Nyhetens behag...

Hörde jag efterfest? Klart jag gjorde det. Och i sedvanlig ordning, så handlar det inte om en efterbläcka som man sent skall ångra med för många glas innanför västen. Denna efterfest är egentligen en fest som är efter en annan fest, för att ha möjlighet till att planera in nästa förfest som övergår i en klassisk fest, och så är vi i rullning, alla fattar, eller hur? Jag gör det och med denna efterfest, så är gänget samlat för att reda ut hur många skinkbitar, sillar, knäck som intogs under julen, och antal goda bubbelglas som avnjöts till hummern som alltid skall serveras på nyårsafton.
Vi börjar även denna gång i köket med ett glas för att sammanställa varma presentationen och se till att allt är i sin ordning. Även ordningen för placeringen runt det stora ekbordet är i sin typiska utformning och allt känns som det är precis som det skall vara. Jag serverar både vin och förrätt från glas. Första vinet är ett vin som från Alsace och med denna fakta så kan vi med våra näsor och kunskap hänföra oss till druvorna i vinet.

”Familjedrivna producenten Eugène Klipfel i Alsace ligger belägen i byn Barr i de norra delarna av Alsace. Producenten grundades 1824 av Martin Klipfel och togs 1868 över av hans son Eugène Klipfel som var en pionjär i Alsace då han mycket tidigt började med sen skörd av druvor och Sélection de Grains Nobles – botrytisviner. Klipfel drivs i dag av den femte generationen i familjen. Producenten har 100 ha egna vingårdar, varav 37 ha är Grand Cru-klassificerade. I deras källare återfinns viner från så långt tillbaka som år 1921.”
Druvorna Pinot gris 30 %, Gewürztraminer 28 %, Riesling 21 %, Sylvaner 14 % och Pinot blanc 7 %, gör vinet till en fullständig kropp. Vi finner toner av rostade nötter, exotisk frukt som aprikoser och mango. Friskhet som känns trivsam och gemytlig. Detta vin kommer att bli perfekt till glaset som är fyllt med havskräftor. Till vinet och kräftan så sällskapar en dipp av reducerad musselfond som smörats upp med tryffel och ägg.
”Magnus Carlson - Eternal love”

Rättens sötma och dippens känsla av hav och kalk, överraskar vinets friska frukt och vinet känns helt plötsligt mycket mer. Känns som att vinet kan serveras med mycket heta och starka kryddor och det gillar vi. Någon runt bordet sa följande. Att vinet måste göra sig otroligt bra till speciellt Asiens hetare kök och varför inte en hel gårdskyckling som masserats med kryddor som hör hemma i Indien. Vi kommer alla överens om att vinet skall vara till mat och slippa ensamheten som sällskap.

”Jäsningen skedde på temperaturkontrollerade ståltankar. Delar av vinet har därefter fått lagrats på sin jästfällning för att ge vinet en fylligare och rikare karaktär. Vinet är klassificerat som Vin de France.”
”Roxette - It Must Have Been Love”

Rioja i alla ära, och i den skepnad som vi vill ha den. I många år har vi spenderat tid åt att skilja på modern och icke så modern rioja. Varför vet jag egentligen inte, antar av ren och skär okunskap och med att generationer byts och nya idéer och tankar blir ”moderna”. Vi alla runt detta bord kan inte annat är erkänna att, läser vi våra gamla skolböcker från utbildningen, så är det här visst en omodern Rioja, vi skattar lite åt varandra och tar vår första sipp.  
”Alla druvor vinifieras och lagras på separat i tre år på små franska eller amerikanska fat innan vinerna blendas ihop och får ligga ytterligare 18 månader på franska ekfat om 100 hektoliter innan buteljering”

Tokpackad med mogna bär som präglas av varm ceder, stall och halm. Kryddor som peppar och torkad timjan slås sig samman med heta vibbar av vår favorit, viol. Fatens komplexitet i vinet gör balansen löjligt snygg. Smaken som sitter kvar länge i gommen och vi förväntas av vinet att snabbt ta en sipp till. Vilken början på året, att få ta del av ett vin som detta. Drick nu men kan absolut sparas i många år i källaren.
Vi lyfter fram kvällen varmrätt på bordet. Mors stoppade korv med kött från Öland, även örterna är plockade på allvaret. Rostad och stekt majs, en sås på tomat, chili, soya och koriander. Rökt fläsk från Jämtland och det bästa av allt, rostad lök på vårt vis.
Vinet önskar sig mycket smak, och vi gör som vinet önskar. Även att vinet är 7 år ”ungt” så finns det massor med kraft kvar i vinet och heta, kryddor och rent kött är precis det som vinet älskar. Sötman från majsen ställer absolut inte till det för vinet, utan mer lyfter fram en läcker fatsötma, och den klassiska tonen av dill och damm. I glaset vårt har vi 2010 Baron de Ley Siete Viñas Reserva. Ett vin som släpptes på bolaget 1: a dec och enbart 1800 flaskor. Kolla in ert bolag om det inte finns några buteljer kvar. För detta är ett vin som alla vinälskade och Spaniens fans bör prova. Vi får inte glömma att anteckna vinets innehåll som består av Tempranillo 60%, Graciano 25%, Garnacha 8%, Viura 3%, Mazuelo 2%.

”Baron de Ley grundades 1985 som en prestigeproducent i Rioja Baja, med de stora slotten i Bordeaux som förebild. Baron de Ley är en modern bodega men som samtidigt står kvar med ett ben i det klassiska Rioja. Vinanläggningen och de första vingårdarna ligger vid ett gammalt kloster från 1500-talet. Det kompromisslösa arbetet med kvalitet är centralt för Baron de Ley och en viktig del i detta arbete är att vara självförsörjande på druvor, något som är ovanligt i Rioja. Denna strategi har varit framgångsrik och Baron de Leys viner erhåller regelbundet höga betyg av ledande internationella vinexperter.”
Är glad över att kunna sitta och språka och prata ut med all denna kunskap som alltid samlas runt bordet. Att då ut och lära sig mer om dagens goda vindrickare. Jag var tillbaka på min favoritplats över nyår och där har jag gäster som är mycket speciella och det skall inte undangömmas att gästen har en välfylld plånbok, men det som gör mig mest glad är att det aldrig talas om pengar, heller inte om överflöd eller skryt. Utan att varje gäst som jag serverat allt från ”enkla” Il Nero till storheter Från SQN, Blancket, Saxum, BOND och Harlan så har varje gäst njutit av varje glas och jag tro inte det enbart har med plånbokens storlek att göra, det handlar mer om att dagens fantastiska personer som arbetar inom krogen, är mer pålästa och har mer kunskap, om att få gäster till att känna sig speciell. 

Så med dessa ord så känns det som att Restaurangsverige går framåt, och att vi som arbetar på golvet får mer och mer kunskap om världens alla viner och att prislappen inte behöver gå till överdrift för att så få en god upplevelse.


Kommentarer

Populära inlägg