Gunderloch & Jurtschitsch
Vinden tar i och det pinar ordentligt i vår fruktlund, tur att vi denna
afton sitter inomhus med två sprakande brasor. Vi värmer oss med kärleken som
vi ger varandra, vi kryddar även upp vinter ”kylan” med goda viner, ganska så
bra skapt gastronomi och med dessa ingredienser, så skall vi nog överleva även
denna kväll. Få förunnat att varje vecka få tiden att räcka till för att
träffas, snacka lite goja, höra vad så kunskapsfyllda själar har att betinga
mig och de viner som till kvällen står tills svars.
Vår möjlighet för att finna det lite enklare och godare i vardagen är
få förunnat, jag kan på stående fot erkänna att allt inte är DRC eller annan
toppbourgogne, men visst gillar jag stilen, det skall jag inte sticka under
stolen med. Men som vanligt så är det plånboken som drar med åt de goda
”ekonomiska” vinerna. Och den marknaden är stor, man skall bara
finna och läsa på lite, så kan man fynda riktigt gott på dagens monopol. I kväll skall två riktigt pigga viner få tas
med oss och jag har skapt gastronomi efter vinernas önskemål.
2015 Gunderloch Riesling Trocken,
är först ut på plats och hälls rikligt upp i våra svala glas. Vi snurrar,
sveper och gurglar. Vi tros oss kunna detta med elegans, men det är
lång bit dit, det skvätter och vinet faller över glasets kant. Vi doppar nosen
i vinet…Men känner oss ganska unika än då, vi klargör att vinet är korrekt och
mer än bara gott.
”Druvorna skördas för hand och selekteras noggrant före pressning.
Musten jäser vid låg temperatur på tankar av rostfritt stål. Efter cirka 80
dagar är jäsningen avslutad och då lagras vinet tillsammans med jästresterna
ytterligare några månader på gamla 600 liters fat av tysk ek.”
Viner är klart och tydligt, har sin
trogna doft av exotisk frukt som passionsfrukt och ananas. Petroleum och med behörig
ton av gummi och ny städad bilhall. Visst så känner vi rondören med att vinet fått
en liten tid i fat, sipparna blir avrundade och balanserade tack vare lite tysk
ek. Ett vin som är perfekt även denna ruggiga årstid, tänker bara på våren primörer,
kan inte annat än längta.
”Weingut Gunderloch grundades redan år 1890 och ligger i byn Nackenheimer.
Egendomen omfattar runt 14 hektar i de bästa vingårdarna i Nackenheimer och
Nierstein, bland annat äger man nästan helt den berömda vingården Rothenberg.
Gunderloch är kända både för sina smakrika torra viner och för sina enastående
ädelsöta viner från Rothenberg. 1996 köpte Gunderloch vinegendomen Balbach i
grannbyn Nierstein och fördubblade på så sätt sin vingårdsareal till drygt 30
hektar.”
Vi tar in kvällens första rätt
som är snabbt halstrad tonfisk med sesam, vinkokt rödkål och en majjo på soya
och rökt ägg. Vinet som bad om havets protein och då med en asiatisk ton, fick nu
dropparna tillsammans med rätten känna de fina av varandra. Sesam som rostats,
lekte med vinets fint intetsägande ton av ek. Kål som är magiskt till vita viner,
tack vare en viss sötma, beska och såklart att man bevarar texturen. Vinet kräver
en fetma i form av Umami bestyckad majjo och jag kan inte låta bli att tillsätta
majjon med rökt ägg, enbart för att få ett djup. Denna rätt skall man äta i
stora bitar fisk, gärna så ytan fortfarande är het, kålen skall vara ljummen
och majjon absolut inte kylskåpskall. Är alla dessa ting i sin ordning, så
kommer vinet att ge både oss och er en otroligt trivsam upplevelse.
Vi kör vidare i kvällen
gastronomiska sken av perfektion och det goda sällskapet.
Vi plockar fram nästa
vin som är 2016 Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner. En producent som
vi alla följt länge och påstås kunna rätt så bra. Vi finner alltid en lättsam attityd
och renlighet i vinerna. Klarheten bland frukt och mineraler är alltid lika got
bestående. Aromatiskt och fina inslag i både nos och gom från gröna päron,
pomelo och en liten antydan till ett vitpepparkorn.
”Druvorna kommer i huvudsakligen från unga stockar i Grand Cru läget
Loiserberg. Vinet får jäsa under låg temperatur i temperaturkontrollerade
ståltankar. Därefter ligger vinet kvar i tankarna med sin jästfällning i
ytterligare ca 6 månader innan buteljering.”
Det går inte att hålla på rätten
längre, och vi får en glad anklever som vispats upp med lantgrädde och en
droppe av österrikiskt Fein-Brennerei egna Hasselnötsnaps. Varför? -Jo enbart
för att en viss nötighet och spritighet kommer att främja vinet mycket bra. Till
denna anklever så serveras bränd och kokt lök, björkrisrökt selleri och en karamell
av mandel.
Oj, säger vi alla efter första
tuggan, vi ler och njuter av vinets smaker som sammanfogas med rättens texturer
och fetma. Vi jublar och tar snabbt en tugga till. Brödet som jag höll på att
glömma, är ett valnötsbröd och har den perfekta rostade yta, där anklever vill
vila en sista gång. Knaprigheten från brödet, det lena av levern och sötman,
beskan och nötigheten till vinet är så gott. Dropparna sätter till det friska
och ser till att rätten inte alls känns mäktig eller fet.
”Weingut Jurtschitsch har anor som sträcker sig flera hundra åt bakåt i
tiden. Idag drivs företaget av Alwin och Stephanie Jurtschitsch som tillhör en
ny genereration vinmakare i Österrike och rönt stora framgångar de senaste
åren. Man har jobbat ekologiskt sedan 70-talet och i dag är samtliga egenägda
egendomar ekologiskt certifierade.”
Vi kan inte annat än var så nöjda
med denna afton, två mycket spännande viner för allas plånböcker. Vi kan heller
inte tacka alla inblandade tillräckligt mycket, för att kunna njuta dessa viktiga kvällar, varje vecka, varje månad. Det är så sjukt nödvändigt att
tillsammans främjar vinlandet Sverige och vi gör det på vårt sätt. Vi vet
att det sitter många där ute i stugorna och gillar vad vi gör och det finns säkert
ni som mindre gillar det jag/vi gör. För er finns det bara en sak att göra, hör
av dig/er och så får du/ni vara mes oss en afton eller två. Vi har inga
skygglappar heller inga krav på andra, vi gillar bara det vi kan och vi vill
gilla mer. Trevlig afton till Er alla så laddar vi upp för en ny kväll i
månskenets vigöra ljus över viken vår.
”Weingut Jurtschitsch har länge tillhört den absoluta toppen av
vinproducenter från Österrike. Med utmärkelsen som årets bästa vita vin
befäster man sin ställning och är ytterligare ett bevis för den höga kvalitet
som levereras av Weingut Jurtschitsch i alla prislägen. För ett år sedan utsågs
samma vin till ”Årets Bästa Nykomling” efter att ha lanserats i Systembolagets
fasta sortiment den 1 september 2016.”
Kommentarer
Skicka en kommentar