I glaset V. 13

Det är inte för att jag gillar druvan så mycket, för många så är det säkert fel tid att dricka denna stil, tänker på nässlor, sparrisen och dess tillhörande hyggen i syra och feta tillbehör. Men jag är inte som alla andra, jag tar mig ann dessa viner året om, enbart för att det är så galet gott.

Lägger några extra ord på veckans första uppdruckna vin. 
2015 Schloss Johannisberg Trocken GC Silberlack.
Ett vin som kommer att skapa många minnen för allas gommar, speciellt min. Doften är som en vacker blomsterbukett med vita blommors dofter. En fin mineralisk och klar doft. Det är toner som grapefrukt, passionsfrukt som gör sig mest tydlig. Smaken är förföriskt och livar upp vilken dyster och regnig höstkväll du än väljer. Kvitten, plommon, fläder, grillade citroner och en fin nötighet som jag personligen får känslan av att den härstammar från de salta hasselnötterna som jag för vidare som Terroir. Ett vin som lever ut till fullo idag och kommer göra det i minst 20 år till. Veckans fullträff.


2007 Pouilly Fuissé, Vieilles Vignes, Domaine Corsin
Varför alltid dricka Grand Cru viner när man finner viner som dessa? Doften är fet, smörig, nötig och helt fantastisk på nosen. Smaken är rund, snygg, balanserad och de fina mognad tonerna, de berör mig verkligen. Vinet har kommit in i sin sista mognadsperiod och det är nu de skall drickas. Ett vin som passade otroligt bra till rökt mat så som räkor, lax och flundra.

2015 Borgogno Barbera d'Alba Superiore.
Ett mycket underskattat vin som bör få mer utrymme i dagens vinkarusell. Fin doft med intensiv och njutbar kryddighet, körsbär och fat. Smaken kan upplevas lite stram och kaxig, men efter några minuter i glaset så vaknar vinet till liv och bjuder på smaker som choklad, bigarråer, lingon och fina strukturerade tanniner. Blev en superb hitt till tryffelspäckad brässkyckling med kräm på pumpa.


”Druvan som idag odlas på bästa tänkbara platser, i detta vin så har Nebbiolo druvan fått växa i storebrors Terroir, såsom Liste och Cannubi….”

Kommentarer

Populära inlägg