Någon längtar...

Du vet kanske när man vaknar på morgonen och den första känslan som kommer till en är sommarlov. Du behöver inte ens blicka ut genom fönstret för att veta att solen skiner. När du öppnar dörren ut doftar det sommar, luften är varm och du tänker att nu ska jag tamejtusan leva livet.
Jag vet inte hur jag ska likna känslan med något annat än sommarlov, jag liksom slår upp ögonen och känner att jag har en dag av ledighet och äventyr framför mig fast helt utan krav. Precis så är det att vakna upp på en båt och inse att idag har vädret bestämt sig för att vara min kompis. 
Stockholms skärgård kan vara den lugnaste samtidigt som den kan vara den jävligaste. Den är fantastisk och dramatisk, harmonisk och vild. 
När du hänger här är du väl påverkad av väder och vind, det bestämmer över dig och över hur din dag blir. När jag sitter på akterdäck med solen i ansiktet klockan åtta på morgonen med spegelblankt vatten som närmsta granne är jag och vädret kompisar med varandra. Igår, efter en lång dag av sol, bestämde sig vädret för att sända ett tyst, stilla, varmt regn över ön och oss som gästar. Vi hade satt oss på klipporna under en karg tall och det bekom oss knappt att det regnade. 
Vi såg hela fjärden fyllas av ett dis av sommarregn. Ljudet liknar inte något annat, det blåste inte en sekundmeter, inga vågor syntes till och jag sa att det här är lika fint som finväder. Min vän höll inte med mig, ”regn är väl inget att ha” suckade han och jag såg på honom att han satt och spände sig och inte alls kunde se det jag såg.

Ibland blir jag lite irriterad över att människor inte kan njuta av stunden, det här är fantastiskt! 

Du är bara inte lika avslappnad som jag är!...

Vill jag fräsa åt honom när han dissar min regniga skärgårdseufori. Eller är det jag som överdriver? Nej, naturen är vacker, lär dig det, lär dig njuta av det. 
Det här är så typiskt för skärgården i början av juni, nu är den fortfarande lugn och finstämd. Sen kommer sommargästerna ut, jag är förstås en utav dem, att påstå något annat vore fel. Om några veckor spelar det knappt någon roll hur lugnt och harmoniskt vädret är, alla människor som kommer ut bidrar till fullt liv och sommareufori. 

Den stiltje som jag just nu upplever i en av skärgårdens mest välbesökta gästhamnar kommer, kanske redan nästa helg, förvandlas till en styv kuling av semesterstinna sommarfirare.
 Det är inte alls särskilt märkligt att det börjar myllra av människor som tagit ledigt från sina ordinarie dagssysslor. Atmosfären här bäddar in dig i en blandning av gräddglass med jordgubbar och mogen vit bourgogne i en stor kupa på bryggan. Välj det du själv föredrar, tar du dig hit i tjärad träeka får du självklart lite PX över glassen utan extra kostnad.


Insup, omfamna och drick utav sommaren. Ty den existerar blott en dag eller två. Så kort tid sommaren visat sin fulla prakt de senaste åren gör den än viktigare att njuta av de stunder den väl visar sig. Och ja, jag tycker att regn tillhör det vackra i sommaren och ja jag njuter utav det. Men inget slår när ögonen slås upp och solens strålar välkomnar dagen. 

Kommentarer

Populära inlägg