllda skafferi som Jämtland bjuder
på. Kvällen till ära så har vi biff från Fjällbete och det är så mört och
doften är som ett bättre grönmögel från sydligare delar av Frankrike. Vi har
plockat höstens finaste hjortron och det har ihärdigt vevats en rökt majjo som
även smaksatts med chili och bränd lök. Stora flagor av pepparrot och rostad
svartrot.
Vad kan vi få ihop av detta då? Jo en tartar av bästa sort, smakrik, med
syra och sötma från hjortronen, fin fetma och inlevelserik lök ton och rökta
inslag. Pepparrot med hetta och stor ”bitighet” textur och smak av svartrot.
Kan inte börja bättre än så här. Till detta så skall det på klassiskt vis serveras
pommes som trippelfriterats gånger två och sen strötts med gräslök, persilja
och säreget stora mängder med torkad lök och ett uns av salt.
Vi kan inte bärga oss över att få prova vinet till. Här kommer en lite n
detalj in at undertecknad ratar 9,9 fall av 10 att dricka rött till tartar. Jag
väljer alltid ett vin av Riesling, kanske en Pinot Gris, men ett måste är det
står Grand Cru, VDP eller Grosse Lage på buteljen för att göra mig mest nöjd.
Inte för att jag träffa rätt med andra viner till mitt letande efter den
perfekta tartaren. Men denna gång så provar vi ett vin från Chile, och så längt
ifrån Grand Cru man kan ta sig. Vill redan här flagga för att jag bryr mig inte
alls i detta fall om vinet har den statusen. För vinet är riktigt gott hur som.
2016 De Martino Viejas Tinajas Cinsault, från producenten De Martino.
Ett gott vin till denna enkla rätt. Vinet består av en ung och ren bärighet
med subtila toner av örter och fina tanniner. Doften är lättsam pepprig och som
sagt smaken har en god balans. Gillar denna stil på varm bärighet som inte blir
för mycket, tack vara Chiles vänliga klimat och Terroir.
”Druvorna skördas för hand från
denna 3 hektar lilla vingården Guarilihue vid optimal mognad. Vingården ligger
endast två mil från Stilla Havet, vilket ger en härlig svalka som i sin tur ger
fin syra till druvorna. Vinet får jäsa med naturjäst på amforor av olika
storlek innan det buteljeras och säljs.”
Någon runt bordet tycker att vinet är läskande och när han säger det så förstår
vi honom omgående. Vi tar oss en stor sipp och låter alla smaker från bordet blandas
och över gomseglet far rigorösa och säreget goda smaker som sammanfaller till
fullo. Hjortron och Cinsault, absolut. Fetman från majjon, skoja inte. Det
gjorde sig ohövligt bra till vinets struktur. Och inte att förglömma denna goda
känsla av fjällbetes kött. Tro mig, vinet stålar av glädje tillsammans av med
köttets ihärdiga mörhet. Vi kan inte
annat än glädjas över att det finns med vin och att skålen med tartar och dess
tillbehör är djur och det finns massor kvar.
”1934 emigrerade Pietro De
Martino till Chile från Italien för att söka lyckan, och grundade företaget De
Martino i Maipo Valley precis utanför Santiago. Idag jobbar 3e och 4e
generationen för att utveckla företaget i Pietro’s innovativa anda.
Genom åren har familjen De
Martino utforskat i princip alla olika vinregioner i Chile, och totalt har 347
olika vingårdar odlats och skördats. Långt ifrån alla jobbar man fortfarande med,
men det har lett till en otrolig erfarenhet.
De Martinos vision och anda
lyder ”Att på renast möjliga sätt producera viner som reflekterar dess
ursprung”. Det lyser väldigt tydligt igenom då man provar vinerna från De
Martino, då de har en mycket ren och balanserad karaktär som röd tråd rakt
igenom sortimentet. För att få vinerna att just reflektera dess ursprung och
druvsort, används endast ståltankar, betongtankar och väl använda ekfat.”
Milt sagt och tänkt, så infinner sig en känsla av matkoma och det är med
full rätt som vi alla drabbas av detta. Men som alla mammor säger, dessert
finns det plats för och som tur har vi ett lite starkare tillhygge som skall få
förmedla droppande smaker som dessert.
