Bubblor & Konungen....

Det är lagom kallt att andas. Det är lagom varmt att leva. Genom daggen kan jag följa dina spår. Över blommningsgröna marker. Ner mot boningsröda gårdar. Jag är fatt dig vid din sida där du går. När solen färgar juninatten… vilken vacker början på kvällen, men det solen får vänta med att värma juninatten och se till att 08: orna inte fryser sönder en kväll i slutet av januari.
Gänget är samlat och vi räknar till att detta är vår 98:e sammankomst och kommer då om två veckor att slå på stort. Undertecknad är i Åre och det kommer att festas i lugnan form, vi kommer att ta igen partyt i mars, när alla är på plats igen. Vet att två av våra vänner är och köper upp halva Bourgogne och det är med spänning som det skall ser vad det blir till källaren. 

Nu till det relevanta och mer viktiga som vi skall genomföras denna afton. Vi bryter inte traditioner heller inte till att kompromissa till någon som vi inte kan stå för eller heller inte gillar. Ju mer saker man inte gillar, anser vi att man blir mer och mer inskränkt. Man har alltså inte tagit till sig just denna produkts mening, och man börjar direkt jämföra speciellt viner med varandra och då så klart i stora prisskillnader. Vi är ledsna att säga det, men alla ting har en egen historia, sen om man inte gillar den, tala inte illa om den för de, var tyst i stället.
Två viner och två rätter, först ut så har vi en helt Ekologiskt Champagne från huset Cuperly, vi har en blend på Meunier 43%, Pinot Noir 30%, Chardonnay resterande 27%. En champagne som vi i minst tre år har följt och det är en ”stor” champagne. Med det menar vi inte att det kanske är det största och mest kända Brand, men för sin doft och smak så är champagnen stor. Vi gillar speciellt de toner av piggelinens smältande päronsmak, höstens gula äpplen och dess skal. Rostade nötter och saltade kalla mandlar som ligger kvar i sin gräsiga olja.

Smaken är som sin doft, för ett vackert vis så har bubblet en fin mogenhet. De typiska dragen av hyvlad champinjon och de ny jästa brödet, ger oss mersmak. Bubblet finns kvar länge i vår gom och tonerna släpper oss inte taget på en god stund. Fin balans och god syra.

”Cuperly grundades 1845. Huset ligger i Mourmelon-le-Petit, till en början så lade man mycket tid på sprithandeln.  Men i början av 1900-talet, började Robert Cuperly att förvärva och utveckla en vingård i Verzy, flaggskeppet i "Grand Cru" av Montagne de Reims. Han bestämde sig för att skapa sin egen Champagne och att fokusera på utveckling och marknadsföring av Champagne Cuperly.”

Det går inte annat än till denna flaska firar lite extra och vi har gjort en hummerrätt, på stjärt och klo, för att röka smöret och vispa upp det hela med kaviar och rått äpple. Vi har även tagit till oss att torka äpple, även gjort en kräm och så ett snö på äpple. Så förstår oss rätt, vi tror på att äpple kommer göra bubblet gott.
”Druvorna till Carte Verte kommer från en odlare i Aube som arbetar ekologiskt och produktionen är minimal. Vingårdarna är endast två hektar men med stöd av Cuperly kommer de stegvis utökas till fem. Vinet är certifierat Agriculture Biologique. 1/3 av vinet har lagrats på ekfat.”

Åh fy bubblan så gott, äpplets olika texturer "retar" upp allt fräscht i glaset vårt, och syran i bubblet gillar verkligen sin nya vän. Sötman från Hummern och de feta smöret, är som skapt för vinets nötighet. Det lilla extra rökta, även det från smöret är inte heller skapt för intet skull. Rökigheten för fram vinets kropp på ett storartat vis och det är nu vi förstår att champagnen är stor. Gott redan nu, men tror inte att det gör något om man glömmer bort vinet i källaren en 6 år till.

”2 Brothers On The 4th Floor Medley”

För att inte bli för långdragen så tar vi oss an vin nummer två och rätt av samma siffra. Barolo är aldrig fel och det är på tok för lite av denna kunglighet, som vi icke förtär för ofta. Vi kommer därför att dekantera viner som vi i och för sig brukar göra, men denna gång en timme extra. Varför vet jag egentligen inte, men jag gillar att impa på mina vinvänner. Vinet är från den anrika producent som heter Fontanafredda och det är ett av de mest välkända familjerna i norden, när vi kommer till Barolo och Barbaresco.
Ett vin som är skolboksenligt och korrekt gjort efter den gamla skolan, fina inslag av körsbär, skogshallon och örter. Smaken fyller på med känslor så som fat, nypon och en viss enkelhet av viol. Tanniner som är strama och eleganta, precis som de skall vara i ung Barolo.  

”Anrika Fontanafredda är en av giganterna i Piemonte och för många synonymt med ursprunget. Och som i alla bra historier började det hela med kärlek. Italiens förste kung, Vittorio Emanuele ll, köpte egendomen till sin älskarinna Rosa som blev grevinnan av Mirafiore och sedan fick vingården La Rosa uppkallad efter sig. I Serralunga d’Alba vinifieras alla viner under Fontanafredda etiketter, närmare 7,5 miljoner flaskor per år. 3,5 miljoner av dessa är det söta mousserande Astivinet och 750 000 är Barolo. 

Mängden till trots är det idag experimentlusta, innovation och modernitet som driver Fontanafredda framåt. Mycket tack vare vinmakaren Danilo Drocco och de nya ägarna Oscar Farinetto & Luigi Bafiglio. Med Danilo i spetsen görs idag viner med fokus på frukt och drickvänlighet utan att tappa ursprungstypicitet. Med tanke på just ursprunget lanseras 2011 en ny vinserie, Mirafiore, med filosofin att ta Barolo och Langhevinerna tillbaka till sina rötter. Fontanafreddas viner är prisade såväl internationellt som här i Sverige ”
Köket levererar en perfekt grillad anka som penslats kärleksfullt med soya, miso och sesam. Till detta så har vi kräm på gulbeta, stekt gulbeta. Rostad rödbeta och torkad kål. En rätt som länge serverats i Snickerboa. Mängder med smakrikt fett och ett protein bestyckat kött, sötma från betorna, sältan från kålen. Frågan om det kan bli bättre till en pava Barolo av god rang.

Vinet ”mjukar” till och gillar verkligen alla de smaker som möts från tallriken vår. Men det är vi börjar snacka karaktär, det går inte att inte tycka om viner av denna klass. 100 % Nebbiolo som plockats i de olika lägena i DOCG Barolo. Musten som får vila i stora slovenska ekfat (Botti) en mindre del av vinerna får ligga i fransk Ek (225 liter).

Jag tycker att vi nöjer oss så för kvällen och ser fram emot nästa middag, för middagen efter där så är det 100 års jubileum eller kanske mer hundrade gången. Nästa vecka så kommer raderna från Åre och Jämtland, för nu drar undertecknad till Copperhill och skall njuta av duktiga kypare, fint hotell och magiska gäster. Ses i vimlet.



Kommentarer

Populära inlägg