Nyhetens behag...
Hörde jag efterfest? Klart jag gjorde det. Och i sedvanlig ordning, så
handlar det inte om en efterbläcka som man sent skall ångra med för många
glas innanför västen. Denna efterfest är egentligen en fest som är efter en
annan fest, för att ha möjlighet till att planera in nästa förfest som övergår
i en klassisk fest, och så är vi i rullning, alla fattar, eller hur? Jag gör
det och med denna efterfest, så är gänget samlat för att reda ut hur många
skinkbitar, sillar, knäck som intogs under julen, och antal goda bubbelglas som
avnjöts till hummern som alltid skall serveras på nyårsafton.
Vi börjar även denna gång i köket
med ett glas för att sammanställa varma presentationen och se till att allt är
i sin ordning. Även ordningen för placeringen runt det stora ekbordet är i sin
typiska utformning och allt känns som det är precis som det skall vara. Jag
serverar både vin och förrätt från glas. Första vinet är ett vin som från
Alsace och med denna fakta så kan vi med våra näsor och kunskap hänföra oss
till druvorna i vinet.
”Familjedrivna producenten Eugène Klipfel i Alsace ligger belägen i byn
Barr i de norra delarna av Alsace. Producenten grundades 1824 av Martin Klipfel
och togs 1868 över av hans son Eugène Klipfel som var en pionjär i Alsace då
han mycket tidigt började med sen skörd av druvor och Sélection de Grains
Nobles – botrytisviner. Klipfel drivs i dag av den femte generationen i
familjen. Producenten har 100 ha egna vingårdar, varav 37 ha är Grand
Cru-klassificerade. I deras källare återfinns viner från så långt tillbaka som
år 1921.”
Druvorna Pinot gris 30 %,
Gewürztraminer 28 %, Riesling 21 %, Sylvaner 14 % och Pinot blanc 7 %, gör
vinet till en fullständig kropp. Vi finner toner av rostade nötter, exotisk
frukt som aprikoser och mango. Friskhet som känns trivsam och gemytlig. Detta
vin kommer att bli perfekt till glaset som är fyllt med havskräftor. Till vinet
och kräftan så sällskapar en dipp av reducerad musselfond som smörats upp med
tryffel och ägg.
”Magnus Carlson - Eternal love”
Rättens sötma och dippens känsla
av hav och kalk, överraskar vinets friska frukt och vinet känns helt plötsligt
mycket mer. Känns som att vinet kan serveras med mycket heta och
starka kryddor och det gillar vi. Någon runt bordet sa följande. Att vinet
måste göra sig otroligt bra till speciellt Asiens hetare kök och varför inte en
hel gårdskyckling som masserats med kryddor som hör hemma i Indien. Vi kommer
alla överens om att vinet skall vara till mat och slippa ensamheten som
sällskap.
”Jäsningen skedde på temperaturkontrollerade ståltankar. Delar av vinet
har därefter fått lagrats på sin jästfällning för att ge vinet en fylligare och
rikare karaktär. Vinet är klassificerat som Vin de France.”
”Roxette - It Must Have Been Love”
Rioja i alla ära, och i den skepnad som vi vill ha den. I många år har vi spenderat tid åt att skilja på modern och icke så modern rioja.
Varför vet jag egentligen inte, antar av ren och skär okunskap och med att generationer
byts och nya idéer och tankar blir ”moderna”. Vi alla runt detta bord kan inte
annat är erkänna att, läser vi våra gamla skolböcker från utbildningen, så är
det här visst en omodern Rioja, vi skattar lite åt varandra och tar vår första
sipp.
”Alla druvor vinifieras och lagras på separat i tre år på små franska
eller amerikanska fat innan vinerna blendas ihop och får ligga ytterligare 18
månader på franska ekfat om 100 hektoliter innan buteljering”
Tokpackad med mogna bär som
präglas av varm ceder, stall och halm. Kryddor som peppar och torkad timjan slås
sig samman med heta vibbar av vår favorit, viol. Fatens komplexitet i vinet
gör balansen löjligt snygg. Smaken som sitter kvar länge i gommen och vi förväntas
av vinet att snabbt ta en sipp till. Vilken början på året, att få ta del av ett
vin som detta. Drick nu men kan absolut sparas i många år i källaren.
Vi lyfter fram kvällen varmrätt
på bordet. Mors stoppade korv med kött från Öland, även örterna är plockade på
allvaret. Rostad och stekt majs, en sås på tomat, chili, soya och koriander. Rökt
fläsk från Jämtland och det bästa av allt, rostad lök på vårt vis.
Vinet önskar sig mycket smak, och
vi gör som vinet önskar. Även att vinet är 7 år ”ungt” så finns det massor med
kraft kvar i vinet och heta, kryddor och rent kött är precis det som vinet
älskar. Sötman från majsen ställer absolut inte till det för vinet, utan mer
lyfter fram en läcker fatsötma, och den klassiska tonen av dill och damm. I
glaset vårt har vi 2010 Baron de Ley
Siete Viñas Reserva. Ett vin som släpptes på bolaget 1: a dec och enbart
1800 flaskor. Kolla in ert bolag om det inte finns några buteljer kvar. För detta
är ett vin som alla vinälskade och Spaniens fans bör prova. Vi får inte glömma
att anteckna vinets innehåll som består av Tempranillo 60%, Graciano 25%,
Garnacha 8%, Viura 3%, Mazuelo 2%.
”Baron de Ley grundades 1985 som en prestigeproducent i Rioja Baja, med
de stora slotten i Bordeaux som förebild. Baron de Ley är en modern bodega men
som samtidigt står kvar med ett ben i det klassiska Rioja. Vinanläggningen och
de första vingårdarna ligger vid ett gammalt kloster från 1500-talet. Det
kompromisslösa arbetet med kvalitet är centralt för Baron de Ley och en viktig
del i detta arbete är att vara självförsörjande på druvor, något som är
ovanligt i Rioja. Denna strategi har varit framgångsrik och Baron de Leys viner
erhåller regelbundet höga betyg av ledande internationella vinexperter.”
Är glad över att kunna sitta och
språka och prata ut med all denna kunskap som alltid samlas runt bordet. Att då
ut och lära sig mer om dagens goda vindrickare. Jag var tillbaka på min favoritplats
över nyår och där har jag gäster som är mycket speciella och det skall inte
undangömmas att gästen har en välfylld plånbok, men det som gör mig mest glad
är att det aldrig talas om pengar, heller inte om överflöd eller skryt. Utan
att varje gäst som jag serverat allt från ”enkla” Il Nero till storheter Från
SQN, Blancket, Saxum, BOND och Harlan så har varje gäst njutit av varje glas
och jag tro inte det enbart har med plånbokens storlek att göra, det handlar
mer om att dagens fantastiska personer som arbetar inom krogen, är mer pålästa
och har mer kunskap, om att få gäster till att känna sig speciell.
Så med
dessa ord så känns det som att Restaurangsverige går framåt, och att vi som arbetar
på golvet får mer och mer kunskap om världens alla viner och att prislappen
inte behöver gå till överdrift för att så få en god upplevelse.
Kommentarer
Skicka en kommentar