I glaset v. 40
Det går inte annat än njuta i stora tillfredsställande och
ymniga klunkar när det kommer till Raveneau. Förra veckans massiva vinorige som
hämtades från Grand Hôtel i Stockholm.
2014 Petit Chablis Domaine Raveneau.
Otroligt substilt vin, men perfektion i frukt, syra, balans.
Tro mig vinet har precis allt det jag söker efter i ett vin från Chablis och
just denna stil. Frisk, krispig och mineralerna leker med mitt gomsegel.
Smaken, typisk Le Clos frukt, ostrons sensuella sälta, citrus och den våta kalk
stenen. Tack vare 16–18 månaders tid i stål stank så hinner de unga druvorna få
sammanföra sin mycket goda frukt. Ett riktigt toppvin.
”82 hektar, Petit
Chablis, planterade under 2010, Kimmeridgean, Kalksten”
2007 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile
Ett vin som gjorde sig ypperligt till de sista ostronen,
innan vi tog oss an kungskrabbans smakrika ben. Tor mig, med ett uns av hovmästarsås
så livades vinet upp och krabban smakade toppen med vinet. Vinet i sig
levererade stordåd, då årgången är 2007 och är guda begåvad om vi jämför med
2006 som vi alla vill glömma. Fina mineraler, ytters fin doft av petroleum.
Blommor och citrus. Smaken är stram och är skolboks typisk i alla lägen. Det
jag vill påpeka är syran som får vinet att leva otroligt länge och väl. Spara i
många år till, men drick en flaska om året för att njuta.
1999 Vina Tondonia Lopez de Hereida
Milda makter, om mogenhet är något som inte gillas så ge det
till mig. Vinet har en stålande tid nu och är perfekt att dricka till ljumna
hummerstjärtar som doppats lättsamt i en bättre soja. Vinet som får börja sin
tid i fat, 6 år. Innan vinet sen får mogna i 9 år innan det släpps på marknaden.
Torkade röda äpplen, honung, rostade nötter, saltade mandlar och torkade
citronskal.
Kommentarer
Skicka en kommentar