Gunderloch & Jurtschitsch

Vinden tar i och det pinar ordentligt i vår fruktlund, tur att vi denna afton sitter inomhus med två sprakande brasor. Vi värmer oss med kärleken som vi ger varandra, vi kryddar även upp vinter ”kylan” med goda viner, ganska så bra skapt gastronomi och med dessa ingredienser, så skall vi nog överleva även denna kväll. Få förunnat att varje vecka få tiden att räcka till för att träffas, snacka lite goja, höra vad så kunskapsfyllda själar har att betinga mig och de viner som till kvällen står tills svars.
 Vår möjlighet för att finna det lite enklare och godare i vardagen är få förunnat, jag kan på stående fot erkänna att allt inte är DRC eller annan toppbourgogne, men visst gillar jag stilen, det skall jag inte sticka under stolen med. Men som vanligt så är det plånboken som drar med åt de goda ”ekonomiska” vinerna. Och den marknaden är stor, man skall bara finna och läsa på lite, så kan man fynda riktigt gott på dagens monopol.  I kväll skall två riktigt pigga viner få tas med oss och jag har skapt gastronomi efter vinernas önskemål.

2015 Gunderloch Riesling Trocken, är först ut på plats och hälls rikligt upp i våra svala glas. Vi snurrar, sveper och gurglar. Vi tros oss kunna detta med elegans, men det är lång bit dit, det skvätter och vinet faller över glasets kant. Vi doppar nosen i vinet…Men känner oss ganska unika än då, vi klargör att vinet är korrekt och mer än bara gott.

”Druvorna skördas för hand och selekteras noggrant före pressning. Musten jäser vid låg temperatur på tankar av rostfritt stål. Efter cirka 80 dagar är jäsningen avslutad och då lagras vinet tillsammans med jästresterna ytterligare några månader på gamla 600 liters fat av tysk ek.”
Viner är klart och tydligt, har sin trogna doft av exotisk frukt som passionsfrukt och ananas. Petroleum och med behörig ton av gummi och ny städad bilhall. Visst så känner vi rondören med att vinet fått en liten tid i fat, sipparna blir avrundade och balanserade tack vare lite tysk ek. Ett vin som är perfekt även denna ruggiga årstid, tänker bara på våren primörer, kan inte annat än längta.

”Weingut Gunderloch grundades redan år 1890 och ligger i byn Nackenheimer. Egendomen omfattar runt 14 hektar i de bästa vingårdarna i Nackenheimer och Nierstein, bland annat äger man nästan helt den berömda vingården Rothenberg. Gunderloch är kända både för sina smakrika torra viner och för sina enastående ädelsöta viner från Rothenberg. 1996 köpte Gunderloch vinegendomen Balbach i grannbyn Nierstein och fördubblade på så sätt sin vingårdsareal till drygt 30 hektar.”

Vi tar in kvällens första rätt som är snabbt halstrad tonfisk med sesam, vinkokt rödkål och en majjo på soya och rökt ägg. Vinet som bad om havets protein och då med en asiatisk ton, fick nu dropparna tillsammans med rätten känna de fina av varandra. Sesam som rostats, lekte med vinets fint intetsägande ton av ek. Kål som är magiskt till vita viner, tack vare en viss sötma, beska och såklart att man bevarar texturen. Vinet kräver en fetma i form av Umami bestyckad majjo och jag kan inte låta bli att tillsätta majjon med rökt ägg, enbart för att få ett djup. Denna rätt skall man äta i stora bitar fisk, gärna så ytan fortfarande är het, kålen skall vara ljummen och majjon absolut inte kylskåpskall. Är alla dessa ting i sin ordning, så kommer vinet att ge både oss och er en otroligt trivsam upplevelse.
Vi kör vidare i kvällen gastronomiska sken av perfektion och det goda sällskapet. 
Vi plockar fram nästa vin som är 2016 Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner. En producent som vi alla följt länge och påstås kunna rätt så bra. Vi finner alltid en lättsam attityd och renlighet i vinerna. Klarheten bland frukt och mineraler är alltid lika got bestående. Aromatiskt och fina inslag i både nos och gom från gröna päron, pomelo och en liten antydan till ett vitpepparkorn.                         
”Druvorna kommer i huvudsakligen från unga stockar i Grand Cru läget Loiserberg. Vinet får jäsa under låg temperatur i temperaturkontrollerade ståltankar. Därefter ligger vinet kvar i tankarna med sin jästfällning i ytterligare ca 6 månader innan buteljering.”

Det går inte att hålla på rätten längre, och vi får en glad anklever som vispats upp med lantgrädde och en droppe av österrikiskt Fein-Brennerei egna Hasselnötsnaps. Varför? -Jo enbart för att en viss nötighet och spritighet kommer att främja vinet mycket bra. Till denna anklever så serveras bränd och kokt lök, björkrisrökt selleri och en karamell av mandel.
Oj, säger vi alla efter första tuggan, vi ler och njuter av vinets smaker som sammanfogas med rättens texturer och fetma. Vi jublar och tar snabbt en tugga till. Brödet som jag höll på att glömma, är ett valnötsbröd och har den perfekta rostade yta, där anklever vill vila en sista gång. Knaprigheten från brödet, det lena av levern och sötman, beskan och nötigheten till vinet är så gott. Dropparna sätter till det friska och ser till att rätten inte alls känns mäktig eller fet.  

”Weingut Jurtschitsch har anor som sträcker sig flera hundra åt bakåt i tiden. Idag drivs företaget av Alwin och Stephanie Jurtschitsch som tillhör en ny genereration vinmakare i Österrike och rönt stora framgångar de senaste åren. Man har jobbat ekologiskt sedan 70-talet och i dag är samtliga egenägda egendomar ekologiskt certifierade.”

Vi kan inte annat än var så nöjda med denna afton, två mycket spännande viner för allas plånböcker. Vi kan heller inte tacka alla inblandade tillräckligt mycket, för att kunna njuta dessa viktiga kvällar, varje vecka, varje månad. Det är så sjukt nödvändigt att tillsammans främjar vinlandet Sverige och vi gör det på vårt sätt. Vi vet att det sitter många där ute i stugorna och gillar vad vi gör och det finns säkert ni som mindre gillar det jag/vi gör. För er finns det bara en sak att göra, hör av dig/er och så får du/ni vara mes oss en afton eller två. Vi har inga skygglappar heller inga krav på andra, vi gillar bara det vi kan och vi vill gilla mer. Trevlig afton till Er alla så laddar vi upp för en ny kväll i månskenets vigöra ljus över viken vår.

”Weingut Jurtschitsch har länge tillhört den absoluta toppen av vinproducenter från Österrike. Med utmärkelsen som årets bästa vita vin befäster man sin ställning och är ytterligare ett bevis för den höga kvalitet som levereras av Weingut Jurtschitsch i alla prislägen. För ett år sedan utsågs samma vin till ”Årets Bästa Nykomling” efter att ha lanserats i Systembolagets fasta sortiment den 1 september 2016.”
Kommentarer

Populära inlägg