En kladdig kaka gjort på finaste chokladen från byn Valrhona. Företaget grundades
av den franske konditorn Monsieur Guironnet 1922 i den lilla staden Tain-l
‘Hermitage i Hermitage. Till detta så har vi stöpt en kräm som är skapt av
smör, grädde, kakao, socker, ägg och Kilchoman Sanaig. Lite färska hallon,
socker doppade körsbär och för att få till texturen så blev det även chokladpoppers.
Vi kommer och skall alltid njuta av dessert intill spisen om så vädret
tillåter om så inte så blir det inte intill middagsbordet. Vi tycker om att byta
plats och det känns trivsamt att förflytta sig, byta platser och lära känna varandra.
I glaset till chokladen och en kopp kaffe från Åre Kafferosteri så blir
det en Virre, av god rang. Vi skall erkänna att vi är kanske inte de mest
beresta i denna drycks värld och vi har massor att lära. Men öppensinnade som
vi är så kan det inte annat än sluta i lycka över att få läppja på något så
gott som detta. Låt oss presentera N/v Kilchoman
Sanaig från Kilchoman Distillery Co Ltd.
”Det lilla gårdsdestilleriet
som grundades av Anthony Wills är beläget i en gammal bondgård vid gården
Rockside på Islays karga västkust. När de första dropparna lämnade kopparpannan
den 14 december 2005 var det ett faktum att Islay hade fått sitt första nya
destilleri efter 124 år. Idag är samtliga familjemedlemmar involverade i
verksamheten och deras whisky börjar få allt större uppmärksamhet i
whiskykretsar. Alla delar i produktionen sker på gården där man för övrigt även
odlar sitt eget korn för att framställa deras unika utgåva 100% Islay.
Totalt destillerar KILCHOMAN ca
200 000 liter sprit om året vilket gör dom till ett av Skottlands minsta
destillerier. Som jämförelse motsvarar deras årsproduktionen en bråkdel av vad
de mer kända grannarna på ön producerar. Trots den förhållandevis blygsamma
storleken är deras whisky allt annat än anonym något som bekräftas av alla
internationella priser man vunnit.
KILCHOMAN producerar
uteslutande single maltwhisky och inga fat säljs vidare till tillverkning av
blended whisky vilket också är något relativt unikt. Hos KILCHOMAN är varken
kylfiltrering eller tillsats av färgämnen tillåtet samt som all whisky
buteljeras vid minst 46% alkoholstyrka, allt för att bibehålla produkternas
naturliga karaktär.”
Vilken doft, präktigt rökig och söt. Torkade fikon med fina inslag av
faten (Sherry). Höstens fallna päron. Efter första lilla
sippen, så känner vi tydligt en fin nötighet, vanilj och kola. Detta är en
perfekt Whiskey, för den som vill på ett förståeligt sätt bege sig in i denna
stora och väldigt kunskapskrävande whiskeyvärld. Vi gillar den söta ton som
faller desserten i smaken, kaffets fina beska gör whiskeyn mild och mjäll.
Chokladen binder upp alla frukten som drycken ger ifrån sig. Hallonen och körsbären
piggar upp allt på ett trivsamt vis.
”Kilchoman Sanaig är en
underbar blandning mellan whisky som lagrats på Olorosso sherryfat (ca 70%) och
bourbonfat (ca 30%). I sedvanlig Kilchomananda är produkten naturlig i färgen
och icke kylfiltrerad.”
Att få avluta en kväll som denna på detta vis är riktigt trivsamt. Vi kan
inte annat än säga som så att vi har ännu en gång fått en smakresa som få
förunnat fått uppleva och i denna gemytliga miljö. Att tartar och rödvin funkar, är såklart helt rätt och att starksprit kan göra en dessert så gott är vackert.
Klockan börjar bli runt 22 och alla vänner börjar gäspa och tita på sina bäddar för att än en gång ladda inför morgondagens lagg och kunna smälta alla goda intryck och råvaror som kvällen givit oss. Tack till Enjoy Wine, tack till Fjällbete och tack till Jämtland som med sitt skafferi bjuder oss på mycket god gastronomi. Vi ses i vimlet och det gör snart.
Klockan börjar bli runt 22 och alla vänner börjar gäspa och tita på sina bäddar för att än en gång ladda inför morgondagens lagg och kunna smälta alla goda intryck och råvaror som kvällen givit oss. Tack till Enjoy Wine, tack till Fjällbete och tack till Jämtland som med sitt skafferi bjuder oss på mycket god gastronomi. Vi ses i vimlet och det gör snart.
Kommentarer
Skicka en kommentar