Schloss Johannisberg 2015

Lägger några extra ord på veckans första uppdruckna vin. 
2015 Schloss Johannisberg Trocken GC Silberlack.
Ett vin som kommer att skapa många minnen för allas gommar, speciellt min. Doften är som en vacker blomsterbukett med vita blommors dofter. En fin mineralisk och klar doft. Det är toner som grapefrukt, passionsfrukt som gör sig mest tydlig. Smaken är förföriskt och livar upp vilken dyster och regnig höstkväll du än väljer. Kvitten, plommon, fläder, grillade citroner och en fin nötighet som jag personligen får känslan av att den härstammar från de salta hasselnötterna som jag för vidare som Terroir. Ett vin som lever ut till fullo idag och kommer göra det i minst 20 år till. Veckans fullträff.


Schloss Johannisberg är beläget i Rheingau, norra Tyskland, och är ett av de absolut mest klassiska vinhus som enbart producerar rieslingviner. Vingården, som är belägen på den 50:e breddgraden, hör till den svalare delen av Tyskland vilker bidrar till en elegant, stram och slank rieslingstil. I vinkällaren, under slottsgården, finner man än idag viner som lagrats sedan 1700-talet, då prinsen av Fulda hade godset i sin ägo.

Årets släpp har mottagits mycket positivt, inte minst från vingurun James Suckling som gav både spätlesen Grünlack 2019 och trockenbeerenauslesen Blaulack 2019 full pott, alltså 100/100 poäng. Enligt Sucklings top-100 lista för året som nyss släpptes kom Grünlack på en andra plats bland årets bästa viner. 

Kommentarer

Populära inlägg