Nyår & Bubblor...

Snart är det nyårsafton och då skall man ha bubbel, hela dagen lång. I går kom det ett paket med godsaker och under kommande dagar och veckor så skall vi se vad allt detta gott kan passa till. Juryn är informerad och magarna är laddade för mottagande av dryck och gastronomi. Håll koll på Gastrovin så lovar vi att det kommer bli skönsjungande viner till nyår och varför inte redan smygstarta till julen? Trevlig helg och drick bara det som Ni tycker är gott.

Så lät det för några dagar sen och nu är spisen varm, glasen putsade och vinerna kylda till perfektion. Vi kommer i några dagar nu att prova på lite av Enjoys sortiment, och då speciellt bubbel till jul och nyår, och varför inte till 13 helgen?
Denna kväll så åker en Grand Cru flaska fram, och en mer än prisvärd röding, som skall få tillbringa tid med en riktig klassiker till husmanskost. Så lyxen som skall blandas med vardagslyxen, och det tror jag stenhårt på. Nästan hela gänget är samlat för kvällens gourmandiska händelser och vi har en ny gäst med oss som får presenteras som en av de kommande storheterna inom sommmelieri, och nöjer oss med att skriva signaturen med Mr. N, så har jag inte avslöjat för mycket.

”När solen färgar juninatten – Tomas Andersson Wijk”

N/v Dehours Grande Réserve Brut. Är det som vi kommer att börja kvällen med, och det kommer vi tillsammans med en tartar på Salmalax, som lätt rimmats med salt och citron, vänder upp det hela med rostade sesamfrön, rönnbris, brysselkål och solrosfrön. En rätt med mycket smaker och härliga feta texturer av fisken. Varför jag väljer denna rätt är enkelt, för det är så många ting jag känner i vinet, som jag kan hänföra från smakerna i rätten. De rostade sesamfröna finns med i vinets grundsmak, citrusen och syran speciellt från rönnbris, de är de som gör bubblet så strålande friskt och fräscht. Den underliggande nötigheten, brödigheten i vinet får jag fram ännu mer tack vare de solrosfrön som rätter bistår med. 
”Basvinet i Jérôme's standardcuvée kommer från årgång 2013. Ca 25% är taget från solerasystemet som startades 1998. Dosage: 7 gram/liter.”

Vinet är gjort på de tre vanligaste druvorna och dessa är Meunier 60%, Chardonnay 30%, Pinot Noir 10%. Detta ger bubblet en fin och komplex kropp, och vi alla gillar vinet i dag. Men erkänner, gömmer man en flaska eller två i tio år så kommer man inte bli besviken.

”I tre generationer har familjen Dehours funnits i den lilla byn Cerseuil, Champagne och det är där på Vallée de la Marnes sydsluttning vi återfinner deras vineri. Vingårdarna vilka de själva äger ligger utspridda kring byarna Mareuil-le-Port, Oeuilly och Troissy. Sedan 1995 ägs Domaine Dehours helt av familjen Dehours och med Jérôme Dehours i spetsen har vingårdsarbetet åter hamnat i fokus. Det vi finner i flaskorna skapas genom hårt arbete och med respekt för naturen. Produktionen är väldigt begränsad och deras Lieu-dit viner är redan föremål för allokerad försäljning.”
Vi gör oss redo för nästa rätt och vin, men vi kommer att spara ett glas av bubblet, vi vill känna på hur de utvecklas under vår tid tillsammans. Det kan vara som så att rätten kanske eventuellt kan gilla en skvätt champagne, vem vet, låt oss testa. I glaset så har vi fått 2015 Musella Valpolicella Superiore. Ett vin som behöver få en liten knuff framåt, enbart för att vinet är intressant och att jag skulle vilja att fler provade vinet. Detta är en instegs vin för området, jag tycker att vinet är en god ambassadör för att visa vad området kan ha att erbjuda. Vinet är gjort på Corvina 80%, Barbera 10%, Rondinella 10%.
Vinet har en god kropp, kan kännas lite stel och instängd vid första sniffen och det är precis som det skall vara. Vinet är helt enkelt lite morgontrött, men vinet vaknar fort upp till liv och vi gläds alla runt bordet. Ett fruktdrivet vin med tilltag av röda plommon, bigarråer och skalen från körsbär. Smaken ger med sig av smakfulla toner från fat, som i sig avger en ton av rostad vanilj. Vinets balans är riktigt bra och smaker ger mig mycket och sitter kvar länge på tungan.

