Barolo, brudar och Julius...
Snön faller ymnigt och viken
vår är helt klädd i vit skrud. Trodde efter nästan 4 veckor i Jämtland att det
kanske till ett uns, vara på väg mot vår i huvudstaden. Men inte det, och jag
är väldigt nöjd med att det fortfarande är vitt och kallt. Kallt i den
bemärkelsen att en stadsbo fryser ordentligt i ca 2 graders kyla. Jag har haft
runt minus 20 om dagarna och runt 30 om nätterna. Och med det sagt så kallar
jag då tiden som krispig, lite som kvällens första vin, fint krispigt.
”The Lonely
Shepherd”
Tror att naturen behöver lite kyla för att kunna vila sig
inför vårens knoppning och det känns som att friden stäcker sig lite längre in
på våren än vanligt. Vi kommer att testa de två viner som vi valt för kvällen
och det är inga konstigheter med detta. Mer än att denna gång så har vi men oss
en gäst som kan precis allt om det asiatiska köket och så har vi med oss en räv
som kan allt om Silvaner och dess hemland. Inga namn nämnda, och det är så vi
alla vill ha det. En rannsakan blir det i afton då vi kommer att tala lite extra
om Piemontes krönta konung, Barolo i alla sin ära.
Vi sätter oss till bords och det är intill det stora kända ekbordet som
vi tar plats vid och sjunker ned i de stora stoppade stolarna, lägger servetten
till rätta och får de första svaladropparna upphällda. Det immar till på glasets
insida och vinet är kallt, riktigt kallt. Som Ni alla vet så dricker vi alla
viner vi provar på tok för kalla. Skulle Sveriges stroppiga sommelierer (Ni
vet vilka ni är) få veta detta så skulle de säkert kalla oss okunniga, de gör
de redan (tack för att ni finns). Vi testar som sagt alla viner för svala,
enbart för att följa vinets alla smaker och hur de utvecklas tillsammans med
oss under en hel kväll.
Kvällens första vin är inte mindre än 2016 Juliusspital Würzburger
Silvaner Trocken. Stålande gott och krispigt, lite likt som klimatet utanför
vår dörr denna kväll. Ett vin med betydande torrhet, stram och snygg, lite
kaxig och samtidigt väldigt strukturerad. Fin skolboks karaktär och den tydliga
kryddighet i vinet är perfekt till kvällens första smaker. Trivsamma mineraler
kramas med citrus och grön frukt.
Vi alla runt bordet vet vad som kommer göra vinet ännu bättre. Droppar
upp några små skålar med soya (egengjord) lite wasabi och såklart ingefära. Sen
laddar vi på med bitar av tonfisk, hälleflundra och pilgrimsmussla. Riset är
syrat med vinäger över det normala, detta för att möta vinets fina syra.
”Druvorna skördas för hand och fraktas till vinanläggningen. För att
undvika att pumpa musten under vinifireringen har Juliusspital skapat en typ av
hiss där de nyskördade druvorna skickas upp 13 meter ovanför golvet för att
sedan i olika steg flyttas nedåt bara med hjälp av gravitation. Musten jäser
långsamt under cirka 30 dagar vid låg temperatur på rostfria ståltankar.
Därefter lagras vinet tillsammans med sin jästfällning på stora ekfat under
några månader före buteljering.”
Vinet blir som vi tänkt oss till dessa smaker, hetta, kryddighet och
tydliga mineraler. Sötman från fisken och musslan leker med vinet bakomliggande
gröna frukt. Sältan från soyan, den gör vinets pigghet upplyftande.
”Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av
ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg. Stiftelsen har under
åren byggts upp genom frivilliga donationer och är idag med sina 180 hektar en
av Tysklands största vinegendomar. Juliusspital äger betydande delar av distriktets
yppersta vingårdar som t.ex. Würzburger Stein och Iphöfer Kronsberg. Alla
pengar som tjänas in återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett
ålderdomshem.”
Vi kan inte annat än njuta av varje tugga och av varje sipp på vinet. Att
de två hör ihop är inget annat än erkänna, och jag vet inte varför tyskarna inte
använder denna stil mer som vi gör. Visst så är ett glas Silvander fantastisk
gott till en fet korv med toksyrad kål och inhemsk senap. Men låt vinet få vara
den del man känner i framkant, till all fet mat så får vinet leva upp till att
vara en hake till att rätten inte skall kännas allt för tung. Vinet vill och
skall ha fräscha och lättsamma smaker, då blir vinet fullkomligt
Konungen pratar vi mycket om, allt från apanage, fika, flickor, stavfel
och roliga uttalanden. Men det är inte den kungen jag talar om, utom den fantastiska
vinstil vi finner i Piemonte, gjort på dimmans druva. Nebbiolo är och förblir en sann vän för oss,
med sitt urtypiska snitt som dofter av rosor, örter, viol, lingon och tryffel.
