Uppdrucket v. 36

2014 Chêne Bleu Heloise.
Domänen Chêne Bleu ligger i departementet Vaucluse i hjärtat av södra Rhône. Några av de mer kända omgivande appellationerna är Vacqueyras, Gigondas och Chateauneuf-du-Pape. Vilket vin, gentilt, men med stor egen personlighet. Kraftigt men samtidigt lent och fint. Gedigna toner av röd ung frukt och med perfektion i balans av kryddighet och fat så är vinet veckans höjdpunkt. Kostar en slant med är värt varenda krona. Jordmånen utgörs av väldränerade, mineralrika huvudsakligen ler- och kalkjordar vilket ger vinerna struktur, komplexitet och ofta en tydlig minerlaitet.

2010 Pintia, Tinta de Toro 100%. (Tempranillo)
Ett fylligt vin med en fin karaktär av ren frukt, viol och ekfat. Mjuka tanniner i avslutningen och en lång, angenäm eftersmak med bra struktur. Vinet har jäst på franska stora fat, efter det har vinet dragits om till nya fat och där har det fått genomgått malolaktisk jäsning. Vinet har sedan lagrats i nya ekfat där 70 % var franska och 30 % Amerikanska i 12 månader. Resterande tid har det lagrats på flaska tills det släpptes 2012. Gjorde sig fenomenalt till Älginnanlår, gräddstuvade svartrötter och stampad potatis med oförskämda mängder med tryffel.

2013 Domaine du Vieux Télégraphe.
Ett stort vin, med kaxigt innehåll. Balanserat och välsmakande. Otroligt bra frukt som bärs av körsbär, violer, rönnbär och såklart kommer de tydliga tecken av peppar och fat. handplockade med tre sorteringar. Försiktig pressning och avstjälkning sker följt av 25-40 dagars traditionell jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar och ek tunnor. Det går inte annat än njuta av älginnanlåret och de samma av ovanstående tillbehör...

Kommentarer

Populära inlägg