Bubblor på känn...

Vi festar som det inte vore någon morgondag, vi testar viner med olika rätter, vi provar de i olika glas, olika temperaturer och vid olika tider. Det är det här, som är det mest spännande med vin och dess gastronomi. Hur långt skall man som lekman behöva gå, och förstå, för att få den där perfekta tillvaron, med det ”rätta” vinet och den ”rätta" maten! Vi säger som så här, överlåt oss denna galenskap till oss, med att försöka tillfredsställa våra egon med att just vi har kommit på den perfekta och ”korrekta” maten där till.

”Jag håller mig vid Liv – Uno Svenningsson”
Här sitter vi med de finaste glasen, tro oss räkna till 14 olika modeller, vi har den senaste utrustningen, vi påstås vara rätt så pålästa om det vi håller på med.  Vi ses som några spektakulära gastronomer med för stora munnar, feta magar och tunna pluskor. Vilka tror vi att vi egentligen är? Vissa kallar oss i PK öppet i sociala medier, vissa påstår att vi är köpa. Låt mig inte ta pennan i akt, och berätta vilka som egentligen är köpta i detta avlånga land med sträckande hand över hela välden. 

Kan vi därför inte bara säga något fint till varandra, tycka att alla gör något bra, om så det är med betalning eller inte. Så jävla duktiga är vi inte i detta land, utan att vi behöver övriga världen för att få oss att funka. Ha lite ödmjukhet i det som görs. Generationer byts och det är ingen som är bättre eller sämre, utan lär av varandra. Jag lär mig mer av dagen unga sommelierer än vad jag nu gör av de som en gång lärde mig. Tycker personligen att det är spännande att lära sig av alla, det kan vi alla göra.
Så med det sagt så går vi tillbaka till spisen, för att försöka förmedla några rader om två drycker ”enkla” eller ”dyra” tillsammans med två rätter. Njut av varandras framgång, du där ute, du är inte bäst, det lovar jag dig. Klappa fler på axeln och säg, du är bra. Känn personens lycka som träffa dig rakt i hjärtat, och inse att du gjort en annan persons dag. Lyckorus utan alkohol.

Vi börjar kvällen med ett gäng stående sushibitar, perfekt tillrätt ris med lagom sötman och ivrig syra. Dessa riskuddar bäddar vi med bränd pilgrimsmussla som sen toppas med friterad morot som picklats i koriander. Till detta serveras de vanliga tillbehören såsom soya och ingefära.
I glasen våra så faller det ned droppar från Italien. Det är producenten Piccini som lovordar oss med detta vin, och eftersom vi alltid är öppna för nya ting, så sippar vi i oss detta med behag och ödmjukhet. Det är N/v Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry som vi får smaka på. Och vi smygsmakade lite innan middagen för att tänka till vad som skulle serveras som fast föda. Vint består av, Glera till 60% och resterande delar av Vermentino 25% och Chardonnay 10%. Barnsligt gott, får man säga så? Ett piggt och friskt vin med ihärdiga bubblor med tydliga toner av barndomens päronsplitt och gråpäron paj. Smaken får oss att tänka på de flesta citrus frukter, men citronens varma skal är det som utgör sig mest.
”Familjen Piccini lever i och är verksamma i hjärtat av Chianti. Deras historia börjar 1882 då Angiolo Piccini med endast 7 hektar började framställa viner under devisen -”det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete med vinet”. Idag är det fjärde generationen Piccini genom syskonen Mario och Martina Piccini som styr familjen och vinerna framåt. Det är även de som lyckats ta Piccini utanför
Toscana och Italiens gränser.

Idag återfinns familjen Piccinis viner runt om i världen och efterfrågan på deras välgjorda, goda viner fortsätter bara att växa. De har idag fyra egendomar i Toscana och genomgående från deras Chianti till vinerna från egendomen i Montalcino finns de gemensamma nämnarna: kvalitet, drickvänlighet och respekt för ursprunget!”

Ett vin som är enkelt att gilla, ett vin som vi tror kan passa de flesta, speciellt de som inte är för knaster torr champagne, utan är mer för en aningens fruktsötma. Sötman från de små smakrika bitarna gillar vinet, och de två gillar varandras gemytliga sötma. Att tillsätta soya är underbart i alla lägen, och bubblet förhöjs i smak, tack vare en droppe svart magi och ingefärans fina hetta och bitighet. En bra början och då har vi inte ens spenderat hunkan på första vinet. Det kallas ekonomi för en smålänning.
Nästa vin är lite mer påkostat, men inget som man känner sig rånat av. Vi presenterar direkt champagnen från Nicolas Feuillatte. Vi som er, kanske inte är bekanta med just denna etikett men visst är den klassiskt och enkelt snygg. Det är även bolagets billigaste bubbel, men det är absolut inte bolagets minst goda champagne, det lovar vi er alla.  Druvblandning av Meunier 40%, Pinot Noir 35%, Chardonnay 25%.

”Nicolas Feuilatte var en av många som direkt efter andra världskriget sökte lyckan i USA. Med två tomma händer lyckades Nicolas bygga upp ett imperium baserat på kaffe och kakao. Tjugo år senare gick hans far hastigt bort och Nicolas blev plötsligt ägare till en vingård i Bouleuse i västra Champagne. Bubbel-van som han var från New Yorks jet-set började han producera champagne som verkligen gillades av hans vänner så som Jackie Onassis, Shirley McLaine och Lauren Bacall. Rätt gäng att visa sitt bubbel med och idag tillhör man de stora märkena.”

Doften är trevlig och inhyser till en festlighet. Någon utbrister Mariekex, någon annan omogen grapefrukt och undertecknad tycker att den ihängande honungs tonern är mest framhävande. Vi börjar med att servera bubblet runt 6 grader och inser att vi har en för kall champagne i glasen och vi är ihärdiga att dofta upp den till 8 grader och det är då det börjar hända saker med doft och smak. Men för att njuta av utseendet av vinet så känner vi att stressen över den låga temperaturen inte behöver infalla.
”Druvorna kommer från totalt 200st olika byar i Champagne. Ca 30% är reserve-vin. Vinet har legat 18 månader på sin jästfällning innan degorgering.”

Låt oss presentera N/v Philippe de Nantheuil Brut. Vi tänker inte för en sekund att det är ett billigt bubbel, utan vi njuter av det som serveras och vår rikedom är att vi har detta umgänge och dessa kvällar, det slår högre än i ensamhet framför tv:n dricka sig berusad på Cristal, Krug, Dompa eller annan känd flaska. Vi serveras en laxrätt med fisk från Salma, till detta så kommer en kräm på ramslök, samt en ljummen sallad på sparade rabarber och så färska örter. Vi strör över ett lättsamt damm av sot från vitlök.
Perfekt kombo, fetman i laxen gillar de friska i bubblet, krämen på ramslök har en härlig kraft och en viss bitterhet som gör att den omogna grapefrukten får en mer söt frukt. Rabarberna har kvar sin fulla syrlighet och det är lika med champagnen att den är ute efter mer syra. Det lilla unset av söt vitlök gör inte dropparna förbryllade, utan mer intresserad av smaken. Vi kan inte annat än säga som så, att det är all bra att få prova högt och lågt och smalt mot brett. Det blir enklare att förstå hela marknaden och vad som finns att tillgå på bolaget.


Men de orden passar vi på att tack för denna kväll och vi är återigen vid spisen på torsdag med två nya förslag på viner till julen, nyår eller bara som en vardagsfestlighet. 


Kommentarer

Populära inlägg