”Efter manuell skörd avstjälkas klasarna och druvorna pressas försiktigt. Jäsning sker spontant i ståltankar. Musten får ligga tillsammans med druvskalen i två veckor (Skalmacerering) utan temperaturkontroll (Max 26 grader). När jäsningen är klar flyttas vinet över på slavonska bottis (stora gamla ekfat) där det får vila i ett år innan man buteljerar vinet.”
Husmanskost till sin fulla bredd, stekt fläsk med gräddig lök och spetskål. Till detta så finner vi kokt potatis och rårörda lingon. Hör jublet från svenska folket, lång väg. Det kommer bli en helhetsupplevelse ut av dess like. Vinet kräver i sin tur sälta och krämighet för att balansen i vinet skall bli så där bra som bara vi önskar. Sötmans från den först kokta löken och sen kålen, de två bistår med otrolig kärlek och elegans till vinets nu fullfjädrade kropp av bärighet. Lingon, som många kan tro att det ställer till för vinet, men inte en sekund att vinet avvisar lingonen goda syra och lagom beredda sötma. Precis innan kopparpannan kommer in på bordet med husmanskosten, så sprids det ett skivat äpple över allt. Och det är som grädden på moset, äpplets bitvis och ganska skarpa syra gjorde vinet livligare och absolut inte alls något ont.
”Azienda Agricola Musella är ett ekologiskt och biodynamiskt jordbruk som drivs och ägs av Emilio Pasqua tillsammans med dottern Maddalena. Tillsammans med den högt respekterade vinmakaren Enrico Raber har man skapat ett jordbruk i total harmoni med naturen. De 400 hektar stora ägorna är fördelade på ca 50 hektar vinodlingar, skog, olivlundar, betesmark, vattendrag och den fantastiska 1500-tals villan Corte Ferrazzette som idag inhyser vineri, bed & breakfast och Emilio Pasquas bostad.

Egendomen är fantastiskt vackert belägen i utkanten av regionen Valpolicella, ca 20 min öster om Verona. Musellas viner är sedan 2014 både ekologiskt och biodynamiskt certifierade. Vinerna skiljer sig en hel del från de traditionella stilarna av vinet från regionen. Här finner vi elegans, längd, komplexitet och långa nyanserade eftersmaker. Vinerna får spontan jäsa i stora ekfat, huvudsakligen Slavonska bottis med syfte att lyfta fram frukten i vinerna inte att lägga till smak från faten. Maddalena har även börjat testa att göra skalmacererade amforajästa viner som eventuellt kommer i produktion inom kort.”

Det är nu Ni förstår att champagnen även var till denna rätt. Nu tog syran från äpplet en annan väg i 
gommen och de sammanförda och ihärdiga friska tonerna. De möttes och vill aldrig släppa taget om varandra. Sen vad sältan och gräddigheten gjorde med bubblet, låter vi vara osagt men fasen vad gott det blev tillsammans.

Ruset röjer genom kroppen, och det är inte alkoholen som sköljer över oss, utan alla smaker och vinets kropp som gör oss extra glada, att allt inte behöver kosta mängder med pengar för att smaka lyx och jag kostar hellre på mig rikedomen av vänner och ödmjukhet, för då kommer det lyxiga att vara det enklaste i längden.


Kommentarer

Populära inlägg