”Fontanafredda grundades den 17
juni 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio
Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp över öronen i en lokal flicka vid
namn Rosa Vercellana gav han Rosa denna estate och adlade henne till Grevinna
av Mirafiore. Deras son, Emanuele Guerrieri, beslöt sig att börja odla vin och
1878 sattes de första vinstockarna på Fontanafredda.
Efter vinlusens härjande och
finanskrisen på 1920-talet var familjen tvungen att sälja Fontanafredda till
Monte dei Paschi di Siena 1931. Paschi di Siena, som är världens äldsta bank,
drev denna Estate fram till 2008, då en ny finanskris var ett faktum. Då köpte
den lokala entreprenören Oscar Farinetti tillsammans med Luca Baffigo
Filangieri en majoritet av aktierna från banken, och driver idag denna Estate
som inkluderar 100 hektar vinodlingar.
1996 anslöt den dynamiska och
kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och tog över ansvaret för Fontanafreddas
viner. De förändringar som gjorts; omplantering av vingårdar, ny
vinifieringsanläggning och renovering av källaren har resulterat i att
Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenter i Barolo.
Fontanafredda tilldelades Det Gyllene Glaset 2009.”
Tystnaden blir total när vi får sätta ned nosen i glaset som är fyllt
med 2013 Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba. Vinet är stort, snygg och
vackert. Doften får oss att strosa om kring bland nyponbuskar som om vartannat
delar med sig av jordiga tryffel fotande steg. Violen strösslas som om det inte
finns någon morgondag. Stiliga tanniner som fylls av ek, vanilj, skogshallon
och körsbär. Hade Emil i Lönnebergas far Adolf, haft ett vin att välja på i sin
tid. Så hade det garanterat varit detta vin. Förgrymmat gott.
Vi tar oss en tugga av den tryfferade vakteln, som även smaksatts med parmesan,
svamp och lök. Vid sidan om så finner vi picklade kantareller och stekt
majrova. Vi ville inte göra det så komplicerat denna gång. Så en pippi som
stekt, fick räcka.
Vinets inre tar tillfället i akt, förlustar sig på fågels alla smaker.
Fettet från fågeln och osten, gör vinet mjukare och mer ”bärigt”. Tryffelns
inverkan på vinet är som att få komma hem till brasan efter en dag i regn och
rusk, tro mig, vinet älskar att hänga vid brasan. Sellerin med sin lättsamma
sötma och utomordentliga textur förför vinet på ett sätt som får Lill-Babs att
kännas omodern.
Vinet serveras till en början från 10 grader och är då riktigt slutet,
stramt och nästan intill surt. Men med tiden så höjs temperaturen och vinet
öppnar upp sig till den viol ask som alla vi vill åt. Ett vin som mer än gärna
dricks i dag, i morgon eller om 5 år. Men håll inte på vinet för länge, det är
för gott för det.
Tack till alla i kväll, sparken är framtagen för de som villl, taxins för
dem som vill välja det mer varma och bekväma stilen på hemfärd. Jag kan inte
annat än tacka kvällens hönspanel till att vilja prova vin med mig och det
känns som att de alla är riktigt nöjda. Och en gång för alla, Ni som snällt
undrar om vilka det är som sitter med runt bordet. Så kommer det aldrig att
avslöjas, det kan bli sådan uppståndelse om saker och ting då. Den dagen jag blir buddist,
röstar på något annat eller hellre dricker kaffe än vin. Då skall vi avslöja de
som har sin plats runt detta ekbord.
”Druvorna kommer från
Fontanafreddas egna odlingar i Serralunga d'Alba, där de skördas vid optimal
mognad i början/mitten av oktober. Efter jäsning i temperaturkontrollerade
ståltankar får vinet sedan ligga i 12 månader i Franska barriquer från Allier,
för att sedan flyttas till Franska Bottis, också från Allier, om 2000 liter där
vinet ligger i ytterligare 12 månader. Efter buteljering får vinet ligga och
vila i minst 12 månader innan det släpps till försäljning.”
Kommentarer
Skicka en kommentar